Z tego co wiem to ja i Sebaa, ja obecnie siedze w niemcowni, moze niedlugo wroce do pl.
Printable View
Z tego co wiem to ja i Sebaa, ja obecnie siedze w niemcowni, moze niedlugo wroce do pl.
A Sebaa jest na miejscu? ;)
jestem jestem :) jak coś to dzwon :) 514088782 :D
Ja się rzuciłem do wyprzedzania, bo myślałem, że moja ramka klubowa jest widoczna (a nie zalepiona śniegiem jak się później okazało) i chciałem pozdrowić Ciebie - klubowicza, a wyprzedzałem zaraz za przejściem - co jak co ale na przejściu naprawdę staram się nie wyprzedzać i przy okazji była to okazja żeby dwa tiry myknąć ;)
A z Aurisem nadal nie wiadomo, najpierw ściemniali, że paliwo złe - ale filtr paliwa był wymieniany dwa tankowania wcześniej i paliwo tankowane zawsze na statoilu. Ponieważ po przeczyszczeniu całego układu paliwowego nadal samochód gaśnie po przejechaniu paru kilometrów po następnych kilku dniach wymyślili, że to pewnie gryzoń przegryzł jakiś przewód i tamtędy wlatuje powietrze i woda do paliwa.... i to jest OFICJALNE stanowisko serwisu TOYOTY PŁOCK. Oczywiście sami sobie zaprzeczają bo nadal jednak nie oddali samochodu, bo są pewni że odpali na 80% - i to mówią mechanicy o dwumiesięcznym samochodzie?? Nadal więc nie wiadomo co z tym samochodem - ale sprawa nadaje się do jakiejś Turbo Kamery czy innej telewizji...
No Sebaa jest na miejscu, a ja bede dopiero ok czwartku/piątku w PL i przy okazji chyba w Płocku i w Cekanowie
Witam, Lichy i kambizes55 dzięki za wskazówki i pomoc, rozrząd ogarnąłem w Sierpcu, przy okazji wymieniłem termostat. Stary na trasie trzymał max 50-60 stponi mimo sprawnego podgrzewacza płynu, w mieście trochę lepiej. Teraz 5-6 km trasy i trzyma równo pod 90 stopni. Mam jeszcze jeden temat, problem z tyłem, koła stoją tak / \ na lodzie tył trochę lata na boki, na suchym ok, żadnych stuków, abolutna cisza ale od wewnątrz tnie opony, jestem już umówiony na przegląd zawieszenia i wymianę czego trzeba, tylko potem chciałbym dać to komuś żeby pożądnie ustawił zbierzność i ewentualnie kąty, przerabialiście to?
kambizes55, mój kumpel odbiera w piątek w Płocku nową Avensis, musze z nim pogadać, może trochę zmieni zdanie na temat niekwestionowanej niezawodniści tej Japońskiej marki... :)
A propos TOYOTY i jej niezawodności - niezawodne to one były daaaaawno temu, w czasach gdy samochód robiło się po to by klient jeździł nim prawie życie, później producenci (wszyscy) wpadli na genialny pomysł, że lepiej żeby Kowalski kupował kilkanaście samochodów w życiu, więc muszą się psuć.
Myślę, że teraz wszystkie nowe samochody są tak samo awaryjne i ja bym koledze nic nie odradzał (no chyba, że da się namówić na ALFĘ:)) - wszędzie teraz jest to samo, jedynie zawsze będę walczył z takim zupełnie bezpodstawnym stereotypem, że Toyoty są świetne a Fordy czy francuzy już nie, a Alfy jeszcze gorzej ;) i najlepsze to są w ogóle WieśVageny ;)
trucha78 - co do ustawienia zbieżności to również robiłem to w serwisie Skody w Imielnicy, oczywiście jak to bywa w takich miejscach trochę grosza wyciągną, ale moim zdaniem zrobią to raz a dobrze ;) też własnie muszę wymienić termostat, bo mam ten sam problem :P btw. masz 166 po lifcie czy przed ?
kambizes - ze stereotypami walczyć możesz, ale raczej nie wygrasz ;)
Lichy, a ile Cię to kosztowało? Robiłeś cały zawias czy tylko geometrię? Z resztą wolę dopłacić i mieć frajdę z jazdy, min. dlatego kupiłem Alfę. Mam jeszcze Mondeo a w firmie Tourana i Volvo S80 do dyspozycji, ale to nie to samo...
Moja 166 przed liftem, jak dla mnie dużo lepiej wyląda niż ta po, a technicznie większej różnicy chyba brak.
Mechanik wsadził mi Verneta, koszt koło 200zł plus wymiana.
Robiłem tylko geometrię, o ile dobrze pamiętam to 180 zł (jakiś rok temu).
Co do wyglądu 166, to obie mi się podobają, ale ta przed liftem ma pazur, po lifcie to po prostu limuzynka... Techniczne to ciekawi mnie silnik 2.4 175/185 20V JTD, jak daje sobie radę z tym modelem ;)
No właśnie, 166 po lifcie brakuje trochę charakteru, przód za bardzo grzeczny, wzór kierownicy też jakiś taki mdły. Na pewno mocniejsze diesle podnoszą adrenalinę, ale mi na razie te 140KM wystarczy.
