Moim zdaniem to nie cewka bo one mają parowane cylindry na cewce, musiało by nie być na dwóch cylindrach
Printable View
W sumie bardzo duże prawdopodobieństwo że podejdzie cewka od 166 2.0 V6 posiada też 4 pinową wtyczkę .
Dobrze by było gdybym znalazł oryginał , jak nie to będę kombinował bo nowe trochę kosztują o ile jeszcze są dostępne .
Czytał ktoś artykuł o 164 w najnowszym numerze Motoru?
Napisali bardzo ciekawą rzecz o 2.0 TS :D
Ja czytałem, ani to ciekawe, ani prawdziwe :)
A może się podzielić z kolegami, co nie mają dostępu do tego oto pisma? :D
[MENTION=72797]MikeCZ[/MENTION] ukradzione z grupy na fejsbuczku, autor Piotr B.;
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...8d&oe=59A49160
Dzięki - awięc jak przewidywałem wrzucili 8-zaworowy TS do jednego worka z 16-zaworowym... :D
Indolencja i niewiedza, jak to zwykle w niemieckiej redakcji. Podobnie redagowane są pokazy slajdów w dziale motoryzacja gazety wybiórczej
Wysłane gołębiem pocztowym.
Generalenie motorowi rzadko się zdarzają wpadki, uważam żę i tak jest o wiele bardziej rzetelny od auto świata czy innego auto moto.
W jaki sposób sprawdzić czy łańcuch rozrządu w 2.0 TS jest odpowiednio naciągnięty?
I czy ktoś ma pomysł na tempomat do 2.0 TS?
To od razu wymyślić i do Busso ;) Jedna z dwu drzeczy, która mi brakuje do nirwany to tempomat :D
Opel Omega - tam był tempomat na przepustnicy z linką, da się go zaadaptować.
[MENTION=22]Rafał[/MENTION]: Wiem (a to TSa nie było możlive go zakupić fabrycznie?) ale gdzi go kupić? ;) Czasami gdzieś się pojawi tylko manetka, ale komplet zestawu jeszcze nie widziałem. A co patrzyłem na jakieś after-markiety dla samochodów z gazem regulowanym linką to kosztują około 1tys. PLN :/
Opel Omega to chyba najtańszy trop ;)
A fabryczny tempomat w 164 można było kupić tylko w USA z tego co pamiętam.
Do Busso V6TB lub V6 24V to podejrzewam że można zaadoptować z 166.
Ale TS 8V to tu nic nie ma nawet skrzyni 6 biegowej chyba nie da rady a z busso można kombinować.
A co ma skrzynia do tempomatu?
Przecież u Busso v 164 też jest tylko 5 biegów - tylko Q4 ma 6 biegowego Getraga :)
A fabryczny tempomat nie tylko we Stanach, bo wiem przynajmniej o jednym samochodzie co jeździ w Czechach (z manualną skrzynią biegów) i ma manetkę (ale poprzedni właściciel albo ktoś ponoć wywalił resztę :edziamaruda: ).
Teraz widziałem sterownik do 164 na sprzedaż w USA ale do wersji z automatem więc nie jestem pewien czy by zadziałało z manualem).
Tempomat jest odrębnym układem na linke ( przepustnica mechaniczna ) i niema nic wspólnego z automatem czy manualem np w mojej 164 super 3.0 v6 24v manual jest pełen kpl. el zawiecho i tempomat.
- - - Updated - - -
Taka bańka pomiedzy filtrem powietrza a głowicą
Czy maglownica w 33 była taka sama w 1.3 imola, 1.5 i 1.7 16V 4x4? Chodzi o auta z lat 1992-1994 .
Jeśli mowa o przekładni ze wspomaganiem to taka sama.
Ok czyli jeden problem z głowy.
Teraz pytanie czy jest jakiś zakład który podjął by się remontu skrzyni od 33 4x4?
Bo mam jedną na zapas i bym ją sobie wyremontował tylko gdzie nie dzwoniłem to nikt nie wiedział co to za wynalazek ta alfa 33, a co dopiero 4x4 - o remoncie skrzyni nie wspominając ech
Pytanie, czy to w ogóle jest realne, taki prawdziwy remont skrzyni biegów. Również chętnie dowiem się, jeśli ktoś zna kogoś kto takie remonty wykonywał i faktycznie po remontach skrzynie zrobiły przebiegi rzędu 100 tys. km. bez śladów zużycia.
