W mojej też tak było.
Printable View
Chcę profilaktycznie wymienić olej wspomagania. Przeczytałem że muszę zalać zielony ale nie wiem mineralny czy syntetyk?. I jakiej firmy polecacie.
Znalazłem taki https://allegro.pl/oferta/plyn-do-ws...tyk-5014673131 stosował ktoś?.
Na zielonym płynie wspomaganie w 159 chodzi nie dość, że głośniej, to jeszcze gorzej. Ale zawsze się znajdzie ktoś, kto gdzieś przeczyta (pewnie na Fb) że jest inaczej.
Dzięki za info ale już zamówiłem, najwyżej jak coś będzie nie tak to się go wywali.
W poliftowych zbiorniczkach alfa zmieniała z czerwonego na zielony i taki właśnie mam obecnie, także stosuję się do fabryki. A i u mnie nic się nie dzieje, a chcę wymienić, bo pewnie jest tam od nowości. P.S śmieszą mnie takie teksty na np. fb. tak jak by tam byli inni ( gorsi?! ) ludzie.
Stosuj się do fabryki i wymieniaj olej silnikowy co 30 tys. Czytałeś co się działo przy wymianach z czerwonego na zielony? Rozszczrlnienia układu i jego niedomagania lub uszkodzenia. Widać, że za wiele nie masz pojęcia i próbujesz fifokowac ale twoja sprawa. Mnie to już wali kto co sobie wlewa i wymienia.
- - - Updated - - -
Nie wiem czy tutela ma silnikowe może ci się pomyliło z dedykowana Selenia?
Mnie śmieszy jak wejdę raz na ruski rok i widzę temat techniczny, w którym udzielają się znaFcy, którzy w rzeczywistości sami się swojego samochodu nie dotykają.
Wiem co Alfa stosowała w poliftach. I wiem że wspomaganie w poliftach na zielonym płynie pracuje gorzej. I wiem, że na czerwonym pracuje lepiej. Tylko trzeba przepłukać układ, a co za tym idzie kupić 3 litry płynu.
Dobrze że Ty masz pojęcie. To skoro masz się nie stosować do fabryki to zalej do swojego diesla 15w40 albo 0w30, bo pewnie oni się nie znają. Powtarzam że ja mam obecnie w zbiorniku zielony od nowości i nie zmieniam z czerwonego i nic się nie ze wspomaganiem nie dzieję.
Kolega miał diesla i przesiadl się na jts, poza tym dobrze ci radzi. Producent zmienił na zielony, co nie oznacza że ty też masz go zmienić na zielony, jeśli przykładowo wcześniej był czerwony. Czyli jeśli miałaś czerwony to zalej taki jaki miałeś bo zielony wypłuka ci już mocno wyeksploatowany magiel i nie zdziw się jak po wymianie płynu będzie niesprawny. Natomiast jesli chcesz mieć wszystko zgodnie z fabryką to przykladowo zainstaluj klapki wirowe jeśli ich już nie masz bo jak wiesz klapki wymyślił owy producent
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Dla Twojej wiadomości V6 to moja 4 (słownie: czwarta) Alfa Romeo 159 od 2011. Tak, miałem diesla. W trzech poprzednich wymieniałem płyn wspomagania, stosowałem różne z różnym efektem (bo wbrew pozorom, jakość pracy wspomagania jest różna mimo takiej samej specyfikacji płynu), aż w końcu trafiłem na moim zdaniem najlepszy w przypadku 159 płyn Mobil ATF320. I podpowiem Ci, że nieważne jakiego koloru płyn był wlany poprzednio, czerwony żadnej krzywdy układowi nie zrobił - a wręcz przeciwnie, na nim wspomaganie pracowało lekko, cicho i płynnie.
I żeby nie było - nie przetestowałem wszystkich dostępnych na rynku, być może są lepsze i droższe. Mobil kosztuje ok 30 zł. A żeby było fajniej to trochę przypadkiem nabyłem Shell Spirax za ok 20 zł / litr i będę wymieniać w obecnej. Jeśli skutek nie będzie dobry to wleję jak zwykle Mobil.
