Rozwijając "teorie spiskowe" z GPS, można też przyjąć, że GPS służy tylko do kalibracji prędkościomierza, który działa zliczając impulsy z kół.
Gdyby tak było, to nie ma sensu przejmować się rozmiarem opon ;)
Printable View
Kobieta w reklamie, to jeszcze nie "pozycjonowanie".
Na stronie ALFAROMEO widzimy stelvio quadrifoglio i dłonie kobiece... to też pozycjonowanie?
A może po prostu ładniej wyglądają zadbane dłonie kobiece?
Załącznik 286565
A to i ja się przywitam i pochwalę. W pierwszej połowie maja zamieszka w Krakowie nowe zielone Tonale :). Tak, identyfikuję się jako facet :). Co do spotkanych na drogach egzemplarzy, to osobiście widziałem w Krk jakieś 3 sztuki (Misano, Montreal i Rosso).
Pozdrawiam
Ooo jak widać sprzedaż się powoli rozkręca. Istotnie auto jest ładne, jak każda Alfa. Oglądałem ostatni serial Gomorra sezon 5 i przez 10 odcinków tylko jedna Giulia się w serialu pojawiła. Pytanie , bo dawno we Włoszech nie byłem. Czy naprawdę Niemieckie samochody tam rządzą?
Tonale nr. 1 w segmencie we Włoszech. Sprzedano ponad 4500 szt. Tonale we Włoszech, czyli prawie tyle co Alfa Romeo sprzedała łącznie w całej Europie w Q1 2022: https://www.motorionline.com/alfa-ro...rimestre-2023/
Sprzedaż w Niemczech w Q1 2023 ponad 2x większa niż rok wcześniej: https://www.motorionline.com/alfa-ro...rimestre-2023/
Sprzedaż we Włoszech w Q1 2023 x3 względem Q1 2022: https://www.motorionline.com/alfa-ro...rimestre-2023/
Wiesz co cytujesz? Bo to są dane, dotyczące nie Tonale ale Alfy Romeo w ogóle, jako marki. Tonale w 1 kwartale zeszłego roku nie było jeszcze w ogóle sprzedawane.
Wzrost sprzedaży Alfy, jako marki jest, a powody są dwa: nowy model (czyli Tonale), który ZAWSZE powoduje wzrost wolumenu dla całej marki, a ponadto nieco ruszyła sprzedaź tych lekko "liftowanych" Giulii i Stelvio.
I jeszcze jeden powód: rok temu było swieżo po Kowidzie (a w czasie Kowida wolumeny spadały) a także była Ukraina i skokowe wzrosty cen, inflacja itd. To zawsze hamuje na moment sprzedaż.
W zakupie kontrolowanym dziewczyna wybiera SUVa. XC40 - Formentor - X1 - Tonale.
Tonale prawie wygrało. Prawie. Zdecydował ten sam argument co był tu wiele razy powtarzany. MHEV trochę za słabe, a PHEV za drogie. Brakuje w ofercie czegoś pomiędzy.
Alfa Romeo Tonale odniosła sukces: na szczycie we Włoszech wśród SUV-ów klasy premium
Alfę Romeo Tonale można uznać za autentyczny sukces komercyjny producenta Alfy Romeo
Bożego Narodzenia Li Vecchi
07.04.2023, 17:38
Alfa Romeo Tonale
Alfa Romeo Tonale
W odniesieniu do sprzedaży odnotowanej przez Alfę Romeo w tych pierwszych miesiącach roku liczba ta jest częściowo zaskakująca . Alfę Romeo Tonale można uznać za autentyczny sukces komercyjny producenta Alfy Romeo. W rzeczywistości pierwsze miesiące tego nowego roku potwierdzają bardzo pozytywny trend dla pierwszego zelektryfikowanego SUV-a Alfa Romeo.