Rozumiem że robiłeś geometrię przodu, u mnie jest coś z tyłem ale w razie czego chyba sobie poradzą. Jak nie wymyślę, albo nikt mi nie poleci kogoś w Sierpcu to wybiorę się do Płocka.
kambizes55- nie chcę odradzać kumplowi toyoty, tylko też nie zgadzam się z mitem niezawodności japońskich marek, mimo czasem negatywnych opinii na temat Fordów to możesz mi wierzyć że przez 6 lat oprócz olejów, filtrów, klocków i zawieszenia z mondziakiem nie działo się NIC. Nie licząc feralnego paska rozrządu, który zerwał się po 18 tyś...
trucha78 przed Alfą też miałem Mondziaka:cool: i przez 4 lata wymieniałem płyny, łączniki drążka i na koniec przed sprzedażą kable ze świecami i NIC więcej :)))
- - - Updated - - -
Panowie, korzystając z okazji tak na szybko chciałem zapytać - chcę wymienić termostat i mechanik mnie pyta czy sam termostat czy z obudową i resztą (czujnik itd ?) Koszt termostatu z obudową ok200 zł bez robocizny - dużo? mało?
Mogę Ci załatwić taniej ten termostat odrazu z czujnikiem ;)
http://www.autosklep-car-man.pl/_var...9835eca997.jpg
Coś takiego ;)
- - - Updated - - -
ogólnie jak ktoś czegoś potrzebuje coś z części to odzywać się ;)
Siemka wszystkim będzie jakiś teraz zlocik organizowany ??
Można coś ogarnąć... o ile będą chętni ;)
jakiej firmy zakupić wahacze i końcówki drążka ma ktoś możliwość zakupu taniej
Sebaaaaaa dzięki ale kurde pospieszylem się i siedzę właśnie w serwisie, zamowilem termostat wahlera tylko mówili mi że w niektórych markach można wymienić sam termostat a w alfie musi być z obudową koszt 220zl :(
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Ja wahlera mam za 150 ;) tak w 159 jest tak jak mowisz nawet w 156 tak jest ;)
co do spota to ja bardzo chetnie :D
Mnie policzyli 220 plus 30 za płyn plus 100 za wymianę i czuję się trochę orżnięty ;) a może to normalna cena?
ja na spota też chętny
Dwa auta to troche mało, więc ktoś jeszcze? Panie, Panowie ??
Ja też na spocika z przyjemnością przyjadę. Trzech to już coś ;)
ja zawsze chetny ;)
to teraz termin i miejscówka :D tylko gdybym nie byl jutro czy w weekend na forum to priosze o info, Seba moj nr ma :P
I tylko nie ten weekend bo mnie nie ma ;)
kambizes55- myślę że policzyli Cię dość uczciwie, mnie w dobrym warsztacie (ale nie serwisie) bardzo podobnie. Robiłeś na Imielnicy w Skodzie? Niestety zdaje się że termostaty tylko z obudową można montować, chyba że ktoś umie to rozebrać i wmontować sam właściwy termostat.
Co do spota to jak zrobię to tylne zawieszenie i poustawiam zbieżność to jestem też na tak, na razie jeżdżę tylko gdzie muszę albo służbówką bo boję się że mi zimówek na tyle do marca nie starczy:) W serwisie Skody zbieżność i kąty 280zł dużo, mało?
Mnie za zbieznosc, jeszcze w starym serwisie Fiata po "rabatach"(tam gdzie teraz skoda jest) skasowali 180 złociszy, bez rabatów było dokładnie 280 zł
ja wymianę termostatu robiłem w petergumie nie w żadnym aso
z Galaxy S4 Tapatalk
też prosiłbym o powiadomienie mnie o spociku
Nowka nowka :) pracuje w cześciach ;)
No to teraz się dowiaduję? ;) na przyszłość będę pamiętał aby cię pomeczyć
z Galaxy S4 Tapatalk
Tak sobie pomyślałem, ze jest tu może czarodziej, który przepowie mi co nieco z tego zlepka cyfr i liter :D
ZAR93700005227267. Jakby ktoś miał możliwość i kapkę czasu to z góry dzięki. Głownie może uda się coś z historii serwisowej może zapodać. Miłego weekendu dla Wszystkich Alfów :cool:
Petergum- może do nich podjechać na geometrię?, jeśli robią zawieszenia to potem na pewno i zbieżność. Polecacie ich?
Dzięki, i również miłego weekendu dla Alfów:)
ja polecam ZEP-MOT :)
Tam Ci zrobią to naprawde dobrze :)
Kambinez nie ma problemu odzywaj się jak coś potrzeba ;)
Sebaaaaaa przy najbliższej okazji sprawdzę zep mot i dzięki w sprawie części się na pewno odezwę. Męcząc jeszcze temat ceny termostatu czy jakbym jako zwykły klient przyszedl do ciebie to zab ile bym go kupil lub za ile mógł go kupić petergum? Sorry ze tak dopytuje ale robiłem u nich dużo rzeczy i chciałbym wiedzieć czy nakładają dużą czy małą marżę ;)
z Galaxy S4 Tapatalk
Nie mogę udzielać info za ile Petera go kupił ;) ale cena dla detalisty jest 240 zł ;)