CJ-4 to pomiędzy full saps a mid saps czyli jakieś 30% więcej niż C3.
Printable View
CJ-4 to pomiędzy full saps a mid saps czyli jakieś 30% więcej niż C3.
Quaker State rzeczywiście był super. Mineralny 15W coś tam wlałem do "Malucha" co miał 78 tys przebiegu (w 1995/96 roku to było), buda się rozleciała (rocznik 1980) a silnik z przebiegiem 130 tys. dalej grał. Po tym doświadczeniu w następnym FSO 1500 lałem już QS-a regularnie i samochód sprzedałem jak miał 146 tys. km i chodził od zmiany do zmiany (dolewka ok. 200 ml). W silniku rzeczywiście było czysto. Później nowiutkie Daewoo Tico mojej żony też chciałem po 5 tys. ale mi na stacji wytłumaczyli, że stracę gwarancję a olej Daewoo jest lepszy. Więc okres gwarancyjny wytrzymałem i sru na QS-a ponownie. Ale się skończyło.
I teraz jak wymieniałem to facet w zaprzyjaźnionym sklepie miał jeszcze 3 litry QS 10W40 ale ja potrzebuję 4.5 to raz, a dwa że ten jego olej to pozostałości i chyba ma już ze dwa lata.
Gdyby wrócili na rynek, brałbym w ciemno.
Dodano po 7 minutes:
Może doradzicie mi co wybrać. Alfa Romeo 147 TS 2.0. Przebieg 159 tys. km. Auto od początku zlewane olejem 5W40 Selenia (wymiany co 15-20 tys.). Ostatni właściciel wymienił olej na jakieś gówno Norauo Ultra 5W40 który tez ponoć jest syntetyczny. Alfa nie bierze oleju jakoś dużo, normalnie. I teraz mm do wyboru:
Elf Evolution 900 NG 5W40 LDX
Mobil Super 5W40
Valvoline MaxLife 5W40
Valvoline Synpower 5W40
Shell Helix 5W40
Ewentualnie Vlvoline MaxLife 10W40
I nie bardzo wiem co wybrać. Jeżdżę najczęściej na krótkich trasach do pracy od 8 do 10 km w jedną stronę. Czasem coś dłużej po mieście a dłuższe trasy o już rzadziej.
kiedyś się pytałem ale nie uzyskałem odpowiedzi. Do benzynowego na wtrysku bezpośrednim lepszy amsoil full saps
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje...-0-946l-detail
czy taki
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje...-0-946l-detail
?
Dodano po 6 minutes:
rozumiem natomiast ze do zwykłego benzyniaka to wszystko jedno ? ;)
Do GDI lepiej low/mid saps i jak najniższy Noack.
Wg mnie lepiej ten jeśli z Amsoila:
http://najlepszysyntetyk.pl/shop/ael...-motor-oil-5l/
Dobrze zrobić analizę oleju przy GDI po kilku kkm i sprawdzić czy nie zalewa oleju benzyną.
No dobra, ja generalnie czytam temat regularnie. Do 166 lalem olej Quantum 2.0TS i bylo wszystko okej niorac pod uwage ze czesto noga w podlodze.
Ale zmieniłem na Volvo 3l biturbo i teraz juz nie wiem. Co poczytam fora rozne to inne polecają oleje. Katalog mowi 5w30 Acea a3 inni leje 5w40 albo 5w50. Co wlac zeby dobrze chronilo 2 tubinki? Samochod jest dosc mocny bo ma 270 kucy i silnik lapie temp praktycznie w 2 minuty. Klimat w IE umiarkowany max -5 i +20. Lac 5w30 czy 40 albo i 50?
pieta Amsoil ECF Full-SAPS ze względu na nagarowanie w JTS'ach.
w JTS nie powinien byc 10w60 ?
Podziekował :P Niech trąba twojego słonia nie spotka nigdy kaktusa :P Pytanie dotyczyło frakcji jtsowcow w 159/brerze i tak jest rekomendowany 5w40 i biorac pod uwagę ilość komplikacji związanych z tym silnikiem to bym przy tym pozostał. Chociaż między bogiem a prawdą 5w40 od 5w30 aż tak dramatycznie się nie różni :P
I weź tu bądź mądry :P
10w60 we fiatowskich jtsach z paskiem rozrządu, 5w40 w wynalazkach rodem z opla/holdena na łańcuchu rozrządu :P
'Szarego' AELa akurat nie bałbym się lać nawet w miejsce 10W-40 przy HTHS 3,7 i lepkości ponad 12cSt bo wiele 'mineralnych' 5W-40 spada poniżej 12cSt bardzo szybko ;-(