podrzucam taką zagwózdkę - co sądzicie o przesiadce na czas zimy z 10W60 na 5W40 ? Mowa o oleju CFS NT i o silniku 2.0 TS.
Zaszkodzi?
Printable View
podrzucam taką zagwózdkę - co sądzicie o przesiadce na czas zimy z 10W60 na 5W40 ? Mowa o oleju CFS NT i o silniku 2.0 TS.
Zaszkodzi?
Raczej pomoże :)
Pytanie brzmi czy potrzebujesz 10w60 latem, i co ile robisz kilometrów.
Sądzę że potrzebuję czasem tego 10W60 latem, szczególnie że dużo śmigam po autostradach z wysokimi prędkościami. Robię conajmniej 30 tys. km rocznie. Wymiana oleju max co 10 tys. km. Tak więc pewnie przez czas zimy spokojnie te 10 tys. km zrobię.
Pablo, Czyli co millers cfs 5w40 za mocny jest do 1.9 jts ? Szukam czegos lepszego do tego silnika. Moglbym pojsc na latwizne i zalac motula 8100 X-cess 5W-40 ale widzi mi się ze nawet ten VALVOLINE SYNPOWER 0W40 jest lepsiejszy. Pytanie z tych hipotetycznych bo ciagle nie mam 159 ale jak pisze głupoty to proszę o korektę. Madrego zawsze dobrze posluchac :P
Pablo, czyli masz na myśli że ten 5W40 CFS NT , będzie na zimę bardzo dobry?
z własnego doświadczenia - po zimowej zmianie na valvo 5w50 vr1 (wczesniej tez był 10w60 valvo vr1)
wyraźnie dało się słychać popychacze. Po zalaniu Millers cfs 10w40 wszystko ucichło i tak zostaje na zime.
zresztą nie wyczułem wyraźnej różnicy zimą miedzy valvo 10w60 a 5w50. wariat klepał i tu i tu :)
pozdrawiam
No tak, tylko że klepanie wariatora oznacza jego uszkodzenie już ;) A stosowanie grubszej oliwy to tylko uciszenie tego schorzenia, a chyba od 5W40 wariator to się raczej nie uszkodzi.
Hehe rozważania teesowców:D Jak się bedzie miał rozlecieć to sie i tak rozleci, nie ważne jaki olej zalejecie:D
Bez urazy Panowie:)