Cześć, a jak to się ma do kombinacji Seleni (K P.E. Pure Energy 5w40) + w/w Archoil 9100 ?. Przyznam, że o specolu słyszę pierwszy raz :) Polska firma, co się chwali.
Printable View
Specol Premium ma jednak lepsze parametry, aż 36% bazy Grupy V i już spełnia MB229.52
Jedna z osób posłużyła się tu Penrite Enviro+, czy takie zestawienie w korelacji do Specola będzie bardziej "odpowiednie" ? Penrite oficjalnie jest polecany do Multiair'ów. Ciekawostkę zauważyłem na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=heODyBazxgE :-)
Penrite Enviro+ 5W40 C3 to też dobry olej.
Przelewanie zimnego oleju w pojemnikach na mocz to nie jest wiarygodny test. Oleje są badane pod kątem CCS w rurce 1m o średnicy 1cm pod ciśnieniem i to są zupełnie inne warunki.
Co jest takiego super w tym Penrite? Bo ja jakoś nie mogę dostrzec :).
Dobry balans parametrów zimowych vs odparowanie Noack. Płynie od -45 i CCS ma niezły i to wszystko przy Noack 8.6% to jednak lepiej od masowej oferty. TBN też trochę wyższy niż inne jeśli dobrze pamiętam.
A co możecie powiedzieć o olejach ENEOS. Do Julci rekomendują ENEOS SUSTINA 5W-40.
http://www.noeu.jx-group.eu/products.php
Drogo jak na HC GTL może z bardziej eco pakietem dodatków.
ENEOS jest niestety bardzo drogi choć to pewnie dobry olej. PENRITE zresztą też jest drogi ale bardziej przekonują mnie parametry ENVIRO + i generalnie jestem pełen uznania za to co potrafią wyprodukować. W klasie budżetowej Specol jest nie do pobicia. Z olejów ekologicznych (C2,C3) polecam też coś z gamy Liqui Moly/Meguin w średnim budżecie albo Millersa z technologią Nanodrive (wysoki budżet) lub NESTE City Pro 5W40 C3, który jest na bazie PAO a kosztuje naprawdę niewiele. Jako, że sprzedaje oleje to zapraszam na priv to zrobię jakąś ciekawą ofertę dla Klubowiczów.
Rozumiem, że 'klasa budżetowa' to podział czysto cenowy bo jakościowo chyba nie masz wiarygodnego porównania Specola Premium np. z tym Neste? Neste nie spełnia najnowszej normy MB229.52 jak Specol a nawet MB229.51 tylko MB229.31.