1.9 jtdm, napisałem, że nie bulgocze
Printable View
1.9 jtdm, napisałem, że nie bulgocze
Mam rocznik 2010 i mam czerwony
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Koledzy!
Jestem nowym użytkownikiem Alfy i nowym członkiem forum, bardzo proszę o pomoc/wskazówkę. Wczoraj podczas jazdy, na skrzyżowaniu nagle padło mi wspomaganie kierownicy, chcąc uruchomić ponownie silnik, nie mogłem zgasić go przyciskiem, musiałem wyciągnąć kluczyk. Po ponownym uruchomieniu silnika wszystko było ok. W żadnym momencie nie zapaliła się żadna kontrolka. Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale jakiś czas temu, w małym odstępie czasu dwukrotnie napotkałem problem z systemem głośnomówiącym, po samoczynnym przerwaniu połączenia, radio zaczęło buczeć i nawet po wyłączeniu silnika i zapłonu nie przestawało. Przeczytałem, że aby zresetować radio, należy odpiąć akumulator, więc dwukrotnie go odpinałem.
Bardzo Was proszę o informacje, czy napotkaliście kiedyś podobny problem z tym wspomaganiem, albo wiecie co to może być. Sprawdzałem poziom płynu - jest ok, pasek na pompie też wydaje się być w porządku.
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc!
PS Podpinam się pod ten temat, nie chcąc zaśmiecać forum.
A jak poznać, że zbiorniczek jest przed lub po-liftowy?
w 1.9jtdm ma mieć datę produkcji minimum 2010r, zmiana o ile pamiętam z epera była w grudniu 2009 (sprawdź sobie sam dla potwierdzenia)
U mnie wymiana pompy,na nowa nie pomogła :/
Dwa miesiące po wymianie pompy, wlaniu nowego płynu i zakupie nowej rolki .
Nic nie dało .
Wspomaganie nie działa i pompa nadal wyje,ze zbiorniczka wspomagania wylewa się płyn .
Zakupie nowy zbiorniczek i dam znać czy coś uległo poprawie .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mój to 2.4, 200 KM. I nie wiem, czy mnie to też dotyczy, bo słyszę te "gumowate" dźwięki, szczególnie przy niskich prędkościach lub kręceniu w miejscu.
W eperze widzę jeden przekreślony i wygląda zupełnie inaczej niż mój, który jest obecnie zainstalowany. A nieprzekreślony wygląda dokładnie jak ten, co mam.
Kupiłem litr Elfa czerwonego, G3, który spełnia Dextron III i jutro postaram się cały litr wymienić.
Podpowiedzcie mi tylko, bo to automatyczna skrzynia - czy wrzucić na "N" i na tym trybie to zrobić (P blokuje koła, nie chcę czegoś spie...ć).
Druga sprawa - pomiar - mam mierzyć z wkręconym maksymalnie korkiem? I wtedy ma pokazać ilość? Czy po prostu przykłada się nakrętkę i mierzy?
Dzięki za porady!
Witam sory ze sie wtrące troche z innym tematem ale gdzie najlepiej regenerują przekładnie kierownicze do AR 159 1.9.150km.
Z góry dzieki
Cześć, u mnie sprawa wygląda tak że wracając z pracy zahaczyłem o sklep. Wyjeżdżając z parkingu już prawie nie mogłem kręcić kierownicą. Wcześniej 0 jakichkolwiek objawów. W zbiorniczku było płynu trochę poniżej MIN.Wymieniłem zbiorniczek na nowy, dolałem płynu i nic nie pomogło pompa wyje jakby na sucho chodziła chociaż odpowietrzałem kręcąc kierownicą kilkanaście minut. Wspomaganie działa ale pompę słychać i czuć zaraz po odpaleniu albo po kilku kręceniach kierownicą. Można ją jakoś odłączyć abym mógł dojechać do mechanika?
Tylko zdejmując pasek. Ja bez ładowania kiedyś do miejsca docelowego przejechałem JTD 160 kilometrów. Oczywiście bez fajerwerków typu światła, dmuchawa czy radio.
