Katalizatory takie samie w Euro 4,5,6. Zmienił sie stosunek AFR przez to pekaja kolektory. Tyle w tym temacie.
C3 to wymógł ekoduszków.
Printable View
Katalizatory takie samie w Euro 4,5,6. Zmienił sie stosunek AFR przez to pekaja kolektory. Tyle w tym temacie.
C3 to wymógł ekoduszków.
Panowie , nie bedę zakładał nowego tematu . Pytanie , ile oleju bierze silnik 1.4T 155 KM , tzn. co jest normą a co przesadą , dzięki .
Mój MA 170KM nie brał "ani grama" przez 85 tys. km.
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Generalnie od wymiany do wymiany (czyli jakieś 20tys km) olej powinien się utrzymać pomiędzy min a maks - jeśli było maks na początku. Jeśli ci ubywa to najczęściej puszcza uszczelniacz na wale korbowym (powinien być wymieniany co 4-5lat) i jest to delikatny wyciek. Drugim podejrzanym może być turbina, ale to łatwo sprawdzić czy masz olej w dolocie
W Carserwisie proponują do 1.4 MA olej Selenia Digitek Pure Energy 0W-30. Co Wy na to?
Wg nowej instrukcji (wrzesień 2015) taki właśnie ma być lany do MA. Ale jeszcze w lutym był chyba 5W-40 :).
I jest to (0W30) najlepsza Selenia do 1.4 MA. Przynajmniej ma rozsądną bazę, nie z lat 80-tych. Jeśli nie chcesz eksperymentów z Amsoilem, Penritem i innymi niszowymi, to moim zdaniem ta Selenia jest najlepszym wyborem.
Zmieniałem sobie olej po 10 tys. km przebiegu i kupowałem go u Bołtowicza. Na początku im powiedziałem, że potrzebuję olej silnikowy do 1.4 MA i przynieśli mi Selenie 5W40, a jak im powiedziałem, że w instrukcji mam 0W30, to zrobili wielkie oczy i nie wierzyli, że w instrukcji mam właśnie taki. Dopiero jak im pokazałem to stwierdzili, że może faktycznie taki będzie lepszy...
U dukiewicza tez robia oczy jak slysza 0w30.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk