Mam zaślepiony EGR od 160tys. km, DPF wypala się średnio co 700km
Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Mam zaślepiony EGR od 160tys. km, DPF wypala się średnio co 700km
Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
U mnie egr zaślepiony, mam cudowną kostkę ,,monitor DPF'' od tamtej pory średnie wypalanie co 1000 km a jeżdzę do pracy 25 km w jedną stronę . Na wakacyjnych trasach średnia skacze do 1300km. Za ten monitor to dałbym Nobla.
A ja nie mam egr i dpfa i wgl mi siÄ™ nie wypala i mam Å›wiÄ™ty spokój i Å›piÄ™ spokojnie í ½í¸‚
Witam szanowne grono:)
Żeby nie otwierać nowego tematu, postanowiłem tutaj zasięgnąć opinii.
Od świąt mam problem, a mianowicie skaczące średnie spalanie na trip b:
Wyjazd z pracy
Załącznik 265271
Pod domem:
Załącznik 265272
Po chwili:
Załącznik 265273
Do pracy mam +/-20 km w jednÄ… stronÄ™.
Czy ktoś miał podobne objawy? Bardzo dziwna sytuacja. W tamtą niedzielę poświęciłem godzinkę i jeździłem na 3cim biegu (2200-2500 obrotów) i zbiłem spalanie do 5l. Ale cały ten tydzień jest cały czas to samo. Jak tylko sie zatrzymuje to skacze w górę. W uproszczeniu mi to wyglada tak jaby filtr sie co chwile wypalał.
Dodam że jestem przed wymianą rozrządu i oleju z filtrami jestem umówiony na 20.01.
Czy to również może mieć wpływ?
Naprawdę dziwna sprawa i zaczyna mnie to irytować, ponieważ nie wiem czy to może być wina dpf czy czegoś innego.
Z góry dzięki za pomoc.Załącznik 265276Załącznik 265277Załącznik 265275
Edit:
Sorki trochę się pliki rozjechały:
1. Pod domem
2. Po chwili postoju
3. Wyjazd z pracy.
To jest Trip B, który z tego co widać po zdjęciach masz ustawiony tak, że resetuje się po każdym odpaleniu samochodu, więc przy krótkich trasach nie ma żadnej wiarygodności albo zresetowałeś go ręcznie.
Spójrz na ostatnie zdjęcie - spalanie 14.6l/100km, przejechane 1.2km ze średnią prędkością 8km/h... Więcej stałeś niż jechałeś.
Pod domem masz już "normalniejsze", bo i jechałeś, a nie stałeś. Potem stoisz, więc i spalanie idzie w górę.
Nic nienormalnego na tych zdjęciach nie ma.
Sprawdziłem MESem, 46% przytkania, Normal Clogging, wypala się regularnie co jakiś czas sam, czy jest potrzeba regeneracji przez MES?
Procedura wypalania serwisowego powinna być stosowana tylko w przypadku całkowicie zatkanego filtra, aby umożliwić dojazd samochodu do serwisu. Stosowanie jej ot tak jest błędem.
Do oceny stanu filtra ważne są takie parametry jak średni dystans między ostatnimi regeneracjami oraz czas trwania regeneracji. Aktualny stopień zatkania nic praktycznie nie mówi.
Zauważyłem, że zimą filtr zaczął mi się wypalać dość często (100-150km) w porównaniu do okresu letniego (~700km). To normalne zjawisko czy zbliża się jego koniec? Do pracy mam 8km obwodówką więc czasami nawet silnik nie zdąży złapać temperatury nim dojadę na miejsce.
W sumie masz racjÄ™ ale i tak jakoÅ› dziwne mi siÄ™ to wydaje.
W nastepnym tygodniu będę na warsztacie to sprawdzę kilka rzeczy.
Dzięki.
- - - Updated - - -
W sumie masz racjÄ™ ale i tak jakoÅ› dziwne mi siÄ™ to wydaje.
W nastepnym tygodniu będę na warsztacie to sprawdzę kilka rzeczy.
Dzięki.