-
Kod:
Wcześniej badaliśmy ewolucję longFT w teście OBD, teraz to nie ma mieć znaczenia?
- to co było zrobione tego nam nikt nie zabierze.
Kod:
B1 i B2 zachowują się inaczej, jeśli chodzi o dynamikę, ewolucję zmian longFT, możliwe, że to też mieści się w granicach normy, chcę jednak wiedzieć dlaczego.
- dlatego też wymieniamy banki miejscami i zobaczymy jak zmieni sie rozkład.
Kod:
Nie po to jeżdżę testem OBD, wymieniam części sprawne na nowe, żeby teraz interpretować wyniki testów na podstawie jakichkolwiek danych literaturowych, ogólnych. Zwłaszcza, że te podają różne interpretacje.
- w takim przypadku powstaje pytanie , jaka jest prawidłowa interpretacja wyników albo jakie te wyniki powinny być tzw. idealne ?
- czyli mamy zadanie na najbliższy rok i o to chodziło.
- oscyloskop, zakladam nowy temat " Wspomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowego, dedykowanego."
---------- Post added at 13:14 ---------- Previous post was at 10:41 ----------
- ten plik injector.mwf opisuje przebieg na wtryskiwaczu podczas dynamicznego dodania gazu, częstotliwośc impulsów się zwiększa.
- to jest także przebieg wtryskiwacza sterowanego od strony masy, na zrzucie poniżej widać że U zasilania jest == 13.28 V.
- pomiar pradów robimy sondą pradową ale w zestawie dodatkowo do kupienia są tylko sondy od 1 ampera w górę.
--
http://img692.imageshack.us/img692/634/wtrysk.jpg
--
-
1 załącznik(i)
Zastanawiałam się może nie nad samą tabelką, nadal uważam, że wcześniej miałeś rację, że ewolucja longFT ma znaczenie. Zastanawiałam się nad tym, co napisałeś o shft. Dlatego dzisiaj zrobiłam test poszerzony o calc.FT. Test jeszcze przed zamianą sond bankami.
Jutro, chyba zrobię test alfaOBD z mniejszą liczbą parametrów, żeby zobaczyć ewolucję może FRA i DTV.
Logi:
Załącznik 50883
-
- dość charakterystyczny wykres miejscami z logu jazdy.
- obroty stabilne 3.000, long1 == long2 == + 4%, Ft == + 5% +/- 2%.
- miasto , obroty zmienne ale po nagrzaniu katalizatora, ( czas jazdy 1h 20' ) long 1 == long 2 == + 2.34 %.
- za korektę stanu technicznego auta odpowiada parametr long.
- parametr short jest parametrem aktualnej kotrekty wg warunków jazdy.
- i tą całą teorię zaburza tylko stały long 2, mimo tego że istnieją warunki aby mógł ten parametr zejść do wartości + 0.8 %.
- nie wydaje się aby to mogło się zmienić po zamianie banków sond miejscami, zobaczymy takie logi już niedługo.
- parametr Corr z alfadiaga będzie sie dalej trzymał banku drugiego z wartością == 0 w funkcji obrotów.
-
1 załącznik(i)
Także, nie sądzę, aby coś się zmieniło, ale zobaczymy po prostu, jak pracuje drugi zestaw sond w scan xl na tym B2, pre-cat jest stara. Moglibyśmy później żałować, że nie zobaczyliśmy. Chyba, że mam odpuścić?
Lambda corr - w czwartek będzie próba znalezienia i wyeliminowania tego. Czy coś znajdzie, nie wiem.
P0420 – zależało od pracy sondy pos-cat na B1, czasami nie pracowała poprawnie. Teraz już sporo zrobiłam km i błąd nie powrócił.
Calc.FT – miejscami przekracza 4% między bankami, to jest chyba szukana nieprawidłowość parametrowa, oprócz braku ewolucji longFT na B2. Ale muszę może zrobić tabelkę ramek.
