Można kupić nawet najprostszy motocyklowy, motorowerowy. Ja kupiłem w zeszłym roku LS2 za około 150zł.
Printable View
Można kupić nawet najprostszy motocyklowy, motorowerowy. Ja kupiłem w zeszłym roku LS2 za około 150zł.
Chcę jak najmniej rozbudowany, bo i tak już trę o podsufitkę...
Ten mój jest jednym z najprostszych ale tak czy inaczej musisz doliczyć nad głową te kilka centymetrów przy każdym kasku.
Owszem. Jak wpisałem "kask wyścigowy", najtańszy był chyba za 2.600 zł...
Bez jaj a są i tanszę ----->:) http://allegro.pl/kask-rajdowy-omp-star-sparco-momo-atest-tuning-i2998797524.html
Ja mam ten (wersja biała) i sobie bardzo chwalę:
http://www.rallyshop.pl/index.php?p1...sk-b2-rc02-jet
A taki może być :) W sam raz do alfy :P http://allegro.pl/solidny-mocny-kask...010235967.html
Ja też mam taki jak drif-r kupił, firmy LS. Dla mnie głównym kryterium było to, by wyściółka kasku nie śmierdziała takim typowym tekstylnym chinolem - z tego co pamiętam to niestety nie udało się go spełnić w 100%. Generalnie tragedii nie ma po ponad roku używania(a raczej posiadania, bo co to za używanie), choć musiałbym się upewnić jak będę w domu na weekendzie. Najlepiej jednak kupić osobiście, można wtedy dokładnie przymierzyć, tylko że to też nie takie proste. Niby wszyscy mówią, że lepiej kupić za ciasny, bo się rozbije, dopasuje do głowy. Tylko pytanie kiedy, bo do takich celów jak tutaj mówmy to chyba z parę lat minie. :D Ja chciałem przyspieszyć proces i założyłem sobie w domu, razem z kominiarką, bo wtedy jest bardzo ciasno - po 20 min kręciło mi się w głowie i kolejnych prób już nie podejmowałem. :P
Lepiej w domu niż by to miało się zdążyć w aucie na torze :). Też wyczytałem, że można kupić mniejszy i się rozbije ale biorąc pod uwagę, że ja swój używałem na torze w Tychach może jakieś 20min to na to nie liczyłem. Kupowałem go w sklepie jakpierw przymierzając. Z tego co pamiętam to w moim przypadku ten mniejszy uciskał mi głowę i robiło się niewygodnie - no i chciał mi uszy urwać przy wkładaniu. Kupowałem go w motocyklowym i dostałem radę - kask nie ma być ciasny, ale po założeniu bez zapinania po pochyleniu się do przodu nie powinien zsuwać się z głowy. Ja z założenia chciałem jakiś prosty kask z miękkimi podkładkami przy zapięciu oraz z możliwością szybkiego odpięcia. Wybrałem w końcu bez-szczękowy biorąc pod uwagę, że a ucie może zrobić się gorąco, a w kasku pełnym gorąco byłoby pewnie jeszcze bardziej biorąc pod uwag, ze projektowane były na motor gdzie jest odpowiedni przewiew.
Polecam w takim razie do kasku kupić skuter/motocykl, kask się dopasuje i nie będziecie musieli latem spędzać w korkach tyle czasu ;)
1. radosuaf
2. grzdylu
3. mc007
4. Pływak
5. Szczepan
6. Marcin_M
7. rafter
8. turbodreamer
9.Yonash
10.UniqueSilver
11. Liga
12. MICHAL147
13. gmtb
14. Kolin
15. Krusz
16. Bates911
17. 3voQ - (3dni)
18. kenobi156
19. kenobiGT
20. kivi89- (2-3dni)
21. Jon Eck
22. por.Jaszczuk
23. slavol
24. parano
25. savak
26. kubacik
27. zip.pl (1-2dni)
28. szerszeń (2-3 dni)
29. yeye
30. kamil85_2008
31. PietereQ
32. PAKA
Przy okazji pytanko. Cana jest za osobę czy za auto? Pragnę wybrać się z moją panią :)
Paka za auto oczywiście , ale na normalnym Track Dayu jest też catering ( obiad , desery, kawa , herbata , soki ) i można dopłacić z tego tytułu 50 zł /os ale jest to dobrowolne .Kierowca ma catering w cenie .
Podbiję temat i zapytam..... wiadomo coś więcej? jakieś decyzje, propozycje konkretne?
Zbroję trochę auto i fajnie by wiedzieć ile czasu zostało.
Gadałem dzisiaj z Marcinem i co do ceny, mam mieć odpowiedź w ciągu 2 dni. Jeśli chodzi o termin, proponuję teraz zrobić drugą turę głosowania i z 3 propozycji o największej liczbie głosów wybrać jedną. Wszyscy za?
Ja tak, im szybciej znane konkrety tym lepiej. I pewnie lista się trochę zweryfikuje, oby nie za bardzo in minus ;)
Mój LS2 jak chińskie t-shirty nie śmierdział a można go kupić trochę powyżej stówki ;). Chodziło o w miarę wygodny kask spełniający warunki homologacyjne.
P.S. Wpadłbyś w końcu na spot w Łodzi.
w sumie kask na moto to zupelnie inna para kaloszy - ma byc bezpiczny, komfortowy, przewiewny, dopasowany etc a tutaj skupiamy sie nad spelnieniem wymagan jakie stawia organizator - dla nas wazne zeby nie smierdzial a dla nich, zeby mieli kryte zadki w razie czego ale prawda jest taka, ze takie kaski to pic na wode..zero wartosci dodanej w kontekscie bezpieczenstwa..
- - - Updated - - -
szykuje bestie, przyjade jak juz bedzie cacy:-)
Nie wiem jak taki kask spisuje się w praktyce (uderzenia itp.) ale ze względu na to iż przeznaczony jest na skuter to szału być nie może. Na pewno jest lepszy w użyciu niż takie za 40zł, których nawet zapięcie może być niewygodne w czasie jazdy. Na pewno te przeznaczone do jazdy na tzw. ścigaczach muszą być bardziej zaawansowane ze względu na osiągane prędkości.
Ja tam mam taki niezbyt przyjemny odruch :D , przy zakładaniu kasku używanego przez niewiadomokogo(a niestety zawsze mam tę nieprzyjemność na gokartach), a kominiarka niestety nie odizoluje w 100%. Mój kask śmierdział tylko przez jakiś czas po zakupie - aktualnie nic nie czuć(a może to jest podróba? :P ).
Ja też czekam za oficjalną info, datą, ceną. Bo też chcę wóz przygotować na tip top.
Może temat rzeka, ale wydaje mi się, że w samochodzie uderzenie głową w mocowanie pasa, czy kierownicę nie jest na tyle duże co zderzenie motocyklisty z samochodem przy >100km/h i tutaj nawet słabszy kask powinien dać jakąś ochronę. A przy większych dzwonach człowiek i tak niszczony jest przez przeciążenia.
Weźcie pod uwagę, ze za 30zł do wypożyczenia są kaski TORNADO, 50zł na allegro :D
Tak ogólnie - kask ma znaczenie właśnie jeśli chodzi o przywalenie głową w coś - nawet nie musi byc wypadku, wystarczy gwałtowny manewr i bez pasów szelkowych można porządnie przydzwonić w podsufitkę - przynajmniej w 156. Ja mam tak, ze głowa jest na wysokości góry drzwi. Zdecydowanie warto szczególnie, ze po torze jeździmy ~20 aut.
Raz jak na trenningu zacząłem grzać opony zapominając ostrzec mojego pasażera to latał jak pojebany po całym aucie - tak jest jak się stanie coś czego się nie spodziewasz...
Oj tam oj tam. Kaski ważna kwestia :)
Panowie jedziecie na tor żeby się zabić, rozwalić samochód czy jak, że taka ważna debata na temat kasku ? Codzienne jadąc po ulicach naszego pięknego kraju robicie coś nieświadomie gdzie przydał by wam się kask. Wchodząc w temat Track Day czytam o kaskach, stwórzcie sobie nowy wątek a nie śmiecicie tutaj.
Załącznik 87251
w motocyklowym też da rade :)
OK Panowie, cena potwierdzona! W tym roku TPTD będzie kosztował 550zł. Jeśli uda nam się uzbierać 20 osób, płacimy 450zł za pełen zakres usług + mamy osobą grupę dla siebie.
Proponuję teraz wybór terminu zawęzić do 4 najbardziej popularnych opcji, tylko muszę się dogadać z moderatorami, czy można zmienić ankietę...
No i gitara. Wreszcie jakiś konkret. Mnie tam obojętnie czy 100zł w tą czy w tamtą byle poganiać w "dobrym towarzystwie". I tak mam obawy że dobijemy góra do 10-ciu załóg, więc nastawiam się na "drożej"
Z tego, co się zdążyłem zorientować, ankiety nie da się usunąć, więc będzie trzeba powtórzyć procedurę ręcznie, a ja to potem zliczę. Głosujemy na jeden z terminów podanych w ankiecie na górze (4 do wyboru). Przyjmijmy jednocześnie, że to już wstępna lista obecności, skoro znany jest już koszt:
1. radosuaf - 25 maja 2013
2. turbodreamer - 25 maja 2013
3. Krusz - 13 lipca 2013
3. Krusz - 13 lipca 2013
4. Savak - 25 maja 2013
3. Krusz - 13 lipca 2013
4. Savak - 25 maja 2013
5. Kolin - 25 maja 2013
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/zlot...#ixzz2MhHNHbop
Widzę że tej soboty sobie nie darujecie więc się jakoś dostosuję....
3. Krusz - 13 lipca 2013
4. Savak - 25 maja 2013
5. Kolin - 25 maja 2013
6. slavol - 25 maja 2013
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/zlot...#ixzz2MhLHVxGe
hehe, nieźle odstaję :D ale na 25 maja postaram się być, nie wiem czy alfa będzie gotowa :(