Jest jedna nagroda - chyba za 15 Cię wychrzanią z forum na jakiś czas :P
Printable View
PiterR to coś dla Ciebie i innych Iphonowców ;) długie ale fajnie się czyta :)
Gdyby iPad był samochodem...
Nowy, wyczekiwany model samochodu pojawił się na rynku. iCar - genialny, przełomowy, rewolucyjny, pełen zalet już czeka w salonach. Wprawdzie na razie dostępny jest tylko w USA, ale wyobraźmy sobie, że i u nas można go kupić. Zapraszam na wycieczkę do salonu.
Kupujący: No ładne cacko!
Sprzedawca: Prawda? Proszę zwrócić uwagę na piękną linię. Naprawdę znakomity dizajn! Nówka sztuka, nie śmigany!
K: No owszem, bardzo mi się podoba, tylko trochę te uszczelki wokół szyb ma za grube. Jakie wersje silnika są w nim dostępne?
S: Jest wyposażony w fantastyczny, ekonomiczny i wydajny silnik o pojemności 1.0 litra. Przerobiliśmy trochę silnik od gokarta i uważamy, że to rewelacyjne rozwiązanie. Przełomowe, że tak powiem.
K: Aha, a ile pali?
S: Zapas paliwa wystarczy na 10 godzin, pod warunkiem, że nie przekroczy Pan 30 km/h i nie będzie Pan włączał żadnych urządzeń. To naprawdę znakomity wynik, bo daliśmy mu podwójny zbiornik paliwa, sam Pan rozumie...
K: Ale mogę na wszelki wypadek wziąc zapas paliwa w kanistrze na jakąś dłuższą podróż?
S: Niestety to niemożliwe. Paliwa nie może Pan uzupełniać samodzielnie, to grozi utratą gwarancji na iCara. A poza tym to niebezpieczne, już mieliśmy problemy z wybuchającymi zbiornikami.
K: No trudno. A jak z bagażnikiem? Pakowny jest?
S: Wersja podstawowa ma ładowność 16 kilogramów, są też wersje 32 i 64 kg, oczywiście za dodatkową dopłatą.
K: Hmmm... to niewiele. Nie da się jakoś zwiększyć ładowności? Ma jakieś schowki, dodatkowy bagażnik?
S: Nie, ze względu na wyjątkowy dizajn postanowiliśmy nie psuć linii żadnymi schowkami. Ale za specjalną dopłatą może pan kupić absolutnie wyjątkowy iHak z łączem na zewnętrzną przyczepkę bagażową.
K: A nie uważa pan, że to trochę niewygodne? Jak jeździć z takim doczepionym ustrojstwem?
S: Moim zdaniem zupełnie panu wystarczy pojemność wbudowanego bagażnika, taka była koncepcja naszych projektantów, a oni zawsze mają rację. W końcu nie musi pan wozić w samochodzie wszystkich rzeczy naraz.
K: OK, jak się otwiera bagażnik? Chciałem sprawdzić, czy zmieszczą się tam walizki mojej żony...
S: Niestety, nie może pan załadować bagażnika ot tak sobie, dowolnymi bagażami. To wbrew filozofii działania naszej firmy. Wszystko, co chce pan włożyć do bagażnika, musi być zamówione i zatwierdzone przez naszą firmę spedycyjną. Po weryfikacji i wniesieniu opłaty zaakceptowane bagaże zostaną włożone do bagażnika przez nasz wykwalifikowany personel.
K: Szit! A jak złapię gumę? Jak mam zmienić koło na zapasowe?
S: Musi pan dostarczyć iCara do specjalistycznego warsztatu, gdzie wykwalifikowany personel dokona wymiany za specjalną opłatą.
K: A sam nie mogę?
S: Po pierwsze koło zapasowe musi być autoryzowane przez naszą firmę, a poza tym utraciłby pan gwarancję. Możemy pana również oskarżyć o włamanie do bagażnika i przechowywanie tam nielegalnych przedmiotów.
K: No trudno... możemy wsiąść do środka?
S: Proszę bardzo.
K: Trochę mi niewygodnie i źle widzę... jak tu się ustawia oparcie?
S: Oparcia się nia ustawia. Prawdę mówiąc nie ma oparcia - taką mieliśmy koncepcję. Za dodatkową opłatą może pan kupić specjalnie zaprojektowane podpórki, które zapewnią komfortowy kąt patrzenia przez przednią szybę.
K: Aha, no dobra. Jak się zapala?
