wszystko mozna
Printable View
Lubie te forumowe kategoryczne stwierdzenia co do przebiegu. Cena 25.000 to zbyt dużo na 159 2.4?
IMHO samochód wygląda na taki wymagający mocnego doinwestowania. Dodatkowo po przejściach lakierniczych i pewnie wymagający jeszcze pomalowania kilku elementów.
Ale akurat przebieg to ostatnia rzecz którą bym podważał i najłatwiej sprawdzalna (są pieczątki z serwisu, w którym można zweryfikować odbyte przeglądy, ostatni przegląd ~185.000 na początku tego roku). Panowie – hamujcie z takimi ostrymi osądami, bo odpływacie do jakiegoś równoległego świata.
No to skoro przebieg jest prawdziwy to auto jest zarźnięte w środku. Uwierz mi troche aut już przewaliłem i tych z małymi i z przebiegami w okolicach 250tyś. Co lepsze pierwszą Belle 156 kupiłem z przebiegiem 242tyś. i przy tej z ogłoszeniu w środku wygląda jak nowa nie wierzysz zobacz zdjęcia w linku z mojej sygnaturki. Ja osobiście nie przytuliłbym tego auto przekalkuluj sobie koszty ewentualnego malowania itd i nie wierz jak tam turbo,rozrząd i sprzęgło wygląda. Także wiesz tu nie chodzi tylko o forumowe stwierdzenie wilekości przebiegu,ale rób jak uważasz.
1. Mój kolega kupił 2 lata temu 159 z jasnym wnętrzem – wtedy wyglądało jak nowe. Dziś niewiele lepiej niż to powyżej, taki urok posiadania dzieci i jasnego wnętrza w 159. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że to wnętrze brudzi się bardzo szybko. Zdjęcia są słabe i mnie również stan kierownicy zastanawia. Ale wiem również, że kierownica na dobrą sprawę nie świadczy o przebiegu. Jeden w 100.000 km zajedzie kierownicę gorzej niż inny przez 300.000 km. Dla mnie wyciąganie jakichkolwiek wniosków na podstawie zdjęć tego wnętrza nie ma sensu.
2. Auto jest wystawione dość tanio, należy pomyśleć dlaczego. To auto ma 7 lat (zaraz 8 – rocznikowo) i spory przebieg. Sprzedawane jest przez osobę prywatną, która nie musi zarobić na tym aucie, kupiła auto 2 lata temu i dziś sprzedaje. Auto jest przed serwisem, można podejrzewać, że na dzień dobry jest do zrobienia rozrząd, olej, filtry, pewnie kolektor (albo nawet oba), pewnie jakieś elementy zawieszenia. To mogą być powody obniżenia ceny. Z lakiernikiem pewnie łatwo będzie przekroczyć 10.000 zł w pierwszych kilku miesiącach eksploatacji. Ale czy w aucie za 35.000 zł nie trzeba nic robić? Jest ono gotowe do jazdy? Przecież nawet auto czarnego od Tomka wymagało w pierwszym roku tych kilku tysięcy złotych.
3. Ja tego auta nie zamierzam kupować, staram się tylko pokazać, że oceniacie po pozorach. Gdyby sprzedający wyprał środek, wyczyścił kierownicę, zrobił detailing oraz opisał w ogłoszeniu jak to wszystko zawsze i na czas robił tylko w ASO, wydawał tysiące na serwis, żeby jego oczko w głowie było zawsze jak nowe – to inaczej pisalibyście o tej ofercie. Osobiście autem bym się zainteresował, gdyby były zrobione jakieś z tych rzeczy: sprzęgło, kolektory, opony zima+lato, zawieszenie. Nie koniecznie wszystko, ale żeby nie okazało się że wszystko w tym aucie będzie wymagało zaraz interwencji. I to raczej dotyczy wszystkich ogłoszeń, nie tego konkretnego.
Skoro 204tyś. to dla Ciebie duży przebieg too czym my rozmawiamy? Co do wnetrza jak dbasz tak masz mój szwagier ma Accorda włąsnie w jasnym wnętrzem i auto po 1.5 roku uzytkowania wygląda jak w momencie zakupu. Ale własnie zastanów się czy i obejrzyj najpierw auto za 35tyś. jak wyglada i pozniej zastanów się czy jest sens malować kilka elementów,żeby po 2-3 latach szpachla odeszła.
Rozmawiamy o czymś zupełnie innym, ja o jednym Ty o drugim, przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Nie ma sensu dalsza wymiana zdań, możemy tak w nieskończoność ciągnąć się za słówka. Napisałem co myślę i tyle. W aucie za 35 tys. też może być do wymiany kolektor, sprzęgło, opony, olej, rozrząd itd. Kupujący sam musi się zastanowić co dla niego lepsze. Auta nikt z nas nie widział i może to być zajeżdżony szrot albo fajna baza do wyprowadzenia za niewielkie pieniądze do bardzo sensownego stanu. Dla mnie EOT.
