Cześć
Mam pytanie, chce wymienić olej w 159 1.9 8v, poprzedni właściciel lał Motul X-Clean C3 5W40 według tego co piszecie jest to bardzo dobry wybór jeśli ma się DPF, jednak został on wycięty. Zostać przy tym oleju czy zmienić ?
Printable View
Cześć
Mam pytanie, chce wymienić olej w 159 1.9 8v, poprzedni właściciel lał Motul X-Clean C3 5W40 według tego co piszecie jest to bardzo dobry wybór jeśli ma się DPF, jednak został on wycięty. Zostać przy tym oleju czy zmienić ?
Możesz zmienić z X-Clean na X-Cess
Zdecydowałem sie na Millers EE 5W40 (posiadam tez DPF.... jeszcze) czy do tego oleju AR9100 też zalecany gdyż głównie w poście widziałem Penrite +AR9100
No chyba że coś lepszego niż AR9100
Oczywiście przed wymianą z Seleni 5w30 pójdzie płukanka Millers.
Cena jest drugorzędna
Możesz wlać, aczkolwiek ten olej posiada jakieś nanomodyfikatory tarcia, chociaż pewnie nie tak skuteczne jak AR.
Co sądzicie o parametrach tego oleju.
WŁAŚCIWOŚCI
Klasa lepkości SAE J 300 5W-30
Gęstość w 20°C ASTM D 1298 0.853
Lepkość w 40°C ASTM D445 72,9 mm²/s
Lepkość w temperaturze 100°C ASTM D445 12,1 mm²/s
Lepkość HTHS w 150°C ASTM D4741 3,5 mPa.s
Wskaźnik lepkości ASTM D2270 163
Temperatura płynięcia ASTM D97 -33°C
Temperatura zapłonu ASTM D92 226°C
Popiół siarczanowy ASTM D874 0,77% masy
TBN ASTM D2896 7,1 mg KOH/g
Selenia WR 5W30 C2 nadaje się do 2.4JTDm z 2008 roku?
Do 2.4 zalecany jest 5W40.
No właśnie, do 2.4 selenia wr 5w40 i po co to zmieniać? skoro producent zaleca to sie tego trzymajmy, chyba jedynym powodem do zmiany oleju moze być ostry tuning serducha. Znam jednego co w srałdi z 99r włał jakiś 0w coś tam i mu wypłukało wszystkie uszczelniacze :D
mi mechanik przy okazji wymiany zfr wlal olej Total quartz 5w40... mam 1.8mpi
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Sam się zastanawiam nad Total, Elf czy Gulf. Obecnie silnik zalany jest Motul 5W40 X-cess. Olej zmieniam co 10tys. km i zastanawiam się czy jest sens płacić więcej za olej. Co sądzicie?
Zbliżam się do kolejnej już wymiany oleju...
Czemu tak mało popularny jest Mobil 1 Turbo Diesel 0W40?
Dla aut bez DPF wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem - pełny syntetyk, niska cena... (ok 36 PLN/ litr)
W zasadzie poza popiołem jest bardzo zbliżony do Selenii 5W40 (parametry lepkości), a pod kilkoma względami lepszy.
Czegoś nie dostrzegam? Parametrami to porównywalna półka co LiquiMoly Diesel Synthoil, z tym że jest tańszy.
Parametrami niby tak ale moim zdaniem Liqui jest półkę wyżej. Do tego ten Mobil, którego kupisz niekoniecznie będzie miał te same parametry co w karcie produktu i nie chodzi nawet o to, że jest na potęgę podrabiany tylko o różne zakłady produkcyjne.
Możliwe, że będę chamski, ale nasuwa mi się stare przysłowie, chyba góralskie:
"Na konia to stać, ale na owies to już nie koniecznie"
Po co jeść szynkę i baleron, przecież można paprykarz i pasztet ...
Ale co to ma do rzeczy?
Charakterystyka produktu jest taka, że gdyby nie fakt, że po spaleniu zostaje dużo popiołów to olej byłby w TOP 5 do Diesli z DPF (ale się do nich nie nadaje - pozostałości 1,3 %, o ile pamiętam). Nie jest też HC, tylko syntetykiem z tego co udało mi się dowiedzieć.
Mobil 1 to uznana marka w świecie olejów.
Nigdzie nie jest powiedziane, że to co droższe jest lepsze, czasem to kwestia marży, albo polityki sprzedaży - zrobienia większego zysku przez większy obrót.
Pijesz do mnie, że nie chcę kupić tańszy olej niż Motul?
Kupiłem 159 za 42 000zł teraz jest warta ok. 25 000zł więc to jest kwota na którą stać dużą ilość społeczeństwa. Znam osoby co mają samochody warte ponad 100tys. zł i leją oleje mineralne gdzie cena to 60zł za 4litry, oraz znam osoby które do samochodu wartego 5 000zł leją olej Mobil 5W50 w kwocie 120zł za opakowanie 4l. Samochody jeżdżą bezproblemu mimo różnych cen oleju a jeszcze większej różnicy w wartości pojazdów.