Faza przepustnicy znowu złapałam == 1, przedwczoraj, coś jej przeszkadza, musi się czasem na nowo adaptować. Ale czemu? Przepływ powietrza to warunkuje? Są jakieś zmienne bardzo warunki przepływu powietrza. Tylko jak uchwycić nieprawidłowości w parametrach, nie wiem.
Załącznik 50976
-
Właśnie wróciłem z czyszczenia wtryskiwaczy. I muszę powiedzieć że przez tą krótką 30km przejażdżkę od mechanika widać już różnicę:) Samochód chodzi jeszcze równiej, a na wyświetlaczu z informacją o aktualnym spalaniu zauważyłem dość znaczną różnicę w ilości spalanego paliwa. Zmalało o 2l/100km. Wiem że nie jest to wymierny wskaźnik ale zmiana na lepsze jest.
Majka, bardzo dziękuję za pomoc i części. W tym tygodniu wyślę do Ciebie moje części. Chyba że się coś dziwnego stanie i nie dam rady.
Bubu, jak masz czas w tym tygodniu to możemy pojechać na testy. Niekoniecznie musi być to weekend. Mam pierwszą zmianę i od 14 jestem wolny.
-
1 załącznik(i)
Kolego Kurzyk – oby JTS dobrze się sprawował, to najważniesze. Między innymi po to jest przecież forum i po też testujemy.
JTS jeździ dobrze to się cieszę.
Po testach otworzę szampana.
Dziękuję, że wyślesz mi swoje części, sondę możliwe, że podstawię.
Logi:
Załącznik 51388
-
- opis błedów
Kod:
P1130 Lack Of HO2S11 Switch - Adaptive Fuel At Limit
P1131 Lack Of HO2S11 Switch - Sensor Indicates Lean
P1132 Lack Of HO2S11 Switch - Sensor Indicates Rich
...
P1150 Lack Of HO2S21 Switch - Adaptive Fuel At Limit
P1151 Lack Of HO2S21 Switch - Sensor Indicates Lean
P1152 Lack Of HO2S21 Switch - Sensor Indicates Rich
- a co mamy na logach long 1 == + 7%, long 2 == - 7%
- lambda 1 == 0.80 zbyt bogata mieszanka, lambda 2 == 1.07 zbyt uboga mieszanka.
- czy te parametry zmieniają się podczas różnych warunków jazdy - NIE.
- czyli to nie problem wtryskiwaczy, sond, katalizatora.
- jednoczesnie na logach banku 1 pojawia się przebieg piłokształtny, lejący wtrysk ?, nie mozliwe.
- long2 dobija czasami do - 10 %.
- czym może to być spowodowane, możliwe rozszczelnienie w kanale wydechowym na banku 1 lub drugim.
- bardziej prawdopodobne wydaje sie możliwa zamiana okablowania sond w bankach.
- dziwne jest to, że ECU pokazuje błędy zbyt ubogiej mieszanki na banku 1 i na banku 2.
-
1 załącznik(i)
Poprawione.
Rano jak wybiłam stosowną ilość km od resetu, i ECU zliczył sobie co miał zliczyć, MCSF powrócił.
Ale mogliśmy prześledzić błędy vs parametry.
Czemu błędy – lean, a B1 wyraźnie wzbogacała – i wykres sondy pokazywał bogato? Nie wiem. Może trzeba patrzeć na te błędy trochę ogólniej, na zasadzie – nieprawidłowy sygnał sondy, a potem jednak patrzeć w logi. Faktem jest, że w momencie jak ECU włączył MCSF – to longFT stanął w miejscu – tylko szła korekta krótkoterminowa. To chyba – korekta longFT fałszywa, przykład. Inna sprawa, że na tej korekcie szła jak burza, za sprawą B2, zresztą końcówce wydechu było widać jak pali. Tylko ten jałowy okropny był.
To potwierdza konieczność oglądania wykresów sond i innych parametrów, zwłaszcza FT, a nie tylko czytanie kodów błędów. Ale z tym próbujesz się przebić na tym forum od dawna.