Ja ze wspomaganiem miałem taki problem, że przy skręcaniu kierownica drżała (zwłaszcza przy niskich prędkościach np. kręcąc na parkingu).
Po kupnie odkryłem poluzowane sitko w zbiorniczku czego efektem były bąble w układzie. Naprawa usterki oraz wymiana płynu na zielony niewiele pomogła.
Dodam, że pompa nie wyła na postoju i jakoś nie słyszałem tych "gumowanych" dźwięków - tylko drgania i z dźwięków to takie buczenie (ale to też tylko przy ruchu kierownicą).
Dziś jestem po wymianie pompy (inna używana) i wreszcie wszystko chodzi jak należy - także zostawiam tą informację dla innych szukających usterki.
Czyli wibracje podczas delikatnych ruchów kierownicą to na pewno pompa wspomagania? Mam samochód raptem pół roku. Po zakupie straciłemraz wspomaganie przy wjeździe na posesje. Wymieniłem zbiorniczek na poliftowy, płyn na dedykowany. Bulgotanie w zbiorniku ustało ale wibracje na kole kierownicy pozostały. A sprzedawca jak również mechanik w serwisie zapewniał mnie, że pompa jest nowa. Czy wadliwy zbiornik mógł ją tak szybko wykończyć?
Na forum nikt Ci gwarancji nie da, że przyczyną usterki w 100% jest to czy tamto.
W moim przypadku wadliwa okazała się właśnie pompa co nie znaczy że musisz mieć identycznie.
Też mam podejrzenie że wykończyć mógł ją zapowietrzający zbiorniczek, ale takie rzeczy nie dzieją się od razu tylko raczej są skutkiem długotrwałego ignorowania nieprawidłowości (czyt. poprzedni właściciel jeździł tak sporo czasu).
Witam pojawiło się u mnie wycie podczas skręcania kierownica po nagrzaniu samochodu.
W lecie było też to słyszalne ale jakieś 4 razy ciszej, czy to końcówka pompy? czy może są jakieś inne przyczyny? Płyn jest na max.
Wspomaganie działa bezproblemowo kierownica pracuje leciutko.
Wrzucam filmik https://youtu.be/35B8TWNN4jc
Podepnę się pod temat. Mam taki problem...zauważyłem dzisiaj podczas jazdy delikatne jakby drgania podczas niewielkich ruchów kierownicą. Wydaje się ze to jest związane ze wspomaganiem lub maglownicą. Trudno mi jest to opisać ale daje to efekt jakby "ząbkowania". Zaznaczam ze ta przypadłość występuje tylko podczas minimalnych wychyleń kierownicy. Jeżdżę Alfą bardzo krótko być może jestem przewrażliwiony ale wolę zapytać niż coś uwalić. Czy to normalne zachowanie czy oznaki problemów?
Panowie mam wyciek płynu wspomagania z zaworów- śrub nie wiem jak to nazwać. Przy wymianie rozrządu zwróciłem uwagę mechanikowi na to. Miał je wymienić tyle ze nie miał takich samych i zmienił je na miedziane, a podobno mają być aluminiowe. Ktoś je kiedyś wymieniał i jest w stanie coś doradzić? jakie to mają być dokładnie i czy to wina tylko podkładek czy moęe coś jeszcze?krople płynu widać ewidentnie na samym czubku tej śruby.
Niestety i moją 9-tkę dopadły problemy ze wspomaganiem. Pacjent to 2.4 JTDm.