Dość powiedzieć, że w ciągu pierwszych trzech miesięcy 2023 roku ogólna sprzedaż samochodów marki Alfa Romeo praktycznie potroiła się we Włoszech, co stanowi użyteczny wynik, który pozwala wyprzeć poprzednich, jakkolwiek ważnych producentów, takich jak Mazda i Volvo, z ich bezpośredniej pozycji. Nie jest zatem przypadkiem, że między styczniem a marcem Alfa Romeo zdołała zarejestrować łącznie 6535 samochodów, na podstawie liczby wykazującej silny wzrost w porównaniu z tym samym okresem w 2022 r., kiedy sprzedano tylko 2157 samochodów Alfa Romeo: liczba dotycząca w pierwszym kwartale roku wzrosła zatem o 202,97%, a udział w rynku wynosi obecnie 1,53% w porównaniu do poprzedniego poziomu 0,64%.
Motorem tych liczb jest właśnie Alfa Romeo Tonale , która zarejestrowała 4524 egzemplarze o wartości równej 69,23% całkowitej sprzedaży marki Alfa Romeo odnotowanej w okresie od stycznia do marca. Następnie istnieje kolejny powód do dumy, który jest zarejestrowany w domu Alfy Romeo, przede wszystkim ze względu na cel odniesienia, do którego skierowane było całe rozumowanie dotyczące Tonale; Alfa Romeo Tonale znajduje się w czołówce kategorii C-SUV premium , co czyni ją najlepiej sprzedającym się średniej wielkości SUV-em we Włoszech w pierwszych trzech miesiącach roku. Należy również podkreślić, że zmiany stylizacji Alfy Romeo Giulia i Stelvio docierają do salonów Alfapozwoliły w samym marcu zanotować wzrost sprzedaży tych dwóch modeli (w stosunku do miesiąca lutego) równy ponadkonkretnemu +35%.
Alfa Romeo Tonale odnotowuje przyzwoite liczby zarówno we Włoszech, jak iw całej Europie
Tym samym Alfa Romeo Tonale zajmuje pierwsze miejsce we włoskim rankingu samochodów typu C-SUV klasy premium w pierwszych trzech miesiącach roku, wyprzedzając konkurentów ze znaczną przewagą. Sporządzony we Włoszech ranking sprzedaży SUV-ów klasy premium za pierwsze trzy miesiące roku pokazuje, że nowa Alfa Romeo Tonale zdołała wyprzedzić konkurencyjne modele, które do tej pory cieszyły się szczególną popularnością w naszym kraju.
W rzeczywistości Alfa Romeo Tonale dominuje w pierwszych trzech miesiącach rokudzięki dobrym 4524 (2129 w samym marcu) zarejestrowanym egzemplarzom, które oddalają Audi Q3 na bezpieczną odległość, które zamiast tego sprzedaje 4189 samochodów, a także Mercedesowi GLA, który zamyka podium z 3466 zarejestrowanymi egzemplarzami: za nimi plasuje się Cupra Formentor z 3108 sprzedanymi egzemplarzami i BMW X1 z 3030 zarejestrowanymi egzemplarzami zamykają pierwszą piątkę najlepiej sprzedających się SUV-ów klasy premium we Włoszech. Dane potwierdzające szczególnie interesujący trend w porównaniu z danymi odnotowanymi przez Tonale w całym 2022 roku (biorąc pod uwagę, że sprzedaż rozpoczęła się mniej więcej w połowie roku), kiedy samo Tonale zarejestrowało już 4661 sztuk, plasując się w gronie SUV-ów klasy premium, zajmując szóste miejsce za Audi Q3, Mercedes GLA, Cupra Formentor, Volvo XC40 i MINI Countryman. Liczba, która już w pierwszej fazie 2023 roku wydaje się szybko rosnąć.
Patrząc następnie na Europę , od stycznia do lutego tego roku Alfa Romeo Tonale znalazła się w tyle za bardzo prestiżowymi konkurentami w segmencie SUV-ów premium, takimi jak Range Rover Evoque, DS 4 i BMW X2, dzięki łącznej liczbie 4425 zarejestrowanych egzemplarzy. na Starym Kontynencie.