S: Tutaj, tym przyciskiem. Silnik działa, ale żeby zacząć używać samochodu i wyjechać z garażu, musi pan zarejestrować się w bazie danych producenta i złożyć ślubowanie wierności i bezkrytycznej lojalności. Rozumie pan, nasze samochody są wyjątkowe i chcemy wiedzieć kto i jak ich używa. W razie użycia niezgodnie z filozofią działania naszej firmy możemy zablokować pańskiego iCara.
K: Tak, tak, do dla mojej wygody. A gdzie jest deska rozdzielcza? Jak się tym kieruje?
S: Wszystkie czynności i polecenia realizuje pan dotykając symboli wyświetlanych na przedniej szybie. To rewolucyjny sposób komunikacji z samochodem. To unikalny inferfejs. Może pan dotknąć szyby nawet w 11 miejscach naraz!
K: A, przepraszam, czym?
S: A to już pana sprawa... Dodam też, że może pan kierować iCarem pochylając się na wszystkie strony. Wbudowaliśmy mu akcelerometr.
K: Przecież zapapram sobie szybę paluchami i przez te obrazki nie będę widział drogi!
S: No wie pan! Nasze szyby się nie paprzą i zapewniają zawsze idealną widoczność. Za odpowiednią opłatą mogę panu sprzedać znakomity komplet do czyszczenia niezapapranych szyb.
K: No ale jakieś przyciski, klawisze, przełączniki?
S: Ze względu na wyjątkowy dizajn, funkcjonalność i intuicyjną obsługę nie zamontowaliśmy żadnych klawiszy. Są niepotrzebne. Wcale! Za specjalną dopłatą oferujemy dodatkową deskę rozdzielczą, ułatwiającą obsługę iCara osobom nieprzystosowanym i zapóźnionym technologicznie, które z oporem reagują na rewolucyjne rozwiązania techniczne naszej firmy. Czy pan sobie życzy?
K: Tak, poproszę... O! No wreszcie to wygląda jak prawdziwy samochód. Dobra, jest tu radio?
S: Tak, obiornik model Safari, znany z wczesnych wersji kredensa 125p. Świetna konstrukcja!
K: OK, ale czemu odbiera tylko stacje mówione? Jak posłuchać muzyki?
S: Nie ma takiej możliwości. Nasza firma uznała, że muzyka źle wpływa na bezpieczeństwo jazdy, powoduje zbyt szybkie zużycie paliwa, obniża osiągi iCara i sprawia nagłe gaśnięcie naszych silników. Muzyka jest niepotrzebna! Zła! Niebezpieczna! Wyzwala instynkty! Nienawidzimy niezależnych kompozytorów! A poza tym nasz dotykowy interfejs nie obsługuje muzyki! Są inne sposoby, w zaufaniu powiem panu, że może pan sobie nucić w trakcie jazdy. Tego nasza firma nie zabrania.
K: No dobra... tutaj kierunkowskazy, wycieraczki, przeciwmgielne... dlaczego zgasło mi radio?
S: Bo włączył pan wycieraczki! O, a teraz widzi pan, wycieraczki się wyłączają, gdy uruchomi pan kierunkowskaz.
K: Nie rozumiem...
S: To rewolucyjne rozwiązanie naszej firmy! Może mieć włączone naraz tylko jedno urządzenie pokładowe. To dla pana komfortu i bezpieczeństwa - nie musi pan mieć podzielnej uwagi, aby obsługiwać iCara. iCar to samochód dla każdego, niezależnie od potencjału intelektualnego, wieku i znajomości przepisów ruchu drogowego. Każdy może nim jeździć - wystarczy go kupić! To takie proste! Genialne! Wizjonerskie! Postępowe!
K: Chyba muszę zapalić... trochę się wkurzyłem... gdzie tu jest zapalniczka?
S: Za specjalną opłatą mogę panu zaoferować rewelacyjną zapalniczkę iLighter, podłączaną do gniazdka w iHaku. Oczywiście musi pan wcześniej odłączyć przyczepkę bagażową. A jak będzie pan chciał strzepnąć, to wystarczy odpiąć iLighter i przypiąć iTrash, który mogę sprzedać panu za dodatkową opłatą...
K: To, na litość boską, jak mam używać tego cholernego iCara?
S: Nie przemęczać, uważać, pamiętać, że nie nadaje się do wożenia cementu - raczej jakieś drobiazgi, takie tam fiki-miki. Najlepiej zaparkować gdzieś na widoku, w miejscu publicznym. Stanąć obok, lansować się i napawać zazdrosnymi spojrzeniami przechodniów. Przecierać szmatką. To jak, reflektuje pan?...
Nieźle :D
TY sie marnujesz- pisz artykuły w magazynach motoryzacyjnych:)
czuje sie trochę jak w wielkim bracie :/
mrutyna dobry text !! :D