Ogłoszenie ma dużą zaletę, żadnej typowej dla handlarzy ściemy typu "idealne auto, perfekcyjny stan, fantastyczne wyposażenie, Bertone cuguaro :)". Gdybym sam szukał na pewno bym podjechal i sprawdzil.
jahu spokojnie moja alfa wymagala doinwestowania ale wez pod uwage jedno 2500 tys - 2 komplety opon(lato/zima)1300 rozrzad+olej+filtry,320 zl akumulator,250+120 temostat,240+120 swiece zarowe,150+50 zl alternator,500 malowanie plastikow wnetrza i zaprawka lakiernicza,500 wahacz dolny,500 dwa wahacze gorne.Mysle ze wymienilem wszystko,a wiekszoscto sprawy ekspoatacyjne.zobacz jak w tym aucie wyglada kierownica,galka biegow i fotele.Sorry moze i wlozylem troche kasy ale auto mialem zadbane
A Jahu kupi nowa kiere za 250 plus skore za 1500 do 2000 i bedzie ok,wymieni te rzeczy ktore ty wymieniles plus wiecej na lakiernika i i bedzie mniej czy wiecej od twojej?Bedzie mniej zadbana?Oczywiscie jeszcze pranie srodka.No i niech wtedy zrobi fotki magik z Plocka.i cena w gore i wtedy bedzie fajna,takie moje zdanie
polowa postow na temat tego wozu dobitnie dowodzi ze polakowi woz trzeba wyprac :) wymyc, wylac 3 plaki do srodka 2 na silnik :) wyczernic oponki :) walnac liczniki na 137 777km
osobiscie sam bym chetnie ogladna woz gdyby byl blizej i gdybym nei mial 147 :)
druga polowa ze polacy do koniobijcy, moze tak zamiast napisac post na forum wsiasc w woz i poleciec ogladnac..ew choc zadzwonic zobaczyc co powie wlasciciel ?
tak wlasnie uwazam :) ale teorie z cyklu ma 204 ma 305 jest po gradzie itp :) no ludzie :) badzmy powazni.
Co ciekawe w nowym watku ktory mial byc konkretny... tez pojawiaja sie jzu teksty z cyklu widzialem stoi nie umyta omijajcie bo nei dbana :)
Znam kupe aut, ktore lataja brudne nikt z forum nei chcial by na wozy tego typu popatrzec :) a osobiscie bral bymw ciemno :) nieraz wyglad to nei wszystko.. zwlaszcza jak chce sie jezdzic a nei ogladac czy dobrze wyglada pod domem ;)
wilku kupuj co chcesz.Ja osobiscie nie chcialbym auta z tak wytyranym wnetrzem bo mam sie tez czuc dobrze w srodku.Ja mam 156 tys km. i galka jest niemal nienaruszona,delikatnie przytarta na gorze ale nie w ten sposob,kierownica tez ma prawie niewidoczne slady uzytkowania,fotele rowniez,ze nie wspomne o kanapie bo wyglada tak jakby prawie nikt tam nie siedzial.Kazdy ma swoje priorytety przy zakupie.Nie mowie ze nie patrzylem na sprawy techniczne jak kupowalem auto bo to na pierwszym miejscu
mam 159 z jasnym wnetrzem i nie ma problemu :) wiadomo trzeba dbac :) material na podlodze warto co jakis czas przeczyscic vanishem :) wszystko latwo schodzi :) jedyne z czym mam problem to jasne pasy :/ nie wiem czym to doczyscic...
Nie wiem po co te dywagacje, przecież przy tej jakości zdjęć nic nie widać, nie wiele można na temat auta powiedzieć. Taka moja sugestia
absolutnie nie mialem na celu komus kazac kupowac badz nie, chcialem tylko zwrocic uwage na to ze ocenianie auta na podstawie mega marnych zdjec i wymyslanie teori dotyczacych jej stanu to lekka przesada.
Kierownice galke czy zderzak mozna nieduzym kosztem odnowic/wymienic a jesli ten woz ma 200 000 ori przebiegu , nie mial powazniejszych dzonow i jest sprawny to oferta bardzo rozsadna.