Alfa Romeo Tonale
Nowy Tonale najlepiej oddaje „filozofię” modelu, którego brakowało
Dzięki zebranym danym można również przyznać, że nowa Alfa Romeo Tonale jest w stanie zidentyfikować ten model, którego brakowało w dzisiejszej ofercie marki. W rzeczywistości przez kilka lat Alfa pozostawała zakotwiczona w cenniku, w którym uczestniczyły tylko dwa modele, Giulia i Stelvio; dwa modele doskonałej jakości, również dynamiczne i wydajne, ale z wyższymi cenami ze względu na słusznie wyższą pozycję w segmencie.
Z drugiej strony Alfa Romeo Tonale powraca do segmentu C, ale w panoramie uzasadnionej dużą liczbą SUV-ów, które reprezentują szczególnie agresywny segment rynku. Możliwość zajmowania najwyższych pozycji w tym konkretnym sektorze wiele znaczy dla marki, również ze względu na pozycjonowanie gamy, która z zainteresowaniem patrzy również na niższe miejsca w cenniku, który wkrótce zostanie ponownie zinterpretowany przez zupełnie nowy B -SUV (również elektryczny) rozumiany z zamiarem, zaproponowany przez Jean-Philippe Imparato, aby spojrzeć na tę publiczność pozostawioną bez nowej Alfy Romeo, ponieważ pochodzi ona ze starej Giulietty i MiTo. Krótko mówiąc, Alfa Romeo Tonale była w stanie wykroić określony segment rynku, tak jak to było już w hipotezach kierownictwa Biscione, być może udało jej się zadziwić najnowszymi użytecznymi wynikami, jakie marka odnotowała do czasu jego pojawienia się na rynku.
Clubalfa.it
Cupra jest klasyfikowana jako premium?
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
Uznałem, że to logiczne, ale najwyraźniej nie dla każdego. Następnym razem specjalnie dla Ciebie wyoślę.
A jakby co to na początku 2022 też świętowali duże wzrosty sprzedaży. Tonale oczywiście, że pomaga - taka zresztą jego rola. Na przekór defetystom z tego wątku okazuje się, że sprzedaje się dobrze.
Nie wygrało "prawie". W ogóle nie miało szans na wygraną. Wygrał wyszydzany tutaj Formentor, który autentycznie podbija rynek.Dziewczyna jednoznacznie była najarana Cuprą, a o Tonale mówiła w kontekście "miłego zaskoczenia", ale szans na wygranie nie dawała mu żadnych. Nie malujmy trawy.
Przy okazji OCZYWIŚCIE musiał pojawić sie wątek psucia. Kornacki wygłosił na dzień dobry, że "nie ma sensu mówić że alfa się psuje a opel nie, bo to jest to samo".
- - - Updated - - -
Jaki sens ma cytowanie czołobitnych tekstow, publikowanych na forach fanów marki? Bo czymże innym jest Clubalfa.it?
- - - Updated - - -
Następnym razem pisz jasno, bo w żaden sposób Twoja wypowiedź nie była logiczna.
Alfą nigdy nie wygrała w "Zakupie Kontrolowanym" jako nowy fabrycznie samochód i nigdy nie wygra. Alfy nie kupują przypadkowi kupujący, nawet jeśli będą zaskoczeni pozytywnie i tak dokonają "bezpieczniejszego" wyboru. Nawet Stelvio przegrało z Formentorem, chociaż klient jeździł Alfą przed Cuprą i bardzo mu się spodobała. Jednak to Formentor wygrał porównanie chociaż o klasę mniejszy, gorzej wykonany itd.
Dobre wyniki Tonale są wynikiem wprowadzenia w końcu mocnej odmiany 280KM. Jeśli by była jeszcze w ofercie 2 litowa benzyna to myślę że osiągneli by plan sprzedażowy modelu. Żeby go osiągnąć musi 5-6 tyś. sztuk schodzić co miesiąc. Sam jestem ciekawy czy z tak okrojoną gamą silnikową im się to uda.
