Nie będą obcierać?
Printable View
Nie będą obcierać?
Na tyle na pewno nie,z przodu mam dystans 5 mm,ale mysle,ze bez niego rowniez byloby ok.
Vmax bedzie wiekszy minimalnie,za to reakcja na gaz bedzie nieco gorsza.
Na zime polecam ten rozmiar opon.
Wstawie zdjecie jak to wyglada. Sam kiedys szukalem foto na 225/55/17 i ciezko cos znalezc.
Zapytam konkretnie, jeździł ktoś na Dębica presto UHP - nie uhp2 tylko uhp?
W rozmiarze 215/55/16 są w całkiem znośnej cenie - ewentualnie zastanawiam się też nad hankookami ventus prime 3.
Witam
Zbliza sie wiosna a ja prawie nie mam opon letnich.
Auto kupilem na zimowkach R17. Poprzedni wlasciciel dorzucil alusy R19 i tam sa zamontowane 235/40 R19 tylko sa one do wymiany.
Moje pytanie brzmi:
Sa to fabryczne R19 Alfa Romeo do wersji TI
Jakie moge zalozyc tam opony. Czy 235/40 sa optymalne i takie jakie zaklada fabryka czy moze jakies inne?
Wolalbym podniesc balon powietrza zeby troche zyskac na komforcie. Ile maks mozna to zrobic aby nie ocierac, czy 40 to juz jest maks?
Jakies sugestie?
235/40R19 już ma wieksza średnice niż zalecane na 17 cali 225/50 wiec przy 19 za duzego pola manewru nie masz. W dół i owszem można by wsadzić 225/40 ale w górę nie bardzo. Ja bym został przy serii. Na 19 miałem 235/40 i było ok.
Ja jeżdzę na 225/50R17 najlepszy chyba kompromis pomiędzy wyglądem i komfortem i prowadzeniem. Miałe Toyo proxes w AR 156 na mokrym słabo. W aktualnej miałem pirelli cinturato ale po2 latach pokrzywiło wszystkie 1-2mm. Od zeszłego roku mam falkeny - polecam. (Trzymaja dobrze cena w porzadku)
Pozdrawiam
Tez sie zastanawiam nad Falkenami bo maja dobre opinie i dobra cene. Juz raz na bazie opini i testow ADAC kupilem Falkeny. tylko w innym rozmiarze niz w Alfie, w innym aucie, Citroen C5 a rozmiar to 205/65 R15 (calkiem nietypowe) i jak bylo cieplo przy 26 stopniach i w gore w lecie, to powiem szczerze ze ciezko bylo trafic w droge. Nie wiem, moze to wysokosc opony ale byly mega miekkie w wysokiej temperaturze. Raz nawet sie zatrzymalem na parkingu, sprawdzalem czy zawieszenie cale i czekalem az wystygnal, Odczulem to kiedy jechalem w gorach, na dole 32 stopnie a po paru dziesieciu km temperatura spadla do 14 stopni i zmiana byla taka jakbym cialkiem inne kola zalozyl na przestrzeni tych paru km.
Dobre wrazenia zrobily na mnie pirelli, bardzo ciche i komfortowe opony ale chyba szybko sie zuzyly z tego co pamietam. Pozytywnie oceniam Vredestein szczegolnie na mokrym.
[MENTION=9575]rybakmj[/MENTION] - wrzucisz zdjęcie auta na oponach 225/55R17?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/03/278.jpg
Opona to continental contiwinter contact ts 830 225/55/17
I nieco bardziej zimowe foto
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/03/279.jpg
Tak,wrocilem do seryjnych sprezyn.
Przeswit teraz pozwala na swobodne parkowawanie.
Witam. Czy jeździł ktoś 159 1,9 8v SW na oponach 225/45/17 letnich? Mam okazję kupić nowki w dobrej cenie.
Drugie pytanie odnośnie szerokości opon. Teraz mam zimowe i letnie 225/50/17 zastanawiam się nad wyższymi letnimi.
Nie chcę tracić na wysokości wiec np 215 przy jakim profilu powinny być?
Od tych wszystkich kalkulatorów to można.zglupiec
225/45R17 wyglądają słabo, bo robi się duża dziura między nadkolem i oponą (są ponad 2 cm niższe od 225/50R17), no chyba, że ma niższy zawias.
Ale skoro chcesz wyższe, to albo pokazane powyżej 225/55R17, albo np. 215/55R17 - te drugie będą odrobinę wyższe od seryjnego rozmiaru 225/50R17 (średnica większa o 11 mm).
Sam jezdzilem do niedawna na 215/55/17 i jest to optymalna opona,zarowno wzgledem komfortu,wygladu,jak i przeswitu. 225/45/17 to stanowczo zbyt mala srednica koła. Nie bedzie to ani praktyczny rozmiar,ani estetyczny.