Witam
Koledzy Przerabiał ktoś temat wymiany przewodu wysprzęglika ponieważ nigdzie nie można tego już kupić a nie wiem czy da się coś takiego dorobić lub dopasować od czegoś innego.
Da się dopasować liczy się końcówka by zagrała jak wąż będzie elastyczny to lepiej do dopasujesz zrób foto i wrzuć to coś może pomogę
Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka
Seraf jak aktualne ze skrzynią odezwij się na pw
Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka
Jeszcze nie jestem zbyt pewny w polskiej terminologii, ale jeżeli myślisz główny wysprzęglik na sprzęgle (nr 1 na zdjęciu) a przewodem węża (nr 13 + 14) pomiędzy nim i pedałem sprzęgła, to ja dałem BREMBO T 23 058 - nie ma problemu go kupić. Jest trochę krótszy, ale gdy wyrzucisz tłumnik sprzęgła (nr 9) co tam jest - połączysz na wprost wysprzęglik na sprzęglu i pomocniczy wysprzęglik na pedału (czyli nowym przewodem polączycz nr 1 do 11) to wejdzie bez problemu. Ma tak więcej właścicieli tutaj w Czechach i działa sprawnie.
Zdjęcie do ilustracji: http://www.helmuth-hauck.de/AR/EPER1.jpg
A mogę zapytać po co Ci ten remont? Skrzynia nie działa? Wyje? Chrobocze? Bo fatalne wrzucanie biegów to nie sprawa skrzyni tylko mechanizmu zmiany biegów. A co rozumiesz przez prawdziwy remont skrzyni? Bo przy prawdziwym remoncie wypadałoby wymienić koła zębate i synchronizatory na nowe - bo przecież nikt Ci ich nie zregeneruje. A tego Ci nikt nie zrobi bo kół nie ma. Więc jeśli ze skrzynią nic się nie dzieje to dbaj o olej i nie kombinuj.
Ponieważ miałem pękniętą obudowę skrzyni w ar33 to przekładałem kiedyś bebechy z jednej obudowy do drugiej. Juz samo odkręcenie nakrętki na wałku głównym (280Nm) to poważny problem, a sama skrzynia to nie skrzynia z ar 156 - to jest majstersztyk, mechanizm który rozebrać sie da tylko w jeden sposób, i dokładnie w tej samej kolejności musi byc składany. Nie da się czegoś wyciągnąć bez wyciągnięcia czegoś innego wcześniej.
Zresztą wystarczy odkręcić pokrywę i zobaczyć osobiście.
Mjaster :) remonty skrzyń są robione , jest rozbierana mierzona i wymienia sie podzespoły , jest to kosztowne ale firm które to robią jest w cholere .... tylko niestety to kosztuje....
MikeCZ chodzi mi właśnie o wąż nr 13. Mechanik nie chciał go wykręcać bo stwierdził ze druga strona przewodu jest łączona (skręcana tu przy ścianie grodz... z przewodem miedzianym i jak się urwie będzie problem. Dlatego nie ruszaliśmy na razie tego.
Wiesz, założyłem, że Serafowi chodzi o synchronizatory, ewentualnie wycie, drgania, no bo chyba nie o to, że lewarek "luźno lata". :)
Ja pisałem, że w skuteczne remonty skrzyni nie wierzę, więc chętnie usłyszę o przypadkach zweryfikowanych, bo na razie znam jeden przypadek wykonanego remontu w 33 i ponoć inwestor nie jest zbyt zadowolony. ;)
Załącznik 231835
Końcówki mam identyczne ale przewód niestety nie osiągalny przynajmniej ja nie znalazłem. :(
Mi "zgrzyta" przy wrzucaniu wstecznego i czasami 1 bieg. Bo 2 bieg to normalka że trzeba umieć go wrzucić ;)
kupię drzwi prawy tył i zderzak tylny do Superki kolor tylko czarny ,stan tylko dobry do założenia bez powtórnego lakierowania
https://sprzedajemy.pl/nowe-nieuzywa...a9f-nr38803077
Sprzedający stara się, ale średnio mu to wyszło. :D