U mnie przy trzech cylindrach to można pomarzyć o ciszy ,ale wiedziałem co kupuje to teraz nie mam pretensji ,że jest głośno :)
Printable View
U mnie przy trzech cylindrach to można pomarzyć o ciszy ,ale wiedziałem co kupuje to teraz nie mam pretensji ,że jest głośno :)
Trochę może śmieszne pytanie ale mając zalany jeszcze w baku stary AR 6900 można zmieszać z nową wersją AR 6900 czy lepiej wyjeździć paliwo i zalać nowy bak z nową wersją AR?
Można... ;-)
Mogę się wypowiedzieć na temat starej wersji
-łagodniejsza praca silnika(taka bardziej miękka)
-lepiej reaguje na pedał gazu
-po odpaleniu nie ma takiego klekotu
Co do spalania na ten temat się nie wypowiadam bo wszystko zależy od kierownika jaki ma styl jazdy
Robiłem kiedyś modyfikacje ECU EDC15 w 1.9 JTD dla celów "naukowych" na studia po każdej drobnej modyfikacji jeździłem na hamownie w sumie zrobiłem z 5 pomiarów i przy kosmetycznych poprawkach rzędy 2-4KM i kilku NM nie było czuć wyraźnej różnicy podczas jazdy, wynik dopiero weryfikowała hamownia. Dlatego zawsze mnie zastanawia jak czytam o takich dodatkach, ze auto lepiej reaguje na gaz jak właściciele to weryfikują :D
Nie wypowiem się za innych ja to rozumiem tak, że silnik pracuje inaczej, w wypadku lepszych dodatków bardzo gładko i miękko (co nie znaczy cicho). I jak się depnie to nie ma takiego uczucia wysilenia silnika, ma się wrażenie że wkręca się na obroty chętniej i łatwiej. Co jest bzdurą, ale wrażenie jest jakie jest. Ja taki efekt nazywam lepsza reakcją na pedały gazu. W druga strone dziala podobnie (ostrzej pracujacy silnik - gorzej reaguje na gaz).
Natomiast zdarzało mi się że dodatek odbierał tyle koni, że już realnie widziało się osłabienie, choćby na stoperze w komórce czy przy pojazdach pod górkę. Ale to tylko raz się mi zdarzyło. Wrażenie było na tyle paskudne, że rozcieńczałem dodatek w baku dolewkami.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
To są moje odczucia
- - - Updated - - -
To jest diesel i nigdy nie bedzie cicho no przynajmniej w tych do rocznika powiedzmy 2014.Dokładnie tak jak piszesz nie czuć i nie słychac tegowysilenia.
Co do tracenia mocy tu również się zgodzę lałem Vervę i AR i było źle czułem muła auto się już tak nie zbierało jak na samej Vervie i moje odczucie klepał głośniej silnik.Na zwykłym ON plus AR jest o niebo lepiej.Ybiera si ęjak dla Mnie ęlepiej ni na Vervie i agodniej pracuje silnik.
Jedrek 1980 dokładnie wiem o czym piszesz,ucho właściciela głośnego diesla jest w stanie wychwycić nawet najmniejszą zmianę wyciszenia dźwięku silnika(tym bardziej przy głośnych trzech cylindrach) .Stosuje AR 6900 D max i praca silnika jest delikatniejsza,"łatwiejsza"trudno to dobrze precyzyjnie określić,ale ta tendencja utrzymuje się od kilku miesięcy.
Panowie,przyszedł AR6900-D Max w baku olej z 2T LM połowa stanu.Czy można wlać AR6900-D Max i do tankować do pełna czy wcześniej wyjeżdzić paliwo z 2T ?