Do nikogo nie piję, stwierdzam tylko fakty.
Potem mamy problemy z pękającymi tłokami, padającymi pompami, zatartymi panewkami.
W przypadku 159 JTDm wszyscy doszukują się potem problemu wszędzie tam, gdzie go nie ma, a może po prostu wystarczy odpowiednio zadbać o silnik od podstaw i cieszyć się bezproblemową eksploatacją.
A ja dalej nie wiem co z tym Mobilem 1 Turbo Diesel jest nie tak. Pytam poważnie, padło już że mimo, że nie podrabiany, może nie być tak dobry jak deklaruje producent, dlaczego? Z czego to wynika?
Na papierze przewyższa fabrycznie zalecaną Selenię 5w40. A naprawdę, ze wszystkich producentów do Mobila w wersji 1 trudno mieć zastrzeżenia, owszem te do benzynowych to teraz najczęściej HC, ale Turbo Diesel to ponoć prawdziwy syntetyk.
Z tego co mi w głowie świta to ten Mobil jest na HC a ma tylko dodatek PAO. W Niemczech jakoś żaden Mobil 1 nie jest sprzedawany jako olej w pełni syntetyczny (a Liqui Synthoil jest) więc tego PAO to tam za wiele nie ma. Jak jestem w błędzie to niech mnie ktoś z niego wyprowadzi.
Ja bym do JTDM polecał coś takiego: LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W40 plus do tego LIQUI MOLY Dodatek do ochrony filtra DPF. Jak ktoś ma DPF oczywiście. Co do Mobila, to chyba bym nie zaufał w przypadku tegodiesla.
Cała seria TopTec jest na HC (z ewentualną małą domieszką PAO) ale to bardzo dobre oleje wg.mnie nie gorsze od Motula (a pewniejsze bo rzadziej podrabiane). Każdy olej z serii jest dedykowany pod określone wymagania i normy. TT4600 jest głównie pod Dexosa2 (wykupiona oficjalna aprobata) i jest dobry pod auta z dpf-em - spełnia C3 i prawie C2. TT 4100 jest C3 i ma wyższy poziom popiołów od TT4600 czy TT4200 (którego Liqui zaleca nawet tam gdzie wymagane jest C2) i przez to gorzej nadaje się do aut z dpf-em ale to bardzo dobry olej,którego można polecić nawet do aut bez dpf. Aktualnie testujemy topteca 4100 w 1.9 cdti 150 km bez dpf-u i pierwsze wrażenia właściciela są bardzo pozytywne. Kolega prowadzący warsztat specjalizujący się w GM hurtowo zalewa top teca 4600 do wszystkich diesli 1.9 i 2.0 z dpf-em (choć leje też dużo Specola Spec premium c3) i z tymi silnikami nie ma żadnych problemów. Ogólnie do 1.9 z dpf-em zalał bym tt4600l ub tt4200 a bez dpf-u tt4100 albo najlepiej Synthoila High Tech 5w40 (zostając przy marce Liqui Moly). Top tec 4100/4200/4600 są teraz na rynku w naprawdę fajnej cenie (przy okazji zapraszam do mnie) ale jeszcze taniej można je kupić pod marką Meguin jako Low Emission (4100), Compatible (4200) i Efficency (4600).
Dzięki za wyczerpująca odpowiedz! Ja mam właśnie 1.9 jtd z DPF i przesiadłem sie z Motula X-Clean na LM Top Tec 4600 właśnie ze względu na mniejsze ryzyko trafienia na podróbkę. Generalnie auto jeździ ok, ale wydaje sie, ze jest ciut głośniejsze niż na Motulu. Z drugiej strony - może to autosugestia [emoji4]. Dzięki jeszcze raz! Pozdrawiam, Arek
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Czy to prawda, że w Niemczech musi byc min. 80% PAO zeby mozna bylo oficjalnie nazywac "full syntetyk". Podobno, choć to tylko wiedza z internetu oleje Mobil 1 z serii 0w40 mają ok 70-72% PAO. Ktoś coś wie w tym temacie?
Pytanie do mądrzejszego ode mnie jak oni te % liczą bo też taka informacje wyczytałem ale pełnymi syntetykami są tam oleje, które mają 20% PAO, natomiast Mobil1 0w40 nie jest na rynku Niemieckim syntetykiem.
Witam,
Pytanie do tych co wykastrowali dpf-a
Jaki lejecie olej do 159-tki 1.9 150km
LIQUI MOLY SYNTHOIL HIGH TECH 5W-40
czy
Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40
czy coś innego jeszcze. Producent zaleca 5w30 więc jak to jest u was?
pozdro..
Przeczytaj 4 post wstecz...
Cały temat prawie obczaiłem, w każdym roku co innego. Jak to się ma w 1.9 gdzie zalecane jest 5w30
to co ten selenia wr jest gorzy od tych co piszecie czy jak?
Te oleje (SynthoilHigh tech i synthoil high tech diesel) to podobno jeden czort. Można z powodzeniem stosować i jeden i drugi.
