Pasta scierna do tego gąbka na wzór aplikatora tricolore
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Jeśli chodzi o ceny to tak jak najbardziej się zgadzam, ale gorzej wygląda ilość oferowanych produktów, w porównaniu do tych droższych sklepów.
I do tego jeszcze właściciel jest bardzo pomocny, kilka razy zadawałem pytania na KA, WaxParadise pisał mi odpowiedzi na pw i nawet nie wymiękał przy kilku kolejnych pytaniach pomocniczych do tego pierwszego :)
Za to takiej oferty Duragloss'a nie masz w żadnym innym sklepie (a jeszcze na NICZYM tej firmy się nie zawiodłem).
Nigdzie nie spotkasz też takiej oferty Clearkote (też świetne produkty) czy Optimum (również wysoka półka).
Więc mimo, że może produktów nie ma aż tyle to jednak kupisz wszystko i do wszystkiego - w dodatku w dobrych cenach.
Chłopaki potrzebuje pilnej odpowiedz... Jaki wosk koloryzujacy pod kolor auta "Grigo Patriza" nr koloru auta "600".
Wkurzają mnie odpryski od kamyszków na masce i wiem, że to załatwi sprawę. Jestem bardzo dokładny więc z plastikami nie będę miał problemu.
Problem jest z kolorem bo w słońcu jest nito szary... A jak jest jest mocno jasno bez słońca / np śnieg - kolor auta robi się pod niebieski :
Tutaj foty :
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=144161&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=144162&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=144163&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=144164&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=144165&stc=1
Osobiście nie znam takiego wosku który by wypełnił odpryski.
Woski koloryzujące możesz wsadzić sobie w buty. Nie ma tak łatwo :P Polecam dorobić sobie 100ml lakieru w sklepie lakierniczym i wykałaczką mozolnie porobić sobie zaprawki. Fajnie jeszcze potem na te zaprawki zrobić takie same z lakieru bezbarwnego. Idealnie nie będzie, ale na pewno lepiej.
Zgadza się, i na pewno nie będzie to szajsem i swoje zadanie spełni. I to dobrze.
Ja chcąc oszczędzić czas, właśnie na system Duraglossa jakiś czas temu przeszedłem prawie wyłącznie.
I to jest świetna rzecz - raz porządne czyszczenie lakieru (ludwikami, glinkami, benzyną ze smoły itp. itd.), jakiś cleanero-lekkościerny duraglos typu Swirl Mark Remower, którykolwiek duragloss 111, 101 czy 105 . I to raz czy 2 razy w roku i tyle !
Później po myciu na mokry lakier mgiełka Aquawax przed wytarciem, wytarcie (które i tak po myci by było) - i jeździmy wozem jak świeżo po nałożeniu sealanta czy wosku. No czasem zderzak, przód maski czy dół drzwi można by poprawić w zależności od użytkowania auta.
Owszem przyjemnie się nakłada taki pachnący Natys Red, ale prostota, oszczędność czasu(!) i skuteczność duraglosowych środków w stosunku do efektu jaki dają jest przynajmniej dla mnie optymalna. Tylko koniecznie trzeba pamiętać o tym aby nie stosować w niskich temperaturach bo trwałość marna wtedy.
Dodano po 7 minutes:
Wosk koloryzujący jak Koledzy napisali guzik da. A jeśli, to jakieś kilka procent przyciemni białe ślady odprysków, ale i tak na krótko.
Tak jak kolega napisał - można zamówić lakier, lub kupić gotowy zestaw w ASO za pare zł pod nr lakieru - baza plus przezroczysty i pobawić się. Zawsze lepsze zabezpieczenie choćby przed korozją niż jakiś wosk koloryzujący (żeby nie było, ze z teorii - na odpryski na czarnym lakierze stosowałem całkiem przyzwoity środek koloryzujący sonax'a . Zmiejszał troszkę kontrast między czernią lakieru, a białymi kropeczkami, ale nakładanie tego to brud wszędzie, rękawiczki itp. itd., a efekt krótkotrwały i niepełny).