Mam nadzieję, że moja wypowiedź jest satysfakcjonująca.
Dobra, wracając do tematu, to u mnie też zaczęło coś wspomaganie niedomagać, jak na postoju trzymam trochę na obrotach i kręcę kierownicą to czuję, że "gumowanie" znacznie się zmniejsza. Czyżby pompa już padała? Przy kręceniu na wolnych obrotach jest takie mówienie i gumowanie kierownicy. Zbiorniczek mam pozmianowy, wycieków brak. Skłaniam się ku pompie. Widziałem na allegro, że za około +/- 300 zł można kupić pompę nową. Jak z jej wymianą w 1.9 8v?
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
Alfa po lifcie? Ja też zmieniłem pompe, Alfa 1.9 8v z 2009r pasowała u mnie od 2.0 jtdm o takich numerach 51829970. W audi jest również taka sama pompa. Wymiana nic nie pomogła. Potwierdzam to co napisał magil, miałem Ori zielony płyn, wymieniłem na czerwony mobil i wspomaganie działa dobrze, nic się nie rozszczelniło już przez półtorej roku.
Ale dlaczego jak trzymam około 1.5k obrotów to mam wrażenie że mniej gumuje?
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
U mnie było to samo, dużo pomogła wymiana oleju. Myślę że to ten wąż pomiędzy maglownica a pompą jest winny. Ja go nie ruszałem bo wspomaganie pracuje całkiem ok.
Dołączę się do tematu.
Alfa 159 8v. U mnie też występuje gumienie. Wymieniłem zbiornik ( z polift na polift ), zawór maglownicy i płyn, najpierw Dextron II potem Dextron III (czerwony) i potem Pentosin (zielony), niedawno pompę wspomagania. Nic nie pomogło a wydałem sporo kasy na całe to majsterkowanie.
Ostatnia rzecz jaką mi polecił mechanik to regeneracja magla i sprawdzenie kolumny kierowniczej, nie mam pojęcia jak może to pomóc bo nie cieknie ani nie pieni płynu. Podsumowując, niestety dla osób które mają problem ze wspomaganiem, nie ma chyba jednej prostej rady, proponuję testować w takiej kolejności - niektórym pomoże płyn, innym zawór kolejnym pompa a mi pewnie magiel, wychodzi od najtańszej opcji do najbardziej kosztownej.
Ja u siebie miałem delikatne gumienie, a dodatkowo uciekał mi płyn od wspomagania. Uciekał przez nieszczelną maglownicę, więc kupiłem regenerowaną. Przy wymianie okazało się, że mam również nieszczelny wąż ciśnieniowy idący od pompy do maglownicy, więc kupiłem nowy (cena bagatela 550 zł, bo to przecież premium marka, więc nie może być tanio ....) .
Po wymianie gumowanie ustało i wspomaganie chodzi OK. Tutaj ważna uwaga: płynu musi być maks albo więcej, bo inaczej wspomaganie chodzi głośno. Płyn mam Tutela czerwony.
PS. Jak dla mnie, to wspomaganie w AR 159 trochę ciężko chodzi... Nie wiem, czy to wina kół 19" czy ten typ tak ma? :)
- - - Updated - - -
To miało być dowcipne?
Już kończąc napiszę że dostałem jedną odpowiedz na moje pytanie za które podziękowałem, jedną, bo zmiana zielonego na czerwony nie wchodzi w rachubę. W dodatku dowiedziałem się że wszystkich oplułem ( proszę mi pokazać w którym miejscu ) od jakiegoś "pieron" który ma fantazję z palcami ale nie wiem po co tutaj to piszę.
Zmienię na febi i opiszę moje spostrzeżenia, bo to jest forum żeby się dzielić wiedzą i doświadczeniem.
Ale chłopaki ci dobrze radzą i słusznie pytają - po co pytasz, skoro i tak masz zamiar zrobić po swojemu?
