Przepraszam literówka ;) 205/55/16 ;)
Printable View
Przepraszam literówka ;) 205/55/16 ;)
Wszędzie piszą, że jak opona zimowa ma bieżnik 4 mm to jest do wymiany. Po ściągnięciu zmierzyłem suwmiarką i moje mają tak 4 mm. Na oko nie jest tak źle.
Jakie macie zdanie na ten temat?
Czy to gadka producentów, żeby sprzedawać więcej opon czy rzeczywiście już sobie nie będą radziły dobrze na śniegu.
Do wskaznika glebokosci kazda opone mozna uzywac tylko trzeba sie liczyc z pogorszeniem właściwości.
To dosc oczywiste ze opona zimowa ktora projektowana jest na bardzoej zroznicowane warunki (snieg, lod, sucho, mokro) niz letnia z natury rzeczy radzi sobie gorzej z odprowadzaniem wody. Dlatego np na mokrej nawierzchni zimowka z 3.5 mm bieznikiem moze zachowywac sie podobnie jak letnia z 2mm.
Wraz ze zuzywaniem sie bieżnika, jazda po sniegu zawsze bedzie sie pogarszala.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Najlepsze porównanie ma ten, kto robi dużo km. W służbowym zimowe Klebery przy 5.5 mm nadawały się na śmietnik w porównaniu do nowych opon. Mam na myśli jazdę przeważnie poza drogami asfaltowymi lub zaśnieżonymi. Do miasta czy na trasy odśnieżane regularnie te 4 mm z powodzeniem mogą się nadawać.
Czy ktoś z doświadczenia może powiedzieć, kiedy za w czasu kupować opony zimowe, żeby miały dobrą cenę. W jakim miesiącu zaczynają już drożeć.
Czy jest to wrzesień czy późniejsze miesiące.
Pytam, bo za letnie w marcu zapłaciłem dobrą cenę, a niektórzy pisali, że w grudniu były jeszcze tańsze.
Tej zimy jeździłem na oponach 225/50 R17, możecie coś polecić na tą felgę, tak by 159 stała trochę wyżej. Mieszkam w górach i nieraz potrafiło coś o spód zahaczyć.
225/55 R17. Spokojnie się mieszczą i nic nie ociera.
Jakby ktoś już szukał zimowych 235 45 18 to mam niemal nowe kormoran z 17 roku. Za 700zl komplecik.
Ja mogę polecić opony Semperit Speed Grip 2, ale rozmiar 215/55 R16 do 159-tki to nieporozumienie...
Ktoś używa Dębica Frigo HP2?
225/55 R16 taki rozmiar planuje zarzucić na zimę, ktoś próbował takiego rozwiązania?
Jeżdżę na 225/50R17. Dobre opony, dość ciche.
Nokian WR d4. Bez zarzutu.
Sava Eskimo HP2 czy Dębica Frigo HP2 ? Teoretycznie to te same opony, ale na etykiecie zużycie paliwa Sava ma C Dębica E.
Sava aktualnie ma lepszą cenę.
Więc bierz Sava.
Instrukcja dla opon 215/55 R16 podaje nośność 93. Jest sens kupować opony o nośności 97? Jakieś za i przeciw?
Dotychczasowe Nokian WR D4 205/55/16 po dwóch latach zaczęły pękać przy bocznej ścianie bieżnika...
Polecam VREDESTEIN WINTRAC 4 XTREME - rewelacja na śnieg i błoto pośniegowe oraz lepsze na lód od Pirelli SottoZero II
A konserwujesz? Jeśli tak, to jak i czym?
ma ktos doswiadczenia z znimowymi Nexenami? w tym roku kupilem od nich letnie i spisały się bardzo dobrze więc teraz zastanawiam się na zimowymi, np Nexen Winguard Sport 2 :
https://www.oponeo.pl/dane-opony/nex...v-xl#202026448
ewentualnie jak do Nexena ma się Dębica Frigo HP2?
Nie wiem jak ma się porównanie, ale o oponach Dębicy mam zdanie jak najbardziej dobre.
Kolega Syna miał w Mesiu i był zadowolony jak cholera.
Koreańczycy robią dobre letnie ,ale zimówki już nie bardzo. Kupiłem do auta żony Lauffen (budżetowy Hankook) i d..y nie urywa. Szkoda ,że już nie jest produkowany bo jak do tej pory to najlepiej wspominam Michelin Alpin 4. Nie wiem jak Frigo HP2 ale starszy model na śniegu rewelacja za to na wodzie jeździły jak na łyżwach.
opony dębica bardzo dobrze się jezdzi
Myślę, czy kupić Frigo HP2 czy dołożyć trochę do Kleber KRISALP HP3, bo przewija się w czołówce w testach opon.
o zimowych koreańczych dobre komentarze czytałem, ale letnie miałem Kumho Ecsta SPT 18" czy jakoś tak i były słabe - bardzo twarde, słaba przyczepność a do tego mimo bieżnika 7.5mm mocno wyząbkowane (choć kupiłem akurat z felgami roczne używki, może akurat auto w którym jeździły miało jakiś problem z amortyzatorami?). zmieniłem na goodyer Eagle F1 Assy 3 i po prostu przepaść.