Nie wiem jak u Was z dostępem ale u mnie jest sklep gdzie maja lakiery zaprawkowe w opakowaniach jak lakier do paznokci w fabrycznych kolorach producentów. Na przykład Alfa romeo 400. Ma taki lakier duzo wypełniaczy wiec przy odparowaniu rozpuszczalnika nie robi sie dołek. Lekko papierem 2k i jak nowa taka dziura :) koszt kilkanaście pln. Polecam sie zorientować u siebie.
na ebay'u mozna tez znalezc taka farbe albo caly zestaw do zakrywania takich rys ( zestaw z farba, patyczkami, lakierem, oczyszczaczem itp)
U siebie tez musze wykonac podobna robote bo tez mam pelno odpryskow "tu i tam" a myslalem o wosku koloryzujacym, jednakze wydaje mi sie, ze odpowiednio wybiliscie mi go z glowy ;) we wro jest sklep motipa lepiej pojechac tam popytac sie o taka farbke czy zajzec do aso?
Chłopaki liczę się z tym, ale chce spróbowac wosk koloryzujący dobrze sobie zdaję sprawę, że brudzi wszystko, ale proadzę sobie.
1990mb, dobrze wiem, iż wosk koloryzujący to oszukiwanie siebie samego, ale nie dość, że zwykły wosk zostawia po sobie syf ciężki do domycia to proszę cię.. Spróbuję czegoś innego tak po prostu do doświadczenia.
Do teraz używałem Wosku Formula1 - żółta Tuba (Carnabura) ten sobie chwaliłem czysto w miare nie śmierdział i efekt w miarę :)
Raz po raz Turttle Wax (zielona tuba) - masakra - ciężki do (efektu końcowego) zostawia smugi, syf i śmierdzi.
I puszki K2 - jestem neutralny
Carnauba :P
W nim tyle Carnaub'y co w Pepsi :)
W ASO bedziesz mial lakier idwalnie dobrany a Motipa nigdy idealnie nie dobierzesz.
Zwykły wosk jak zostawia syf (domyślam się że o plastiki czarne i uszczelki Ci chodzi?) to jest niedobry po prostu. Jest masa wosków nic a nic zupełnie nie zostawiających po sobie, naprawdę. (np. Nattys red lub blue - w porównaniu do formuly 1 sama przyjemność)
Więc może takiego spróbuj a na odpryski jakąś kredkę koloryzującą - to pewnie to samo co wosk koloryzujący, a mniej niepotrzebnie wydasz.
Jak już jesteśmy przy tematach odprysków i zaprawek, to korzystał ktoś z lakierów przygotowywanych w MXNowicki?
Zestaw za 39 zł
Cytat:
W zestawie 2 znajduje się: lakier bazowy (kolor) 25ml +lakier bezbarwny 25ml + podkład-środek wiążący rdzę(Korroplex) 25ml + zestwa papierów ściernych (2x100 na sucho, na mokro: 1x240,1x800,2x2000) + aplikator do punktowych zaprawek + dwie wykałaczki do małych rysek. To wszystko w praktycznym pojemniku do którego możesz nalać wodę i namoczyć papier ścierny stosowany na mokro.
ja to dokladnie stosowalem:
http://www.ebay.ie/itm/ALFA-ROMEO-Pa...item337ca20a32
Stary ! Chciałby, oby tylko zostawiał syf na uszczelkach. Nakładam ich dość mało (Turttle Wax Zielona Tuba) A syfu w pyle jest tyle, że szok. Szpary między drzwiami,lusterkami i innymi rzeczami masakra żeby to potem domyć czy wytrzeć... :(
Zazdrosny sąsiad porysał mi np klapęod bagażnika, to by wosk koloryzujący np teraz gdzie nie chce wkładać w dział malowania kasy sprawę załatwił więć czy mógłby mi ktoś odpowiedźieć w końcu pod jaki kolor szukać ? Każdy wypowiada się co byłoby idealne dla niego niestety nikt nie opowiedział na moje pytanie...
Nikt Ci niczego nie doradzi bo woski koloryzujace to buble.
Chyba że poszukasz tego :)
http://www.youtube.com/watch?v=opRUT6PR9ic
Kicaj, mi chodzi tylko pod jaki kolor mam kupić ? Poradzisz ? :) Dałem zdjęcia wyżej bo sam nie wiem do jakiego koloru się to zalicza..
