-
Panowie podepne sie pod temat. Mam taki problem. Od pewnego czasu jak stoje na parkingu i krece kierownica raz w prawo raz w lewo to slychac stuki dosc glosne jak by cos przeskakiwalo. Podejzewam maglownice ale nie jestem pewien. Mial moze ktos takie stuki puki?
-
Ja mam na naklejce Gi/r,-zielony a w zbiorniku zalany czerwony Gi/e.
Poki co wszystko dziala jak nalezy, wiec nic nie ruszam, ale na przyszlosc bede wiedzial, ze zbiorniczek z plynem do wymiany :)
Zycze wszystkim wygranej bitwy ze wspomaganiem.
-
Witam,
Od niedawna pompa wspomagania strasznie piszczy w momencie jak skręcę kierownicę maksymalnie w lewo lub w prawo. Z tego co mi wiadomo poprzedni właściciel wymienił zbiornik płynu, sam płyn ma kolor czerwony. Może to być wina kończącej się pompy, czy wymagana jest ponowna wymiana samego zbiornika ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
2 załącznik(i)
Witam.Mam dodatkowy inny problem odnośnie wspomagania i licze bardzo na pomoc. Mianowicie auto mam pokolizyjne i dostało właśnie w to miejsce gdzie znajduje sie pompa. Ale do rzeczy : Mam wyciek płynu od wspomagania w ?łączeniu? kolanka z całą pompą - wycieka w miejscu dolnego połączenia , płynu ubywa całkiem sporo.na bierzaco uzupełniam jego poziom aby uchronic sie od uszkodzenia pompy jeśli w ogole takowe uszkodzenie juz nie powstało. Pompa wyje i skrzeczy czy jak to tam nazwać ( nasila sie wraz ze skretem kół ), kierownica kreci sie chyba normalnie- nie mam odniesienia, płyn sie pieni.
Czy te kolanko jest wymienne czy stanowi całość korpusu pompy ?
Jesli nie jest wymienne - Czy trzeba wymienic całą pompe - czy da rade to pospawać?
Miał ktoś problem tego typu - jesli tak to jak sobie poradził ?
I sprecyzowanie problemu (drugi film do wgladu na moim kanale yt) :
http://www.youtube.com/watch?v=BDEU_ufRsgU
Załącznik 94121
-
Wyciągnij pompę i sprawdź :)
Mi wygląda na wymienne, bo wyraźnie widać inną powierzchnię.
-
1 załącznik(i)
Wyciągnąłem całe kolanko,bez żadnych oporów,można powiedzieć że po dotknięciu zostało mi w rekach a ja na tym przejechałem 300km. Dziwna sprawa...jeśli to tak miało by byc utwierdzone to choćby najmniejsze cisnienie by wypchało to kolanko. Samo w sobie nie ma żadnych śrub mocujacych, ani nagwintowania do wkrecenia. końcówka kolanka z uszczelkam jest delikatnie ruchoma jak by składało się z 2 czesci , ale ruch wobec siebie to jakiś milimetr,dwa. Ma ktoś może jakąś wyciągniętą pompe aby sprawdzic sposob mocowania tego kolanka? proszę o wszelkie sugestie i porady.
Załącznik 94175
-
Witam Panowie
Chciałem doprecyzować bo prawdopodobnie muszę wymienić ten zbiorniczek. Przy kręceniu kierownicą słychać bardzo głośne wycie i jak otworzyłem zbiorniczek na plyn to był on bardzo spieniony. Wycie dochodzi z przodu maski tak z dołu przed pokrywą silnika - czy tam znajduje sie pompa wspomagania ? Czy to kwestia tego zbiorniczka czy moze byc cos innego ? I druga sprawa że jutro mam parę km do przejechania czy mogę z tym trochę jeżdzić czy można uszkodzić pompe ? I gdzie w ogole dostać ten zbiorniczek ? na allegro widze ze same używane są a to chyba żaden interes kupować używke. I jaki jest mniej więcej tego koszt ?
Pozdro
-
Ok 100zł za nówkę w ASO... także kupowanie za 80zł używki na allegro jest bez sensu
-
ok dzięki - przewertowałem ten wątek i wychodzi na to że na 99% ten zbiorniczek. Jutro go zamówię ale jak zrobie autem jutro też tak 30km to chyba nie będzie problemu co ? I jakby ktoś mógl to niech napisze jak wymienić ten zbiorniczek - szukam szukam ale opisu wymiany nie moge znaleźć...da radę aby taki laik jak ja to zrobił ?:P
-
U mnie koniec końców i tak trzeba było magiel robić... też się cieszyłem i przez jakiś czas był spokój. Potem wyszło szydło z worka.