Sytuacja wygląda tak, że ciągle gubię płyn - właściwie codziennie albo co drugi dzień muszę trochę dolać, bo jak płynu jest mało to zaczyna się zgrzytanie przy kręceniu kierownicą. Wyciągałem już zbiorniczek, wszystko wyglądało ok - sitko na swoim miejscu, profilaktycznie też wymontowałem, doczyściłem (chociaż nie było jakoś mocno zapchane) i zamontowałem z powrotem. Zbiornik jest zarzygany płynem tak jakby go wywalało górą, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy to jest przyczyna czy efekt - jak jest go mało to się zaczyna pienić i wtedy może wywalać. Trochę mnie niepokoi fakt, że uszczelka w korku zbiorniczka po odkręceniu jest często dziwnie ułożona (tak jakby trochę wypada) - ale czy to może być źródło problemu? Nie wiem czy jest sens zmieniać zbiornik skoro w 2.4 raczej były ok.
Jakieś porady co mogę jeszcze sprawdzić sam w miarę łatwo zanim oddam auto na warsztat?
Nie wiem czemu nie mam możliwości edycji posta więc napiszę kolejny, na wypadek gdyby ktoś miał podobny problem co ja.
Weźcie kogoś do pomocy, niech wsiądzie za kierownicę, odpali auto i kręci do oporu w lewo i prawo. Mi w ten sposób udało się namierzyć niewielkie uszkodzenie przewodu wspomagania (nr 50504346), które na wyłączonym silniku jest kompletnie niewidoczne, a nawet na włączonym widać ledwie mikroskopijną kreseczkę, z której absolutnie nic nie cieknie. Dopiero obserwowanie przewodu przy zwiększonym ciśnieniu w układzie powodowało mini fontannę w tym miejscu.
Cześć , mam AR159 2.4 2006 i kłopot ze wspomaganiem . Chciałbym wymienić zbiorniczek wspomagania, czym różni się mój od tego z końca produkcji . Zmiany zewnętrzne ? czy może coś wewnątrz ? . Nie chciałbym kupić i zamontować tego który już mam .
A różnice ?
Ja po zakupie AR 2,4 wymieniłem zbiorniczek oraz częściowo płyn (na Mobil ATF 320), wyciągając ile się da strzykawką - zasysarką. Było ok.
Ostatnio z przewodu zaczęło sikać, aż mokra plama pod spodem. Wymieniłem cały przewód na nowy, kupiony w Moto Akuki (oryginał). Żadnych napraw, zakuwania itp.
Zalałem ponownie Mobilem ATF320 i chodzi super. Lżej, nic nie śrupie ani piszczy, czy gwiżdże. Tyle w temacie.
roznice byly tylko w zbiorniczkach nowych dla 1.9jtdm, 8nnych nie ma sensu zmieniac, choc koszt zaden (ok 130zl). zamiast wymieniac w 2.4 mozna przeplukac uklad ptzy wymianie oleju a samo sitko/zbiorniczek umyc - u mnie w tbi bylo troche syfku (w tbi jest idento zbiorniczek jak w 2.4 i wiekszosci innych wersji silnikowych)
Zbiorniczek się wymienia gdy oderwie się sitko od podstawy.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Przed odłączeniem obu węży, trzeba poluzować metalowe opaski - a czy one się potem dadzą zacisnąć, czy trzeba szykować jakieś nowe? Głupie pytanie, ale nigdy nie ruszałem tego typu opasek/zacisków
Możesz je potem ponownie założyć. Tylko ze starymi wężami jest tak, że są już odgniecine i mogą później przepuszczać. Akurat w tym miejscu nie ma dużego ciśnienia, więc możesz obserwować.
A to wiadomo, najwyżej skręcane opaski kupię jeśli będzie się pocić - tak jak mówisz, ciśnienie tam nie jest za duże. Irytuje mnie już trochę to auto, łapię ostatnio wszystkie typowe bolączki 159/Brery
Powiedzcie mi czy do 2.4jtdm to jest ten przewód, chodzi o ten co idzie nad alternatorem do pompy. Bo cena cos niska a u mnie juz delikatnie sie poci bo standarodowo gnije na tym zagieciu
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Prze...2.4-JTDM/20345
50504346 to jest nr tego co szukasz.
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Mam pytanie czy każdy zbiorniczek posiada sitko?
Mój zbiorniczek niema sitka a płyn jak odkręcę korek to nie widać aby się buzował, spokojna tafla jest.