Silnik Diesla pracuje na zasadzie samozapłonu
jesli by doszło do "rozbiegania" sie silnika, wystarczy zatkac kolektor ssacy czymś twardym, przeciez rura icek-kol ssacy, bedzie zdemontowana.
pzd
Printable View
"samozapłonu" czyli wkręcania się na obroty, po wyłączeniu kluczyka w stacyjce:) być może ta metoda zdaje egzamin, na szczęście nigdy nie musiałem się przekonywać:) ale co gdy masz turbo w automacie i turbo wkręci Ci silnik na obroty? nie zdążysz tego zrobić, jak wtedy zgasić auto? a tak z drugiej strony, nie wyobrażam sobie szukania czegoś co mogło by zatkać dolot na tyle mocno by nie zaciągał powietrza, kiedy silnik mi się wkręca na obroty, osiągając ich maksimum:)
Wystarczy zerwać dolot powietrza i już nie będzie oleju który jest paliwem
Czy odłączenie wtyczki od EGR w 2.4JTD CF3 powinno spowodować zaświecenie kontrolki silnika? Dzisiaj jeździłem z odłączoną i nic nie świeciło.
Odłączenie wtyczki nic absolutnie nie daje - jesli zawór jest uszkodzony to i tak spaliny ida w kolektor. W tym silniku odłączenie wtyczki podobnie jak pełne zaslepienie nie zaświeci kontrolki błędu silnika
Czy przed zaślepieniem w 1,9 8v trzeba czyścić EGR?
Wydaje mi sie,że nie bo i tak będzie zamknięty, ale wolę się upewnić.
Zawsze należy wyczyścić, nie tyle sam EGR co kolektor dolotowy
Kolektor już wyczyściłem, zdjąłem czujnik ciśnienia doładowania i wyczyściłem kluczem owiniętym szmatą. Czyli EGR jako tako nie trzeba?
Ja właśnie zrobiłem ten błąd, że wyczyściłem sam egr a kolektora już nie :/ Ale skoro EGR zdjęty...to czyszczenie nie zajmie ani wiele czasu, ani też trudne raczej nie jest :) Instrukcja na forum jest rewelacyjna