telefon wykonany zobaczymy co wyniknie z tego plastiku MM.
Printable View
sterowanie klapami jest uzależnione od prędkości obrotowej silnika oraz dawki wtrysku. To tak dla jasności, bo widzę że ktoś tu wiąże klapy z boost-em :) . [MENTION=25095]magil[/MENTION] podesłać ci coś :)
Dawaj, zerknę :)
Panowie, przyznam się bez bicia, z lenistwa nie chciałem czytać całego wątku...a na pewno o tym pisaliście...Kupiłem Belle 159 1.9 JTDm 150 KM z 2007r. i chciałbym zgłębić temat klap i dpf'u...Pytałem gościa jak często wypala się dpf, mówi, że się NIE WYPALA :/ ...czy wie cos o klapach, czy może on lub poprzednik majstrował...nie wie jakie klapy :/ Moje pytanie jak sprawdzić co tam w trawie piszczy, czy może wypruty jest dpf, a klapy usunięte...(słyszę dziwne terkotanie w granicach 2K - 3K obr. podczas jazdy, po dodani gazu jakby zanika) Czy na hamowni pod komputerem też można sprawdzić te ustrojstwa ? Ogólnie jakich szukać objawów na silniku i w pracy silnika ? :)
Dpf sprawdzisz podłączajac pod kompa. Będziesz wiedział co ile się wypala i czy jest. A klapy cóż najlepiej przy wymianie rozrządu odkręcić kolektor (jeżeli masz po zmianowy czyli plastikowy czarny)jeżeli Aluminiowy to jeszcze tragedii nie będzie najwyżej spadnie z listwy sterującej ale się nie urwa.
Napisane na Commodore C64..;)
Sprawdziłeś może już te klapy wirowe ? Jaki masz przebieg ?
Ja kupiłem Alfe 159 1.9 (150) z końcówki 2007r. z przebiegiem 190 000 i zastanawiam się czy jest szansa by te klapy wirowe jeszcze w niej były ? Przy tym przebiegu to już pewnie pourywane dawno...
Czy usuwał ktoś klapy przy przebiegu ok. 200 000 ?
Sporo zależy od tego jak auto było użytkowane. Tak czy inaczej dla własnego dobra po zakupie auta z nieznaną historią należy zdjąć kolektor i wywalić klapy.
Po przeglądzie auta okazało się, że mam urwaną listwę sterującą klapami wirowymi i tu zaczyna się problem. Jeden mechanik mówi, że koniecznie muszę to zrobić, bo skończy się to poważniejszymi uszkodzeniami, a drugi że klapy są w takim położeniu, że mogę spokojnie użytkować swoją Alfunie. Nadmienię że nie odczuwam utraty mocy, ani nie zauważyłem zwiększonego zużycia paliwa. Istnieje możliwość, że zrobiłem w takim stanie 30tyś., Nne wiedząc o tym uszkodzeniu? Silnik 1,9JTDM 150 z 2006, przebieg 201 tys., Proszę o pomoc, ewentualnie gdzie mogę podjechać w Warszawie, by ktoś na to zerknął.
Pozdro