Podobno nie wszystkie - ale to temat na długą dyskusję.
Printable View
Podobno nie wszystkie - ale to temat na długą dyskusję.
ok dzięki za info
czy są jakieś parametry silnika wskazujace na nieprawidlowe usuniecie dpf? mozna jakos sprawdzic po parametrach w programie czy zostalo wszystko dobrze usuniete? Chodzi mi o to ze po usunieciu programowym dpf cos mi gdzieś buczy jakby odkurzacz chodził. Najpierw jest to słyszalne po odpaleniu silnika na biegu jalowym i wtedy jest to nabardziej slyszalne, a nastepnie po ruszeniu na biegu mam wrazenie ze natężenie dzwieku rośnie wraz z obrotami z tym ze na wyzszych obrotach praca silnika zaglusza ten dzwiek. Dodatkowo w trakcie jazdy na biegu, w momencie jak wcisne sprzeglo to odglos zanika, jak puszcze sprzeglo odrazu powraca. Tak jak pisalem wystapilo to po usunieciu programowym dpf, przed usunieciem bylo ok. Oczywiscie fizycznie juz tez mam usuniety dpf.
no wlasnie napisz cos o tym tlumiku, ja wybebeszylem puszke i zaspawalem czyli jest wewnatrz pusta.
U mnie po usunięciu dpf słychać takie delikatne świszczenie po zdjęciu nogi z gazu, najbardziej słyszane na zimnym silniku podczas przyspieszania, tj. rozpędzam się wciskam sprzęgło do zmiany biegu, zdejmuję nogę z gazu i wtedy słychać taki świst... zastanawiałem się czy to nie turbina się kończy... Druga sprawa to nie jestem na 100% pewien czy ten świst nie był wcześniej, bo po usunięciu dpf baczniej "monitorowałem "pracę silnika... :)
Przyznam, że odbierając auto po dorzuceniu wspomnianego tłumika nie oglądałem go od spodu więc nie mogę powiedzieć ze 100% pewnością, ale z tego co pamiętam to w pierwszym podejściu była próba dodania rury w puszce po DPF (co niewiele dało), a ostatecznie wspomniany tłumik - założyłem że trafił do puchy. Ale tak jak mówię pewności nie mam.
Witam. Niedawno usunąłem programowo i fizyczne dpf. Pomimo to wczoraj zauważyłem że wypalania włączyło się. Teraz nie wiem, czy jechać do tego warsztatu żeby poprawili program? Czy szukać innego ,,modyfikatora"?