Dzisiejsze logi:
Załącznik 51512
FES log po powrocie z warsztatu, przed wykasowaniem błędów.
Logi po wykasowaniu błędów i resecie - fragmentaryczne, scanxl mi się zawieszał i traciłam dane, nie wiem, czy to kwestia wertepów, czy za dużej liczby parametrów. 1 log nie jest od początku, kilku minut nie ma. Miasto. Jednak wrzucam ponieważ B2 długo trzymał longFT == 0.
-
- poczatkowe logi long < +/- 10%, short >> +/- 5%, jeśli zastosować jakies normy.
- mnie dziwi bardziej to poniższe, gdzie nie ma zalezności wzbogaca, zuboża.
- tak jakby ECU czytał jeszcze inny parametr z wyższym priorytetem i wg niego ustawiał short a potem long do pewnej granicy.
- lambda 0.95, --> short == - 15%
- lambda 1.00 --> short == - 12 %
- lambda 1.01 --> short == - 10 %.
( ramka 2577, plik OBD_bez_resetu)
- pytanie tylko co go boli ?, gdzie szukać.
- long i short na wyższych obrotach jest stabilne i w normie.
- widać nawet że spalanie zmalało.
- jest lepiej o niebo ale nie do końca.
-
Popełniłam błąd, że chociaż alfadiagiem na postoju nie sprawdziłam pos-cat na B2, zaciemniło mnie, przypomniało mi się, później, ale już było za późno. Powinnam była to zrobić. Jednak zawsze o czymś zapomnę.
No, nie do końca. Co ją gnębi? Nie wiem, liczę, że to ustalimy i naprawimy, ale coś nadal jest nie tak w parametrach.
Tak masz rację B1 teraz w tym logu, ma czasami wyskoki mocno shft na minus, ale nie wiem czemu. Coś innego, tylko co?
Odróżnienie fałszywej korekty od prawdziwej. GT może jechać sprawnie na korekcie longFT == 0 i innych niskich, to też widać w poczatkowych ramkach - po lambda. Potem się zmienia. To jest fałszywa korekta, w sumie tak rozumiem to co napisałeś? Pytanie co może ją powodować jeszcze? I jak je różnicowo diagnozować – prawdziwą od fałszywej, a tym samym na jakich elementach osprzętu się koncentrować?
Jeśli zaakceptujesz, zrobiłabym na razie podmianę bankami katalizatorów, jeśli się da je zamienić (?)
Sondy mamy sprawdzone bankami, natomiast katalizatory tkwią nadal na swoich bankach. Są sprawne. Te katalizatory mnie kuszą, żeby zamienić. Ale nie wiem w sumie, bo katalizator oceniają te sondy pos-cat. a te dają dobre wykresy. Nie wiem czy mogą coś powodować, przy niskich korektach? Zdecyduj może.
Lambda corr – będzie podejście na początku przyszłego tygodnia, jeszcze nie wiem, muszę się umówić, ale myślę, że przyszłym tygodniu, to co sugerowałeś.
Ewentualnie co jeszcze proponujesz sprawdzić czy podmienić?
Oscyloskop i badanie silnika + wybranych elementów osprzętu – to na koniec, ale nie będę z tym zwlekać zbytnio. Mam wrażenie, że poznamy odpowiedź jak silnik i wybrane elementy osprzętu odpowiadają na zarządzanie przez ECU o ile dobrze interpretuję to co patrzę, na razie w sumie niewiele zrobiłam. O ile mi się to uda przeprowadzić, ale to już Twoja rola w tym będzie największa. Poza tym ogólnie określimy sprawność/ stopień zużycia silnika. Muszę tylko jeszcze się coś niecoś dowiedzieć o tych badaniach, bo nie przystąpię do tego całkiem ślepo, ponieważ moja jako taka świadomość jest warunkiem poprawności wykonania testu - w sensie tego co mi napiszesz, co mam zrobić.
Jutro, jak wrócę, to zrobię kolejny test OBD, zawsze powtarzam, a longFT się na pewno już ustabilizowało.