Arturek powiedz coś więcej o tym ''wyłączeniu'' chciałbym przepytać tunera jaki ma plan na programowe usunięcie zanim weźmie się za mojego DPF'a...
Printable View
może ktoś napisać jaki był koszt usunięcia DPF'a w Cinsofcie? może być PW. I pytanie do obczajonych w temacie - jeśli usunę programowo DPF to następnie jadę do tłumikarza i jego zadaniem pozostaje tylko wyprucie go fizycznie - nic więcej nie muszę robić - demontować czujników itp, itd?
Nie, to jest mały pikuś. Chodzi o ty, że ECU chce uzyskać 600 stopni na DPF-ie, którego nie ma. Więc takiej temperatury nie uzyska ale się stara. I będzie się tak starał do chwili jak wysokie EGT upali turbinę lub pierścienie itd. Pomyślicie, że przecież jak nie ma DPF-a, to na czujniku różnicowym nie będzie widział zatkania ? Nic z tego. Nasycenie jest dalej naliczane, a wypalanie jest profilaktycznie włączane również w nie optymalnych warunkach do wypalania. Dla tego czasami oglądacie proces wypalania gdy już parkujecie.
- - - Updated - - -
Akurat w Alfach nie usuwa się ale wykonuje się emulację i we wszystkich jest podobnie, więc dość dziwny jest ten odosobniony przypadek. Adaptacji nie robi się, a tylko zwykłą procedurę wymiany z MES (jest w sekcji Silnik, w zakładce pod klawiszem F7), a i to do końca nie jest konieczne. Nie przypomina to żadnych adaptacji z Peugota (który z resztą ma filtr mokry FAP, a nie DPF). I raz zrobiona emulacja nie ma prawa się powtórzyć. Wydaje mi się, że ktoś... ;)
DPF to skrót po angielsku, FAP po francusku, słów filtr cząstek stałych.
To że PSA stosuje mokre, w tłumaczeniu słów między językami nie ma znaczenia. I tyle.
FAP i DPF to to samo.
Ale filtr mokry to nie to samo co suchy. Co wiadome
Po co ta gra słówek ?
Przecież z kontekstu wynika, że nie chodzi o nazewnictwo, a zasadę działania. Do tego samego służą ale zasada działania jest trochę inna. Jak prezerwatywa i tabletka antykoncepcyjna. Daj dziewczynie połknąć prezerwatywę, a zobaczymy czy zadziała ;)
To nie żadna gra słówek. No offence.
Lubię klarowną terminologię.
Bo później słucham że PDFa ktoś chce wyciąć :)
Sprawdzałem w MES i od ostatniego wypalania mam obecnie 2200km czyli wygląda na to, że filtr się jeszcze ani razu nie wypalał odkąd kupiłem auto (wtedy było 400km). Jeżdżę głównie poza miastem - 80% przebiegu. Warunki do wypalania raczej są spełnione - rozgrzany silnik, jazda ze stałą prędkością i powyżej 2k rpm. Czy to możliwe żeby tak rzadko wypalał się filtr czy może poprzedni właściciel wyciął DPF'a?
W MES info o zapchaniu filtra jest na 0%. Poniżej wycinek z loga AlfaOBD
Cytat:
Wersja samochodu: z DPF
Lampa filtra czasteczek stalych: Zgaszona
Stan filtra czasteczk.: nie zatkany
Stan regener. wymusz.: Nie aktywne
Hodometr od ostatniej regeneracji, km: 2252,70
Oglądałem auto z kanału i nie widać, żeby ktoś coś majstrował przy filtrze - brak oznak rozcinania, śruby zardzewiałe nieodkręcane od lat itp.
Załącznik 198870