Jechałem TBi w wersji 200KM i bynajmniej nie nazwałbym go potworem. QV tylko jako pasażer w Arese, ale osiągi też nie urwały mi głowy...
Printable View
Jechałem TBi w wersji 200KM i bynajmniej nie nazwałbym go potworem. QV tylko jako pasażer w Arese, ale osiągi też nie urwały mi głowy...
Moje wrażenia po jeżdzie testowej Giuliettą 170 KM benzyną są umiarkowane w porównaniu do mojego auta obecnego 163 KM diesel automat, mianowicie żeby wciskało w fotel w AR trzeba zredukować bieg i pedał w podłoge wtedy jest eksta ale okupione jest to hałasem i napewno wir w baku,przy normalej jeżdzie po mieście wcisnięcie gazu bez redukcji daje efekt taki jak przez 2-3 sekundy nic się niedzieje co jest bardzo irytujące jeśli ktoś jest przyzwyczajony do jazdy dieslem to będzie zawiedziony,
fajnie wszystko wygląda na papierze(osiągi) ale w praktyce jazda dieslem jest bardziej dynamiczna kazde musniecie pedału gazu daje efekt w postaci przyspieszenia.
1. To jest benzyna, te silniki się kręci, nawet jeśli mają turbinę.
2. To jest Alfa, tu się nie patrzy na spalanie.
3. Jeździłeś w trybie "Dynamic"?
w dieslu jest większy moment obrotowy,ja jak przesiadłem się z benzyny na diesla to chyba dopiero po miesiącu jazda była OK :)
Zanim wsiadlem do G Multiair jezdzilem (i to duuuzo) 150KM Laguna 2.2dci. Moment obrotowy pod 400nm. Po odebraniu G mialem nieodparte wrazenie, ze Laguna lepiej dawala czadu.
Po przejechaniu jakis 1200km mialem okazje sprawdzic jak bardzo sie mylilem... Laguna zostala w tyle po jakis 3s (musialem wbic 2. w Lagunie). Przy 100km/h bylem 2-3 dlugosci auta za G.
Zamienilem sie miejscami, tzn ja wsiadlem do G a moj brat do Laguny. Powtorka sprintu, wysuwam sie G na prowadzenie ale odczucia mam, ze G duzo slabiej ciagnie ;)
1. Zakres uzytecznych obrotow diesla jest jakim 2/3 benzyny
2. G do 100km/h prawie dochodzi na 2., Laguna w tym czasie juz ma 4. bieg.
Diesel szybciej "dochodzi", ale potem juz nic nie ma ;)
Panowie, nie wazne co mowia wam wasze plecy, liczy sie kto szybciej wyprzdzi TIR'a a tego dokona turbo benzyna, a nie diesel ... czy jechali bysmy na 4, 5 czy 6 biegu, bez znaczenia.
Tylko w tym trybie jeżdziłem, dlatego niewiem jaka bedzie róznica w trybie Normal.
Mam nadzieje że z automatem bedzie lepiej jezdziła bo będzie można w razie czego za pomocą łopatek szybko zredukować bieg.
---------- Post added at 14:18 ---------- Previous post was at 14:08 ----------
Tu bym sie spierał jadąc przykładowo 90 km/h na 5 (dieslem) na odcinku powiedzmy 300 m szybciej sobie poradzi diesel, w benzynie konieczna bedzie redukcja a to jest strata czasu, jesli natomiast byłby to odcinek około 500-600 m to benzyna szybciej się wyrobi.
W trybie Normal na pewno będzie bardziej "ospała". Dziwi mnie więc stwierdzenie, że "przez 2-3 sekundy nic się niedzieje", skoro wszyscy mówią o mocnej reakcji na gaz w trybie Dynamic.
P.S. Redukcja to nie jest strata czasu, na tym polega frajda z jazdy samochodem z silnikiem benzynowym (szkoda, że w Giulietcie nie ma nic wolnossącego).
2-3 sekundy w trybie Dynamic - to chyba uszkodzone to auto było - ja obserwuję natychmiastową reakcję na nawet małe muśnięcie - fakt w normal bywa ospała - ale tak jak to benzynka
latwy chiptuning w dieslu 2.0 jtdm2 na 200km i 440Nm, spalanie mniejsze o 0,5l, mysle ze QV zbytnio nie odbiegaloby od tego silnika, natomiast spalaniem dwukrotnie tak..