AR zmieniła ten olej w poliftach, bo nowe sprawne wspomaganie działało na nim lżej (za to bardziej obciążając układ), ale w autach które mają tyle lat co nasze, przy wymianie warto się jednak pokusić o powrót do poprzedniej wersji. Abstrahując od tego, że oleju Febi nie zalałbym nawet do kosiarki gdyby miała wspomaganie, a co dopiero do auta.
Z tego co czytałem dużo ludzi go stosuję i nie ma problemu. Ale trochę jeszcze poszukałem i zastanawiam się nad kilkoma np. https://allegro.pl/oferta/pentosin-c...xoC8wYQAvD_BwE
Na co Ty liczysz? Ludzie Ci piszą z doświadczenia co polecają czego nie, a Ty dalej swoje. Ktoś Ci napisze, że nie stosował Pentosina i wyskoczysz z innym, kiedy już znasz opinie połowy forum na temat jaki płyn lać. Lej jaki chcesz i na końcu daj znać, jak się spisuje wspomaganie. Tylko nie wstawiaj tysiąca linków...
Wysłane z mojego moto e5 przy użyciu Tapatalka
Widzę że zaraz dziewczyny mi wydrapią oczy:cool: i to z powodu głupiego płynu. Ja już kończę dyskusję. Pozdrawiam.
3/4 ostatnich postów nie było w ogóle potrzebne. Niepotrzebny najazd na gościa. Pytał o płyn, wybrał zielony i już.
Nikt nikogo nie zmusza. Jak napisze po jakimś czasie jak to pracuje, to tylko dobrze dla społeczności. Będzie jakiś konkret.
Ja napiszę z własnego doświadczenia: od nowości miałem zielony, wymieniłem profilaktycznie na taki sam i jeżdżę tak od 3 lat.
Nie ma żadnego gumowania ani wycieków. Być może na czerwonym pracuje to lepiej, ale ja nie mam żadnych uwag do pracy wspomagania u mnie i nie widzę sensu zmiany na czerwony, skoro wg mojej oceny pracuje to bardzo dobrze (oba komplety opon mam 235, więc jest czym kręcić).
Wniosek mój jest taki, że trzeba po prostu ten płyn wymieniać co jakiś czas i tyle.
A każdy niech robi co chce.
Witam panów serdecznie.
Od pewnego czasu niepokoją mnie dźwięki wydobywające się z wspomagania. Jak myślicie maglownica czy pompa wytwarza takie dźwięki? dodam że na zimnym silniku brzęczy bez dodawania gazu i jest głośniejszy dźwięk.
https://youtu.be/mk6KyqnjYCE
Pozdrawiam.
Witam,
Panowie od 2 tygodni pojawił sie "wyciek" na zbiorniczku płynu od wspomagania i jest on po prostu ulany, dodatkowo kierownica zaczęła jakby ciężej chodzić.
Czy jest to problem z zapchanym sitkiem w zbiorniczku? Płyn mam koloru zielonego a samochód od 2 lat i myślę że ktoś już zbiorniczek wymieniał.
Narazie zamówiłem nowy płyn i myślę o czyszczeniu zbiorniczka, czy ktoś ma jakieś pomysły?
nawet nie napiszesz jaki silnik ani rok. spradz tez rok prod na zbiorniczku - jest wybity
rok 2008 pierwsza rejestracja koniec 2009r.
silnik 1,9jdtm 150km
wydaje mi sie ze 2008 to juz byl ori zielony plyn. zbiorniczek musisz sprawdzic date prod, ten finalnie poprawiony to dopiero od 12.2010. data jest wybita w formie kolo ze strzalka wskazujaca miesiac a w srodku rok 2 ostatnie cyfry. mozesz miec niewymieniany jeszcze-na jakiej podstawie twierdzisz ze wymieniany byl?vsprawdz date. w razie czego koszt ok 150zl w aso, fajnie byloby od razu wymienic plyn i przeplukac uklad troche, czyli ze 3l plynu dokupic (niecale 2 wchodza o ile dobrze pamietam). to najtansza metoda bez diagnozowania i najczesciej pomaga w 1.9jtdm. jesli nie pomoze to trzeba szukac dalej ale to juz beda drozsze roboty