Ciekawe kiedy będzie dostępna opcja wirusa u tunerów. W tej chwili te jednostki nie są wysilone bo wychodzi ok. 100KM z litra, więc potencjał jest. Gdyby tak softem podciągnąć na te 200 i trochę koni...
Owszem, kupują. Stelvio funkcjonuje na rynku jako "normalny" samochód, bez całej tej otoczki "awaryjności" i "ryzyka". Podobnie Giulietta, ma duże wzięcie na wtórnym, trzyma ceny. Spróbuj pomachać do kogoś w Giulii, spora szansa, ze odmacha. Ze Stelvio nie odmacha nikt. Nie kumają o co chodzi.
Teraz to samo ma być z Tonale, mają je kupować "normalsi". Na razie idzie tak sobie. Radosne publikacje portali fanowskich, jak alfaclub.it czy związanych z producentem malują trawę na zielono. Czekamy na twarde wyniki grudnia i pierwszego kwartału br.
Bedzie można ocenić obiektywnie roczną sprzedaż modelu (jest w ofercie od maja 2022).
Włoch proszę nie liczyć do zestawień, we Włoszech alfa romeo ma od zawsze zupełnie inną pozycję. Podobnie lancia: wszak obecnie pozostała tylko tam.
Spędź nieco czasu we Włoszech, zobacz jak często spotyka sie tam alfy, praktycznie wszystkie modele z ostatnich dekad. Czym bardziej na południe, tym starsze, co jest ocziywiste z gospodarczego punktu widzenia.
Poza tym, zważ na skalę produkcji i oferowanych modeli innych marek. A co oferowała alfa? DWA MODELE. Teraz doszedł trzeci. Jak Ty zatem chcesz wejść do pierwszej dwudziestki, w kraju, gdzie żyje ponad 60 mln ludzi?? z DWOMA MODELAMI?
Myślimy, AdiCarrion. Myślimy, kojarzymy, ogarniamy perspektywę.
Acha, czyli porównujemy stare auta, które nijak mają się do obecnych wyników sprzedażowych.....i nazywamy to perspektywą.
No to zobacz ile w Polsce jeżdzi starych Passatów i Audi A4 i porównaj to obecnymi z trendami sprzedażowymi, bo wiesz....perspektywa, myślenie i kojarzenie :)
Czytaj cały wpis i nie wyrywaj zdania z sensu całości. POWTÓRZĘ: we Włoszech mieszka 60 milionów ludzi. Jak Ty chcesz wejść do czołówki sprzedaży aut, oferując DWA MODELE? W dodatku leciwe, bo zaprezentowane odpowiednio w 2015 i 2017 roku a piszesz o roku 2022.
Trzeci model doszedł w połowie roku. Przez pierwsze miesiące z ekstremalnie ubogą paletą silnikową.
Od maja do końca listopada sprzedano w CAŁEJ Europie około 8 tysięcy sztuk Tonale.
Cały czas czekam na wiarygodne dane, nie z portali fanów, o sprzedaży w grudniu i następnie w 1 kwartale br. Zobaczymy, na ile prawdziwe będą te genialne dane o dziesiątkach tysięcy zamówień.
Tymczasem nieoficjalnie jeszcze dane podają, że w 2022 sprzedano ponad 11 tysięcy sztuk Tonale.
Imparato powiedział w listopadzie, że zamówienia na Tonale sięgną 35 tysięcy sztuk do końca 2022. Jak rozumiem, sprzedaż eksploduje w 1 kwartale br.
Ktoś tu maluje trawę ale .... poczekajmy.
Adi, fajnie że Alfy sprzedaje się więcej. trochę więcej. Może przyrosty procentowe są duże (bo wszedł trzeci model do oferty), ale wolumeny dalej są żałosne. nawet jak na markę niszową.
