A mi się udało "coś zepsuć" podczas wymiany oleju oraz filtrów powietrza, paliwa i oleju :( Przed wymianą dzik a po wymianie muł ;( Poszukam na forum, może ktoś miał taki przypadek, jak nie to założę wątek.
Printable View
A mi się udało "coś zepsuć" podczas wymiany oleju oraz filtrów powietrza, paliwa i oleju :( Przed wymianą dzik a po wymianie muł ;( Poszukam na forum, może ktoś miał taki przypadek, jak nie to założę wątek.
Nie dziÅ› ale kilka dni temu wygialem blachÄ™ pod silnikiem gdyz trochÄ™ zarylem na koleinach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Panowie ktoś miał taki przypadek. A więc po paru dniach otworzyłem maskę i cała góra akumulatora była w oleju... Pytania skąd się tam wziął??? Na wolnych obrotach nic nie leci jak patrzę przy wł silniku. Nad aku idzie wąż od przepustnicy,siknik jest suchy i nie mogę namierzyć skąd ten olej mi chlapie na aku...
Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka
Może masz jakieś drobne pęknięcie w rurze dolotu od turbiny do kolektora ssącego, i gdy turbo pompuje na obrotach to się wydostaje - odrobina oleju w rurze jest normalna.
Jest to możliwe... Wiem ze to normalne że tam jest olej, pasowało by że jak się turbina załączy wtedy chlapie olej. Muszę to spr i dam znać. Dzięki za poradę!
Jak najbardziej możliwe, że to z dolotu. Owiń rurę dolotu papierowym ręcznikiem, dosyć szczelnie aby przylegało. Wybierz się w "podróż" i będzie wiadomo czy to wali z dolotu. Mi jak nie trzymała obejma łącznika silikonowego (od nierdzewki) to waliło mgiełką olejową spod łącznika :)
Dzięki za podpowiedź tak zrobię [emoji6]
Pękł wąż intercoolera jednak... Nowy oryginał 180zl ale cóż trzeba kupić [emoji6]Dzięki za pomoc.
Witam. Piękny deszczowy wieczór Wigilijny. Odwoziłem dziewczynę i moja Alfa stwierdziła ze osłona kola pasowego jest jej nie potrzebna. Postanowiła ja wypluć na trasie.Załącznik 264801
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Ja ostatnio uszkodziłem zderzak, można powiedzieć, że miał bliskie spotkanie z krawężnikiem
Odpadła mi prawa osłona spryskiwacza reflektora. Na allegro tylko lewe. Według epera są różne. Ma ktoś dojście do tej cześci?
Witam,
Zjeżdżając z krawężnika najostrożniej jak mogłem, zahaczyłem zderzakiem i urwałem z zaczepów, przez co odrobinę wisi. Co prawda nie drga, ale jednak jak się człowiek przypatrzy to widać ;/
Wczoraj na myjce jechałem ostro po zderzaku, czyszcząc komary i syf z trawy. W jednym miejscu była kropka... Myślałem że coś się przylepiło, przytrzymałem dłużej, efektem jest oderwanie lakieru od podkladu i dziura wielkości 5x10cm...
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
prawo serii akumulator z winy alternatora i sam alternator i teraz sprezarka klimy, ciekawe co dalej
[MENTION=2711]Cubus00[/MENTION] Progi? :-D
No i padł mi zamek. Najpierw lewy tył, teraz prawy tył... Muszę się dobrać do nich, ale aż się boję czy nie połamie czegoś rozbierając boczki... Pech to pech :mad:
Alfa 166 2.4 JTD . Przewód chłodnicy oleju :(
Załącznik 280714
Witam państwa. Myślałem że I ja uniknę tego tematu lecz niestety się nie udało. Chwilą nie uwagi na parkingu i moja piękna Alfeczka przytuliła się do słupa [emoji24]Załącznik 280767Załącznik 280768Załącznik 280769Załącznik 280770
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Zdrowo oberwała w ćwiartkę :/ Jak będziesz to naprawiał?
Jednak czujniki parkowania to przydatna rzecz.
No niestety jechałem i ten ciemy kolor to parkowisko a jasny droga więc byłem pewny że jadę dobrze i nic nie wyrośnie a tu kibel. Moim zdaniem powinny być jakieś takie odboje wokół słupa tak by poszedł tylko zderzak. Co do naprawy to jeszcze nie wiem co z nią będzie. Wielka szkoda [emoji24]
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
:( o matko , łączę się w bólu
Jak pech to pech. Niektóre czujniki tak działają. Ja podobne miałem zdarzenie jak autor, nie mając jescze czujników ale u mnie była tylko rysa. Po tym wszystkim zainstalowałem kamerę i czujniki i jest o wiele bezpieczniej ale od myślenia też to nie zwalnia. W każdym razie lepiej mieć te czujniki, nie jest to takie drogie jak dawniej a najlepiej z kamerą bo i czujniki się czasem przywieszą lub nie złapią właśnie czegoś wąskiego.
nabyłem felgi co by na zime miec drugi komplet , wiedziałem ze do remontu , bo takie chciałem (zajmuje sie regeneracja), ale ku..s , nic nie mówił ze peknieta , ludzie to jednak trudni sa
Pomocy... Silnik chodzi jakby dwa razy głośniej, włożyłem 5tys, wymiana panewek bo padły potem popychacze plus dźwigienki zostały wymienione, potem pompa oleju i gówno silnik nadał głośno chodzi, dam radę wrzucę filmik. Skończyły się pomysły, nie chce ruszać głowicy... Silnik chodził normalne ma moc nie kopci chodzi na 5 cylindrów...
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Drodzy.
Temat idealny dla mnie. Wzięliśmy się z kolegą za niedzielne grzebanie przy furkach. Naszło mnie, żeby spróbować wyczyścić czujnik doładowania. Super świetnie, ale w ogóle się nie skupiłem na tym, jak odkręcić te śrubę. Niestety wyjąłem ją z gwintem. Jakieś pomysły co mogę teraz zrobić? Mechanik, trzeba zdejmować kolektor i gwintować? Czy mogę próbować zdziałać coś sam?
Dzięki Czarny za odpowiedz. Możesz wierzyć lub nie ale ni jak nie pomaga rozwiązać mojego problemu, toteż jest zbędna. :)
Pani w skodzie zmieniała pas , nie widząc alfy :(
Załącznik 283251
Załącznik 283252
Załącznik 283253
To Alfa 166 nie 156 [emoji6]
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Zawieszenie chyba też oberwało , czuć drgania na kierownicy zmieniłem koła i dalej to samo .
No to będzie całka, a skoro tak, to powinieneś wiedzieć, że:
- przysługuje Ci auto zastępcze od dnia zdarzenia do otrzymanie odszkodowania, plus jeden, dwa dni na znalezienie nowego,
- auto zastępcze możesz wynająć nawet od sąsiada (potrzebna umowa najmu z określoną stawką dzienną, trzeba też odprowadzić podatek od zysku z najmu),
- od każdej decyzji ubezpieczyciela można się odwołać (zwłaszcza od zaniżonej wyceny),
- ubezpieczyciel nie ma prawa decydować o nie swojej własności, zatem decyzję, czy auto naprawiać, czy sprzedać podejmuje właściciel,
- koszt ewentualnej naprawy nie może przekroczyć wartości auta przed szkodą (ubezpieczyciel nie zapłaci więcej, niż auto było warte przed zdarzeniem,
- do wysokości roszczenia (odszkodowanie) można doliczyć, koszt holowania , parkowania i zabezpieczenia uszkodzonego auta, a także badania technicznego po naprawie,
- istnieje możliwość podniesienia wartości auta przed szkodą, ale wymaga to udokumentowania nakładów (na doposażenie pojazdu, tuning, lub wymianę całych podzespołów.
Masz wątpliwości, pytania, to napisz, trochę się na tym znam.
Pozdrawiam.
Dzięki jak coś to się odezwę :)
umarło sprzegło , 4koła i prawem serii tylny podnosnik w tym roku juz Alfa przekroczyła 8tys próg inwestycji