Zalecana lepkość do 1.9 to 5w40.
- - - Updated - - -
Gorszy (co nie znaczy, że to zły olej). Z górnej półki olejów polecam zdecydowanie Penrite Enviro+5w40 a jak nie ma dpf-a to dobry będzie Penrite HPR5 Diesel 5w40.
Dzięki za info ;) ja właśnie wywaliłem ekologiczny szajs i przy zmianie zaleje coś dobrego dla silnika. Wcześniej był millers
Jak nie masz DPF ja bym jednak wlał Liqui Moly. Penrite to C3. Aktualnie mam Penrite i po przesiadce z LM Top Tec silnik chodził głośniej z resztą podobno nie tylko u mnie dlatego ja przy następnej wymianie biorę Synthoila bo też już ekologi nie mam.
Będę się upierał, że warto przetestować ten Dodatek do ochrony filtra DPF LIQUI Moly jeszcze przed decyzją o wycięciu DPFa. Wiem, że przy regularnym stosowaniu wielu ludziom pomógł, a to nie majątek. Dzieje się ostatnio w kwestii przepisów, bardzo możliwe, że już w przyszłym roku będzie obława na stacjach SKP na auta z powycinanymi filtrami.
Które oleje VALVOLINE SynPower 5W30 nadają się do 2.0 JTDM z DPF. Trochę dużo tych modeli i się pogubiłem. Katalog VALVOLINE do mojego silnika podaje SYNPOWER ENV C2 I SYNPOWER XTREME ENV C2.
Zakupiłem AR 159 2.4 z wyciętym DPF, chcę wymienić olej, przeczytalem większość wątku ale nie znalazłem konkretnych podpowiedzi. Auto niestety jest zalane jakimś Castrolem. Jaki olej jest aktualnie polecany do takiej konfiguracji ?
Każdy, który spełnia specyfikacje silnika, jak nie wypalasz dpf to po prostu pomiń to w wymaganiach dla oleju . Ważne,żeby olej był z pewnego źródła z a nie np. od braci zza Buga. Trochę śmieszne są te wojny o marke oleju , widziałem kilka spodów silnika po róznych olejach i bardziej to zależy od kierowcy czy panewka jest jak nowa czy zdewastowana po 200tys km
Takie coś znalazłem bo z tego tematu się konkretnie nie dowiedziałem czy te oleje z normą C3 są lepsze od C2 w praktycznym zastosowaniu. W sumie to dalej nie wiem.
"Klasyfikacja jakościowa ACEA określa oleje m.in. w grupie C w oparciu o dwie zmienne. Oleje te mogą być energooszczędne (ACEA C1 i C2) oraz mogą mieć różny poziom popiołowości. Oleje niskopopiołowe ACEA C1 i C4 będą wydłużały żywotność filtrów cząstek stałych, dzięki temu że ilość dodatków popiołowych w oleju, takich jak siarka, fosfor, popiół siarczanowy (low SAPS – Sulphated Ash Phosphorus Sulphur) będzie nie większa niż 0,79 proc. Oleje średniopopiołowe ACEA C2 i C3 też będą dbały o filtr cząstek stałych, ale tam ilosc dodatków SAPS jest trochę większa bo do 1,19 proc.
Oleje będą też różniły się energooszczędnością. Parametr, który odpowiada za energooszczędność to lepkość wysokotemperaturowa HTHS (High Temperature, High Shear). Oleje energooszczędne mają HTHS mniejszy niż 3,5 cP. Dzięki temu umożliwiają zmniejszenie oporów wewnętrznych pracy silnika i tym samym zmniejszają ilość spalanego paliwa, ilość emisji spalin oraz zwiększają moc silnika. Oleje tego typu powinny być stosowane wyłącznie w silnikach do tego dostosowanych, gdyż zazwyczaj wymagane są ciaśniejsze pasowania części. Oleje konwencjonalne to te, które HTHS mają na poziomie większym niż 3,5 cP.
Podsumowując: norma ACEA nie określa jakości oleju, a jego parametry i zastosowanie. Castrol EDGE 5W-30 z normą C3 to konwencjonalny olej średniopopiołowy. Oleje z normą C2 np. Castrol Magnatec 5W-30 C2, są bardziej energooszczędne, ale przed ich zastosowaniem należy sprawdzić rekomendacje producenta."
Jak ja zakupiłem alfę z castrolem to się go szybko pozbyłem i jeżdżę na dedykowanym Selenia WR 5w40 lub Motul x-clean 5w40 (można też śmiało lać 5w30 a jeśli brak DPF to x-ces) Uważam to za dobre oleje i jak się zaopatrzyć z normalnego i oryginalnego źródła to selenia już nie jest taka droga a i motul przystępny.
Mi 2.4 JTDm na castrolu silnik pracował głośno jak sieczkarnia i nie są to tylko moje odczucia. Poz wymianie problem zniknął i jest spokój. No i zawsze markowy filtr oleju oczywiście a nie chiński nieznanej marki
Pozdr
Czy znacie jakieś pewne źródło olejów Amsoil?