- - - Updated - - -
w czołówkach testów to się przewijają Continental TS850P, Goodyear UG Performance G1, Michelin Pilot Alpin 4, Dunlop WInter Sport 5 gdzieś ciut dalej Pirelli SOttozero 3 i Nokian WR D4/A4 a inne to już raczej dalsze miejsca.
Taka ciekawostka, bo czekałem na Frigo HP2 215/55 93H z dotem na 2018.
"Dzień dobry. Frigo HP 2 215/55 R16 93H – nie jest planowana na produkcję w 2018, w tym rozmiarze w 2018 produkuje się opona z indeksem nośności 97.
Zachęcamy zakup opon 2017, ponieważ nie przekłada się to na jakość opon oraz właściwości jezdne. :)"
97H ma moim zdaniem gorszą etykietę. Niby mniejsze opory toczenia, ale gorsza na mokrym.
Prośba!
Panowie! Mam wersję TI, czyli koła 19". Na letnich jeżdżę w rozmiarze 235/19/40. Kupiłem felgi na zimę 19".
Czy wejdą mi opony o rozmiarze 235/19/45 lub 50? Czy nie będą obcierać o nadkole/błotnik? Czy macie jakieś doświadczenia?
Dodaję, że auto TI jest obniżona, a dodatkowo mam sprężyny Eibacha, więc kolejny 1 cm w dół.
Proszę o rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Ok. Problem rozwiązany. 45 plus 2,4 cm. Qr....
A czemu chcesz 45? Aż tak trzesz podwoziem?
Jeśli chcesz wyżej to 225/45R19. Też zastanawiam się, dlaczego chcesz na zimę podnieść auto.
Trę podwoziem. Jeździłem na 17 zimowych. W lecie na 19. Kupiłem felgi 19, więc pytam, czy wejdą 45, skoro na 19 miałem 40 i z biedą 2 palce od opony do nadkola.
Macie jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem:
Nankang, Winter Activa SV-3, 235/40 ZR19 96W XL ???
Warto? Trasa codziennie ok. 70 km z tego ok. 25 po mieście.
W ostatnim teście niemieckiego autobilda był model Nankang SV2 i wypadł tam gdzie reszta opon od chińczyków czyli końcówka stawki, 40 miejsce na 51 testowanych opon. Za to Frigo HP2, które w tym temacie swego czasu spowodowało mała burze bo znawcy wróżyli właścicielom rychła śmierć na drodze bo to przecież Dębica, wypadł na 7 miejscu z dobrym wynikiem.
Dziękuję za info.
[MENTION=10735]Pływak[/MENTION]
poka jakiś skan, czy źródło bo to może być ciekawa lektura
Znalazłem http://www.autobild.de/artikel/winte...-10811081.html
Chciałem kupić Kleber Krisalp HP 3 i widzę, że bym źle na tym nie wyszedł. Ale w końcu za Dębice HP2 dałem trochę mniej, a kto ma jest zadowolony.
W tym teście jest jako dobra a nie tylko zadowalająca, więc nieźle.
Wiem, że to rozmiar 15 cali ale taki Nokian D4 tak nisko?
Pewnie na tygodniach będzie przedruk tego testu w polskim Auto Świecie jak co roku.
Co do Nokiana to często w testach wypada średnio po prostu tak się jakoś zakorzeniło, ze opony zimowe ze Skandynawii to muszą być super bo przecież tam takaaa zima i wszyscy w kółko je w internatach polecają.
Tutaj pozycje w testach z ostatnich kilku lat jakie zajmował D4 jak widać kiepska powtarzalność wyników
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/10/15.jpg
Czasem różnice w wynikach testów między tymi lepszymi markami są tak naprawdę pomijalne, a i sposób testowania opon też nie jest idealny.
Nie, nie jest idealny i zawsze trzeba przejrzeć kilka testów oraz tabele z wynikami i wtedy można wyciągać wnioski ale na pewno testy są bardziej miarodajne niż opinie internetowych anonów, którzy chwalą wszystko co kupią ;)
W hamowaniu na mokrym miedzy zwycięzca testu Dunlopem Winter Sport 5, a Nokianem D4 jest 2,5 metra różnicy. Moim skromnym zdaniem to sporo. Owszem Nokian to nie jest w żadnym wypadku zła opona, wręcz przeciwnie z tym, ze czytając opinie na necie czasem mam wrażenie, ze na zimę nie ma nic lepszego jak Nokian, a tak naprawdę jest sporo alternatyw niejednokrotnie lepszych.
Tylko przy 19 cali cena robi też różnicę. Na Dunlopach w breji lub śniegu ślizgałem się. Nokiany gryzą śnieg i do przodu. Każdy chwali to co spróbował. Nie narzekam i jestem przywiązany. Poza tym patrzę na klasę przyczepności. Poniżej B nie kupuję. W Ibizie miałem klasę C i były ok, gdy były nowe. Po 1 sezonie strach w zakrętach. To moje subiektywne odczucia i tylko tyle. Niech każdy jeździ na czym chce i niech mu służą. Mogę też polecić na zimę Fuldę, bdb na śniegu zwłaszcza świeżym (też subiektywne odczucie). Bywało, że jeździłem i bez zarzutu, choć klasa C (o ile dobrze pamiętam).