Z czego mamy się cieszyć? porównujesz stare auta. To cofnijmy się ~25 lat wstecz i popatrzmy na taką Skode. W ofercie była tylko Felicja. Później przez wiele lat była Fabia z Octavią. W tym czasie w Alfia miała 156/147/166/GT/GTV/GTVSpider. silników było do wyboru do koloru.
minęło 25 lat i Alfa ma ofertę i możliwości konfiguracji zamawianego auta porównywalną z Dacią (chyba jednak w Dacii jest większa....). Tymczasem w Skodzie? 8 różnych modeli, każdy w kilku wariantach, w każdym kilka wersji silnikowych. Naprawdę uważasz, ze wprowadzenie 3 modelu do oferty to powód do otwierania szampana? w tym tempie odtwarzanie oferty do poziomu Alfy z przed 25 lat zajmie.... kolejne 25lat????
Ale gdzie ja postulowałem o jakieś wejście do czołówki?Przecież nigdzie nawet czegoś takiego nie sugerowałem.
Ja tylko nie widzę jakoś tej "specjalnej" pozycji Alfy we Włoszech.Bo w pierwszej 20 są sedany i suvy, ale niema Alfy, która ma niby jakąś" pozycję"
- - - Updated - - -
Cały czas temu kibicuję i się cieszę.
P.S kiedy Alfa miała modele, które wymieniłeś to Skoda miała nie tylko Felicję.
- - - Updated - - -
Nigdzie tak nie pisałem.Nie wiem co Wy macie,że przypisujecie mi wypowiedzi, których....no nie wypowiedziałem, ani nawet nie sugerowałem.
Cieszę się,że Tonale się sprzedaje, a że ktoś to interpretuje po swojemu....no cóż.
Czy Tonale się sprzedaje, zobaczymy po twardych danych z pierwszego roku produkcji i obecności w ofercie. W maju 2022 auto wjechało do salonów. W maju 2023 będzie można dokonywać oceny sytuacji.
Na razie dużo bicia piany, żonglowania liczbą zamówień itd. Konkrety są natomiast takie, że od maja do listopada w Europie sprzedano około 8 tysięcy sztuk, info jeszcze nie potwierdzone mówi, że w całym 2022 sprzedano około 11 tysięcy, czyli grudzień był najlepszy...
Stelvio, sprzedawane od sześciu lat, ma wolumen za okres maj-listopad blisko DWA RAZY WIĘKSZY od Tonale.
Jeśli nie wydarzy się cud to trudno będzie po roku od wejścia modelu mówić, że "Tonale się sprzedaje".
To są FAKTY panowie.
Fakt jest też taki iż do końca ub. roku były w ofercie 3 silniki z z 4 planowanych. Plug in na zachodzie jest popularny więc sądzę, iż to również wpłynie na wolumen. Wydaje mi się też, iż cześć potencjalnych nabywców czekało jakiś czas by zobaczyć raporty chociażby z awaryjności, jakiś opinie, testy itd. Tonale jest zupełnie nowym modelem, nie jest to facelifting. To może mieć wpływ na to, że to raczej ten rok pokaże jak idzie sprzedaż.
Oby tak własnie było.
Dzisiaj widziałem Tonale na "18-stkach"
Co ciekawe wygladała zaskakująco dobrze.Wydaje mi się ,że problemem wizualnym mogą być paradoksalnie większe felgi na których auto wygląda po prostu jak na szczudłąch.
https://www.youtube.com/watch?v=W4eHLBfcIOg
kolejny test PHEV
Dokładnie.
Od kilku dni testuję to w praktyce.
od piątku codziennie robione około 50 km. w sumie zrobiłem jakieś 140-150 km.
przejechane na silniku spalinowym około 4km reszta elektryk.
Po zakończeniu - wtyczka podpięta - w moim przypadku jeszcze zły wallbox bo 11Kw 3fazowy więc max na 1 fazie to około 3 Kw.
Dzienna produkcja z paneli za ten okres to około 140 Kw a auto "zjadło" mniej więcej 35Kw.
I jeździ się coraz lepiej.
Za „frajer” to musi się przyjemnie jeździć :).
Jak się oswoisz z wozem to opisz jak się ma jazda porównując z Subaru.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk