Kiepski pomysł raczej
Printable View
Zamierzam zmienić olej, wiele się naczytałem tutaj ale ciągle jestem niezdecydowany. Co bardziej polecacie.
Motul 8100 X-CESS
Selenia WR
Castrol EGDE TD
Wszystkie 5W40 Syntetyki
SIlnik 2,4 MulitJet
Moja ma juz przejechane 114 tys (Niby sprawdzony na kompie i sie przebieg zgadza:) ) i zalewam tak jak zalewana byla poprzednio przez wlascicieli Selenia WR 5W40 i jest ok.Chociaz przy wymianie w ASO Fiata zaproponowali mi castrola 5W30 to nie chcialem zmieniac bo po co jak jest dobrze...
oloboga taki skan mozgu mam ze sam nie wiem
kupilem niedawno alfe 156 z 115tys km przebiegu i pasuje mi olej zmienic - babka od ktorej kupowalem mowila ze lana tam byla Selenia -czyli oryginalny.
Skoro tak chcialbym dalej lac selenie: selenia w TS - 1. to jest polsynetyk czy syntetyk fabrycznie lany???? bo juz zbaranialem
2. do 2.0 TS ile tego oleju wchodzi? ( i jaki to mniej wiecej koszt SELENIa) ?
3. koles jak kupowalem czesci u niego mowil mi ze ma byc oleju przy TSie lanego duzo wiecej niz jest max zaznaczony na bagnecie-i co ciekawe jak wczesniej kupilem auto to tez tak bylo -jest wlane duzo wiecej niz max na bagnecie, to tak ma byc?dziwnie...
Koledze w 2,4 10V obrało na nim panew więc ostrożnie.
---------- Post dodany o godzinie 18:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:07 ----------
Sory za powtarzanie postów, 10W40 Fabryczny z Alfy to syntetyk.
Powinno być na max. Przelewanie też szkodzi.
dziś wpdała do mnie do sklepu klientka i poprosiła o olej 15w40 do alfy,
więc pytam (z ciekawości) co to za antyk a ona mówi że to 156 2,0 jts 100tyś przebieg 2005rok. pytam więc kto ją tak skrzywdził i jej samochód a ona na to że jest z W-wy i tam specjaliści co od "kilkudziestu" lat zajmują sie alfami powiedzieli że ten jest najlepszy i zalali jej 15w50.
..ech
i puść tu kobiete:girl_cray3: do mechanika....
No właśnie mam ten sam silnik. Wczoraj dzwoniłem do dystrybutora Motula ( http://www.motul.krakow.pl/ ) i poradzili mi właśnie 15W50, tyle ze full syntetyk z najwyższej serii. Dodam ze szukałem 10W60.
Więc moje pytanie do właścicieli JTS. Co lać żeby było ok?