A ja zamierzam pojeździć na 235/45/18 Michelin CrossClimate - dostałem je prawie za darmo do felg. Na razie na śniegu było całkiem ok - a teraz jak jest cieplej wydają się też nieźle trzymać. Zobaczymy jak to się będzie sprawdzać w 30 stopniowych upałach :-) Na zimę miałem założone Continentale T830 RUNFLAT 16" jednak komfort na tych oponach był raczej dramatyczny. Auto jakoś dziwnie reagowało na nierównościach i było twardo.
Pisałem już:
- 225/45/17 będą ponad 2 cm niższe
- 215/55/17 będą 1 cm wyższe
Od 225/50/17.
Jezeli ktos szuka opon letnich 225/50 R17 to mam swoje Goodyear Eagle F1 na sprzedaż. Opony kupione w zeszłym roku pod koniec maja, używane od czerwca do listopada. W razie zainteresowania, proszę o PW.
Wysłane z mojego SM-G950U1 przy użyciu Tapatalka
Kurcze dalej mam rozkmine.
Czy ktos jezdził na
215/55/17 lub 215/50/17
i przesiadl się na 225/50/17?
Jak wrazenia z jazdy w zakrętach itd?
Jak takie koło wyglada wizualnie?
Nie jest zbyt wąskie i wysokie?
Wiem, że głupie pytania ale chcę kupić nowe opony i nie chcę sobie strzelić w kolano
Macie jakieś opinie po jeździe na tych oponach?
https://www.oponeo.pl/dane-opony/deb...l-fp#173959413
Poczytaj temat wstecz, niedawno temat tych opon był poruszany to może znajdziesz jakieś informacje o tych oponach.
Podrożała bo jest wielu zainteresowanych. Mam je założone od dwóch dni (rozmiar 225/45r17) faktycznie cicha ,po przesiadce z zimówek usłyszałem szumiące łożysko. Jak z przyczepnością i hamowaniem na mokrym jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. Ale faktycznie cena prawie 1600 pln za 225/50r17 jest powalająca ,ja płaciłem w lutym za komplet swoich 890.
235 45 18 Presto uhp2 jeszcze w grudniu bywały po mniej jak 320zł. Takie rzeczy załatwia się przed sezonem, albo przez znajomego wulkanizatora, który sprzeda ci gumy po cenie zakupu :)
https://m.olx.pl/oferta/215-55r17-ko...5-IDtbkAN.html
Znalazlem takie cos.
Cena budzetowa.
Czy ktos mial z nimi stycznosc?
W necie różne opinie panują
Dwie rzeczy są pewne: będą głośne (bieżnik typu jodła) i to, że w kombi poząbkują i będą jeszcze głośniejsze :)
Wlasnie tegi sie boje, ze moment poleca. Cena jest ciekawa.
Generalnie szukam opon do 1000zł a sredni roczny przebieg to ok 1kkm
No to może Dayton touring 2. Asymetryczna, w 1000zł się zmieści i ma dobre opinie. Jest jeszcze Kormoran uhp, ale za mało opinii o nim i może być głośny.
Kormoran są śliskie nawet na suchym. Ja śmigam na federal są 595 i na suchym kleją jak szalone na mokrym już nie jest tak kolorowo, ale przy napędzie q4 to nawet daje frajdę
Dzięki za sugestie.
Przyjrzę się tym Dayton'om
Zastanawiałem się nad używanymi ale ze względu na małe przebiegi jakie robię to odpada.
A jak zapatrujecie się na chińczyki n. GOODRIDE i tym podobne. Wiele osób na tym jeździ.
Przy chińczykach to można się zdziwic po potrafią mieć wszystkie markowe opony pod sobą ;) ale zazwyczaj są z miękkiej mieszanki i szybko znikają. Ale za to kleja rewelacyjnie. Federal Ss595 na których śmigam to właśnie chińczyk
No właśnie.
Brat bryka 166 na 225/45/17 właśnie GOODRIDE i jest zadowolony.
http://allegro.pl/2017r-4x-goodride-...260058113.html
Często łapie duże prędkości autostradowe. Dwa razy zrobił na nich Francję i nie narzeka
Sam nie wiem co teraz zrobić bo chińczyk to chinczyk.
Kiedyś miałem Infinity 05 czy jakoś tak i złego słowa nie powiem. Tylko wyzabkowały się.
Teraz mam zimówki 225/50/17 NEXEN z 14r i dają radę.
Ja chcę założyć do 159 SW 215/55/17 przynajmniej 95W i XL
Większość chińczyków spełnia te kryteria. No i te ceny...
Jeszcze zostały Daytony, tutaj przynajmniej firma jest sprawdzona, ludzie w internetach sobie chwalą...
Miałem kiedyś Goodride i to były najgorsze opony na jakich jeździłem.
Skoro chińczyki są miękkie, to przy twoich przebiegach po kilka latach ich nie zużyjesz, a guma nadal powinna zostać miękka. Są jeszcze Landsail ls588. Ponoć dobry chińczyk.