a u mnie test z 3 biegiem zmienia tonację brzęczenia ale go nie wycisza
Printable View
a u mnie test z 3 biegiem zmienia tonację brzęczenia ale go nie wycisza
wymiękam już z tym tematem.
Nawet nie mogę jeszcze raz zabrać się za demontaż skrzyni bo nie wiadomo co dalej:)
pomocy:):)
Kolega Patryk mnie naprowadził na trop tego dźwięku:)
po przyduszeniu machanika który robił mi łożyska przyznał że łożyska wymieniał bez ściągania skrzynii a co za tym idzie nie bylł w stanie sprawdzić luzów na wałkach i to one prawdopodobnie stukają
Moje pytanie brzmi te luzy kasuje się montując nowe podkładki pod łożyska?
W tym tygodniu będzie poprawiał robotę i będę mu na ręce patrzeć:)
nie nie skrzynia będzie ściągana. Musi poprawić. Przy okazji zaraz dwumasa sprawdzi.
A jak ten luz się kasuje? żebym wiedział jak go kontrolować
Czytałem tylko że jakimiś podkladkami właśnie, shimujacymi? Czy coś takiego?
Grzegorz wspominałem o podkładkach shimujących, ale po każdym montażu nowych łożysk z nowymi bierzniami trzeba skręcić skrzynię na sucho i sprawdzić jaki jest opór kręcąc dyferencjałem, jak za luźno lub za ciężko to wymiana podkładki lub ścieranie bierzni łożyska na cieniutkim wodnym papierze i pomiar sufmiarką i tak kilka razy aż luz będzie idealny.
Panowie , przejrzyjcie dokladnie temat , tam jezt wszystko ladnie ujete , w tym moja fotorelacja ;p
Jedyna mozliwosc pomiaru luzu na walkach jest po wyjeciu mechanizmu roznicowego ;p fabryczny luz jest skladany na zero , wazne jest zeby bierznia i lozysko bylo dobrze osadzone , podczas skladania do pomiarow dajci3 kilka kropel oleju zeby nie bylo na sucho , druga sprawa to polaczenie obudowy , jest to polaczenie przylgniowe , takze geometria paczenia jest bardzo wazna , nie wolno dawac zadnego silikonu tylko specjalny uszczelniacz do takich połączeń.
Ja nie jestem alfa i omega , ale wiem jedno ze jak ktos nie wie jak sie zebrac do ustawiania pretensji luzu na walkach , to napewno przeoczy jakis detal , ktorych jest sporo , a nie wszystko wynienilem , w wyniku tego nie pewnosci czy mierzymy prawidlowo luz , czyli czy dobrze jest ustawione;p
Witajcie,
Natrafiłem na ten temat przy okazji objawów u mnie. Generalnie sprawa wygląda tak, że skrzynia nie szumi, nie wyje na żadnym biegu, nie ma również pracy lewarka, jedynie to, że w chłodniejsze dni jak teraz rano po odpaleniu coś grechocze i stuka. Moja pierwsza myśl to dwumas, ale po przejrzeniu wątku mam wątpliwości.
Co można z tym zrobić, regeneracja skrzyni? Czy może spróbować najpierw od wymiany oleju w skrzyni - jeśli możecie podpowiedzieć mi to jaki najlepiej teraz wlać - skrzynia M32, przebieg najprawdopodobniej 250 tyś km.
Wewnątrz - https://www.youtube.com/watch?v=azh16ZbzQGg
Zewnątrz - https://www.youtube.com/watch?v=lS5aQ1IbjV8
Pozdrawiam,
Kuba