Overboost, kierownice, MAP. Jak kierownice działają skokowo, a nie płynnie, to może być taki efekt. Po ruchach gruszki na wolnych obrotach tego nie zobaczysz.
Printable View
Overboost, kierownice, MAP. Jak kierownice działają skokowo, a nie płynnie, to może być taki efekt. Po ruchach gruszki na wolnych obrotach tego nie zobaczysz.
Overboosta wymieniłem na nowy więc chyba przed czyszczeniem kierownic pokusze się o podmiankę MAP-a.
Mogę jeszcze jakoś kierownice sprawdzić bez wyciągania turbo i czyszczenia?
Dodano po 5 minutes:
Overboosta wymieniłem na nowy więc chyba przed czyszczeniem kierownic pokusze się o podmiankę MAP-a.
Mogę jeszcze jakoś kierownice sprawdzić bez wyciągania turbo i czyszczenia?
Trzeba odkręcić gruszkę i ręką ruszać geometrią.
Najczęściej z S3 mini
Ok, a jak zdemontować cięgło między gruszką a kierownicami żeby nie poprzestawiać długości? Próbowałem płucami zasysać powietrze przez wężyk do gruszki ale dość ciężko to chodzi nie wiem czy to powinno bardzo lekko się zaciągac czy jednak z oporem jak u mnie. Płynnie ale dość ciężko.
Czy błąd P0238 może wywyłać inny czynnik niż zbyt duże ciśnienie doładowania?
I mam jeszcze taki problem, że na 2 biegu jak płynnie dodaje gazu to jest taki moment opuźnienia ok. 1-2s i dopiero zaczyna normalnie ciągnąć. Spotkał się ktoś z was z czymś takim?
Witam panowie,
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł rzucić okiem na moje logi.
Generalnie historia jest taka, że ostatnio złapałem błąd P2081, czujnik przy kacie na zimnym silniku pokazywał wartość ponad 50st., po przeczyszczeniu wtyczki podawał wartości zbliżone do temp. zewn i drugiego czujnika. Pomyślałem, że wszystko jest w porządku. Dzisiaj przy wypalaniu DPF zaczął mi szarpać jak szalony, dusił się, tracił moc, obroty falowały na jałowym, trwało to może z minutę, mniej więcej pod koniec wypalania. I teraz mam pytanie: czy ten czujnik mógł spowodować taką dziwną pracę silnika podczas wypalania filtra?
Mam wrażenie, że auto łapie czasami chwilowej zadyszki pod obciążeniem, jakby obroty zatrzymywały się na ułamek sekundy. Niepokoi mnie doładowanie i masa powietrza na wykresach, a że się nie znam, proszę o ocenę:
Załącznik 138363
To ja jeszcze się pochwalę, że znalazłem przyczyne mojego P0238 i muła.
Pęknięty wąż za turbo. Może komuś się przyda takie info. Jak wymienię wrzuce logi:-)
Pozdrawiam
Koledzy,
ostatnio mam problem ze swoją Bellą, ciężko mi się zbiera. Czy to przepływka?
Od czarnej, zaznaczającej linii zacząłem log na czwartym biegu od około 1500-1600 obrotów (w między czasie musiałem lekko puścić gaz, ale dalej już cisnąłem, jak źle to zrobiłem to dajcie znać, powtórzę test).
W załączniku logi.
EDIT: Wywaliło mi też błąd P1102 - Air flow meter signal.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=138978&stc=1
Maćku, założysz się ? ;) Poniższe wychodziło na logach, a po zdjęciu wyszło dopiero po wbiciu tam śrubokręta. Gdy była w samochodzie, mimo rozginania, naginania itp. nie wykazywała aby była w niej nieszczelność. To wystarczyło aby przy mocnym depnięciu Alicja łapała laga i dymiła jak Batory.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=138982&stc=1
Dodano po 2 minutes:
Tak. Nie dobrze z nią. Wyczyść, może jej to pomoże.
[QUOTE=@sdero;1460783]Maćku, założysz się ? ;) Poniższe wychodziło na logach, a po zdjęciu wyszło dopiero po wbiciu tam śrubokręta. Gdy była w samochodzie, mimo rozginania, naginania itp. nie wykazywała aby była w niej nieszczelność. To wystarczyło aby przy mocnym depnięciu Alicja łapała laga i dymiła jak Batory.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=138982&stc=1
Jak się przedstawiają logi z taką usterką?