Ja mam teraz 0W-30 w 12-letnim Peugeocie i jeździ lepiej niż na innych olejach.
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Moja Julka MA na niczym innym nie pracowała lepiej od 0W30 i niedługo znowu dostanie...
Moi drodzy, kilka faktów.
1. W instrukcjach już KILKA razy zmieniali zalecane oleje do MA. Nie raz, nie dwa. Było jedno 5W40, potem bodajże inne 5W40, potem 0W30, potem znowu 5W40 i znowu 0W30. Kiedyś to wytropiłem, ale konkluzja jest taka - zmian było kilka.
2. Z Euro 5 i Euro 6 nie ma to nic wspólnego, bo dla silników benzynowych normy te są tożsame.
3. Przewaga tego, co skrótowo nazywamy "0W30" nad "5W40" nie bierze się z klasy lepkości jako takiej (tzn. tak, może rzadsze 0W30 jest nieco lepsze, a może nie jest). Istotne jest to, że Selenia 0W30 jest jakościowo dużo lepszym olejem niż Selenie (obydwie) 5W40. Jestem głęboko przekonany, że (po gwarancji) zalanie MA dobrym, naprawdę syntetycznym, 5W40 też by było ok. Więc (w granicach rozsądku) najważniejsza jest wysoka jakość bazy olejowej, bo olej w naszych silnikach MA ma trudne życie.
PS:
4. Pomijając zupełnie sens lub brak sensu tych zmian sugerowanego oleju przez producenta, to jest to obciach dla ASO, że nie wie jaki olej powinien być (zgodnie z instrukcją dla danej Julki). Serio, to, że trudnych rzeczy nie potrafią zdiagnozować to pikuś, ale wymienić olej zgodnie z zaleceniami producenta, to już jest obciach nie wiedzieć.....
Euro 5i 6 dla benzyny pozostało bez zmian. Chodzi o kontrakt z Petronas nic więcej po nowym roku znowu będzie pure energy 5W40
Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka
Do diesla 1.6 też można zalać 0W30? Teraz mam millersa 5W40 ale zbliża się zmiana.
A selenia digitek to nie jest Petronas ? ;)
- - - Updated - - -
Selenia digitek 0w30 ma c2 wiec do ropniaka chyba jak najbardziej. Ale niech ktoś mądrzejszy to potwierdzi. Poza tym jest kilka topowych produktów 0w30 dla ropniaków. Wlyszkow kiedyś wklejał castrola 0w30 w cenie 80 zł za litr i jest to na pewno bardzo dobry produkt w pełni syntetyczny :P
Oczywiście że jest tylko to już inny produkt koncernu
Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka
Tylko Po CO??? Sama strona Petronas do silników JTDM zaleca Selenię WR PE - olej typowo przeznaczony do silników diesla
http://www.flitalia.it/en/fl/content/view/158/257/
Witam , Panowie co powiecie o tym oleju Motul 8100 X-Clean 5W40 , sporo osób zachwala że silnik ciszej pracuje .