Skoro już tak bardzo się uparłeś to weź jakiś szary z motipa albo lepiej sonaxa bo mają dobre kosmetyki. Sonax jest do czarnego i odcieni szarości. Ceny sa w granicach 25 zł więc nawet jeśli się nie sprawdzi to fortuny nie utopisz. Jak zastosujesz kiedyś jakiegoś oszusta to podziel się proszę wrażeniami jak to maskuje i jak się zachowuje po pierwszym myciu.
Dopiero po dotarciu na ten dział forum zdałam sobie sprawę jak mało wiem o kosmetyce nadwozia samochodu i że moje "dbanie" o auto to raczej marna prowizorka w porównaniu z tym jak to powinno faktycznie wyglądać :) Czy zakup kosmetyków marki Sonax to dobry wybór? Przeczytałam wieleee stron tego forum i piszecie o przeróżnych markach, w postach przewijają się setki nazw... aż trudno cokolwiek wybrać.
Kosmetyki z serii POORBOY są godne polecenia?
Dobrych Marek jest dużo. Ale w markatech ich nie znajdziesz. Powiedz co chcesz zrobić przy aucie i jaki efekt uzyskać to coś sie doradzi.
Auto jest czarne. Chce je dobrze umyć, rys nie ma wiele,bo była robiona polerka miesiąc temu, następnie zabezpieczyć woskiem, tak, żeby potem wystarczyło opłukanie auta na myjni wodą. Wiem, że są jakieś cleanery, glinki, sealenty. Chce, żeby auto pięknie błyszczało, lakier dawał efekt lustra. Póki co było myte na myjni a potem woskowane woskiem koloryzującym CarPlan.
Polerka u lakiernika - dwie stówki i w kilka godzin gotowe ?
Przegapiłeś kilka ostatnich stron, na których były przykłady co się przydaje do kosmetyki auta. Z mojego posta jakieś 3 strony wcześniej:
Zaczynając od mycia:
1. Szampon
2. Rękawica
3. Fibra do osuszania
4. Glinka
5. Usuwanie smoły
6. Deironizacja
Szajn po "korekcie":
1. Wosk/sealant według uznania. Z najpopularniejszych do wyboru Colli lub FK (może być duża pucha, albo sampler)
2. QD
3. Plastiki
4. Cleaner (tutaj tylko przykład)
5. Opony... z tego sklepu nic nie jest mi dobrze znane, więc się nie wypowiem
Do tego jeszcze przydadzą się aplikatory i fibry.
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/kosm...#ixzz3D12jHtvv
Albo bierz kasę i zajrzyj na www.waxparadise.pl - tam Ci dobrze doradzi co i za ile wziąć.
Polerka była robiona. Czytałam posty w tym wątku i widzę, że Alfaholicy polecają różne produkty tylko, że od ilości nazw dostaje się zawrotu głowy. Poorboy'a upatrzyłam na allegro i nie wiem czy to dobry wybór, czy w takim przedziale pieniężnym kupi się coś innego-lepszego-sprawdzonego przez Was.
To nie jest tak, że podamy Ci jedną firmę i będzie super.
Ja np. z PB lubię tylko Natural Look'a (do plastików wewnętrznych) i ProPolish 2 (cleaner).
Resztę mam innych firm.
Na stronie którą podałem popatrz sobie na produkty Duragloss - tam są praktycznie do wszystkiego a ta firma trzyma lepszy poziom od PB.
Artih dzięki,stronę przeglądałam i na pewno cos wybiorę,
Panowie szybkie pytanie DJ Lime Prime nakładać słoneczkiem czy padem bawełnianym? Mowa oczywiście o ręcznym machaniu :D
ja tam uzywam produktow SONAX'a i jestem bardzo zadowolony. Nakladam mała ilosc na jeden element sciereczka z mikrofibry, a nastepnie poleruje tez tak owa sciereczka. Efekt jest naprawde zacny, przykuwa oko i utrzymuje sie nawet do 2tyg przy kilku opadach deszczu. Jesli nie pada lub auto podczas deszczu stoi w garazu, to efekt jest nawet do 3-4tygodni :) A co najwazniejsze odpryski chowaja sie po pierwszym wyjechaniu na slonce.
Np. Colonite czy Finisz Kare 1000p :)
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
I kilka innych ...
Nie pisałem o maskowaniu odprysków - na ten temat wypowiadałem się wcześniej ...
Istnieje jakiś śordek, który pozwoli zniwelować drobne rysy na bocznej szybie?