Co do wycierania sie skor... mialem troche wozow w zyciu i bardzo duzo zalezy od tego kto gdzie jak jezdzil, tego czy poca mu sie rece, czy jezdzi w bizuterii itp itd.
witam tutaj zdjecia sa zdecydowanie wyrazniejsze jutro zamierzam ja obejzec takze bede wdzieczny za kazda opinie :)
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C26695684.html
wyglada ladnie.Wnetrze zadbane i czyste ale zwroc uwage na tyl auta.Cos mi sie nie podoba ze nie ma oznaczen 159 i JTDm a jest 1.9.Moze miala zderzak malowany.Tyl wydaje sie rowny,lampy sie pokrywaja ale ostroznosci nigdy za wiele.Powodzenia
dokladnie tez zastanawial mnie brak tych oznaczen zobaczymy jutro :) dzieki i dobrej nocki
prawy przedni blotnik jeszcze obczaj bo nie ma naklejki Giugiaro Design - nie koniecznie musialo cos byc ale obczaj sobie miernikiem lakieru.Nie powinno byc wiecej niz 150 mikronow
nie wiem czy dobre miejsce wybrałem ale http://dasexpo.com/search/1/?step=se...age=0&fuel=all mysle ze nie jednemu nowemu nabywcy sie przyda spora czesc autek trafia z tego miejsca na nasz rynek
Oryginał powinien być poniżej 200 mikronów?
Witam wszystkich formumowiczów!
Od jakiegoś czasu przeglądam forum szukając porad przy zakupie AR 159. Dodam, że będzie to moja pierwsza Alfa.
Zastanawiam się nad wyborem silnika i w tej kwestii chciałnym poprosić o pomoc, wiem że temat był wałkowany jednak nie wszystko jest jasne. Zastanawiam się nad silnikami : diesel 1.9 8 zaworów, diesel 1.9 16 zaworów oraz benzyna 1.8 .
Opisze jak użytkuję auto i poproszę o podpowiedź który silnik wg. Was - użytkowników auta sprawdzi się nalepiej.
- praca: 6 razy w tygodniu trasa 5 km ( w jedną stronę )
- zakupy: 2 razy w tygodniu trasa 10 km ( w jedną stronę )
- rekreacja: 1 raz w tygodniu trasa 50 km ( w jedną stronę )
2 razy w roku trasa 400 km ( w jedną stonę )
+ do tego jakiś podjazd nazwijmy to "na pocztę" 2 km dwa razy w tygodniu.
Podsumowując:
delikatnie ponad 12 tyś. km rocznie ze średnią odległością w jedną stronę ( bo silnik i tak ostygnie ) mniejszą niż 13 km.
Jaki silnik radzicie? Czy jest sens pchać się w diesla?
Poproszę jeszcze o informacje czy wiecie coś/co sądzicie o tym aucie?
http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...893367191.html
Pozdrawiam
1,8 MPI sobie odpuść, za słaby silnik. Jak już chcesz benzynę do minimum 1,9JTS a chyba jeszcze lepiej 2,2JTS. Jeżeli zależy ci na mniejszym spalaniu to minimum 1,9JTDM 16v 150KM. Zresztą najlepiej zrobisz jak przejedziesz się wszystkimi wersjami silnikowymi :)
Diesel z dpfem sobie odpusc. Za małe przebiegi dzienne. Sugerowałbym benzynę.
jesli ma to byc 159 to musisz odpowiedziec sobie sam na pytanie czym chce/lubie jezdzic, bo na trasy ktore opisales to idealne auto to punto 1,2 :)
1,9jts dobrze sie sprawoje na takich trasach ;) wiem bo sam pokonuje nim takie dystanse :-P
Masz racje tylko benzynka,ale niestety jak to kiedys pisali inni ciezko znalezc fajna alfe w benzynce,malo jest tego na rynku wtornym:(
Ja z kalkulatorem w ręku wziąłem 1.8 i zapodałem LPG.Koszty do ON podobne,ale kłopotów mniej(dpf,turbina,egr,wtryski,niedogrzanie,itp.)
Nie słuchaj,że 140 koni to mało,trzeba umieć z nich korzystać.Służbowo śmigam dieslem 90KM i mało kto mnie przez tydzień wyprzedzi- rzadko kto tak gania.Jak argumentem ma być,że 159 150KM diesel to rakieta to nie daj się nabrać.
Zgadzam sie z toba:)
... punto :) to by było logiczne, jednak to mój czas an Alfę, podobno każdy mężczyzna powinien mieć choć jedną.
podaż benzyniaków jest mała to fakt ale napewno będę testował.
Proszę o komentarz co myślicie na temat tej oferty:
http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...893367191.html
dla mnie 150km JTDM to było za mało jak na tak ciężkie auto...mam służbową Octavie 1,6TDI 105KM i mam wrażenie, że jest żwawsza...zależy co kto oczekuje od auta.