-
Witam Panowie.
Na ebay angielskim oraz niemieckim oferują nowszą wersję tylnej obudowy oraz komplet większych łożysk 62mm.
Obudowa jest wzmocniona, bardziej użebrowana oraz posiada kanały chłodzące olejem łożyska. Koszt około 1300zł. Od 2012 koncert GM - który produkuję tą felerną skrzynie podjął się modyfikacji i od tego roku wszystkie posiadają wzmocnioną obudowę.
Czy ktokolwiek sobie sprawił coś takiego?
pozdrawiam
Tom
-
Ze tak zapytam po co?
Zmieniasz olej, lejesz 2.8l, jezdzisz az nie zaczna wyc.
Zaczna to wymieniasz lozyska, ponownie olej ponad stam i kolejne 200-300tkm przed Toba.
-
na alfaowner cos o tym czytalem w zeszlym roku, ale nie przypominam sobie zeby ktos pisal ze to zamontuje. podejzewam ze w Polsce tym bardziej nikt nie szedl w dodatkowe koszty. moze poszukaj na forach opla vectra/astra bo tego jezdzi znacznie wiecej.
u nas tozwiazanie to lac 0.5l oleju wiecej, w tym dodac te 250ml Archoil 9100
-
Mam jeszcze jedno pytanie do tych którzy bardziej znają się na wymianie. Czy dobry mechanik jutro zajmuje już się tym lat 20 a nawet więcej jest w stanie dobrze to wymienić? Czy lepiej zajechać do jakiegoś miejsca gdzie zajmują tym się na codzień najbliżejz
mam do Wrocławia ok 100 km. Jakie są wasze doświadczenia czy trzeba mieć jakiś specjalny sprzęt albo umiejętności? Pytam tak bo ja nie mam pojęcia na ten temat wymienić olej termostat czy świecie ok ale skrzynia nie. Zaczyna wyć na 5 i 6 biegu. Dzięki za odpowiedź.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
-
warsztat musi mieć specjalistyczne narzędzia do regulacji luzów na łożyskach. Raczej do doświadczonego bym pojechał...po wymianie wlać więcej oleju 2.7-2.8l, dobrego np. Fuchs Sintofluid.
-
Cześć.
Panowie, czy ktoś z Was wie jak to jest ze skrzynią M32 stosowaną w zestawieniu z różnymi przecież silnikami w AR159 - osiągi, moc, przebieg momentu, diesel, benzyna. Czy w każdym z tych przypadków jest to konstrukcja identyczna o takich samych parametrach i nastawach. Czy w każdym przypadku to ogólnie działająca zasada, że dobrze jej robi zalanie większą ilością oleju przy okazji wymiany?
Pzdr.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
-
W TBi jest jakaś różnica, bo choćby dane katalogowe podają już tylko 2.0L oleju a w innych silnikach z M32 podawały 2.3L. Poradziłem się choćby Pampika (który pare tych skrzyń już naprawił) i po zakupie TBi zrobiłem wymianę oleju u siebie i właśnie wlałem 0.5l ponad przelw (otwór kontrolny z boku jak zaczął przelewać, to go zakręciłem i dolałem resztę), z czego 0.25l to był Archoil 9100 żeby jeszcze skrzyni ulżyć. Jeżdżę tak od roku/11tys km i tak też poleciłem zrobić koledze.
-
Poleca ktoś jeden albo drugi warsztat ?
https://bieg-mat.pl/
http://www.skrzynie-biegow.wroclaw.pl/
Czy może coś innego wartego uwagi dzięki za opinie :)
-
http://allegro.pl/lozyska-komplet-sk...590495952.html czy taki zestaw wystarczy do naprawy m32?? + uszczelniacze oczywiście
-
chyba tak, choc jedno z lozysk(na walku sprzeglowym z tego co pamietam) występowało w 2 rozmiarach w 159 i nie wiem czy jest jakaś 100% regula. Pampik kazal mi kupic konkretne jak umawialem sie z nim na naprawe, a sam mial w razie czego swoje w drugim rozmiarze. moze ktos nardziej oblatamy dopisze potwierdzenie