Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??
Cytat:
Napisał
Pawcio
Zalewaj. Nic złego sie nie stanie. Valvo spełnia wszystkie normy dla tego silnika. I jest polecany na forum
Dodano po 4 minutes:
Artih poki co chciał mnie wypunktować ale mimo jego obszernej wiedzy wyszło odwrotnie.
Za to Marek jest kolejna zanalizowana przeze Artiha osoba. Moze on jest jakis psychoanalityk - ten Artih?
Bo na olejach sie nie zna - to juz dowiódł nie będąc w stanie podać żadnego merytorycznego argumentu za lub przeciw. A czytać internety to ja tez umiem. I to chyba nawet lepiej.
Czekam dalej na jakikolwiek merytoryczny argument - Artih.
A gdzie są Twoje rzekomo merytoryczne argumenty??? Przez całą dyskusje nie padł od Ciebie ani jeden... no chyba że masz na myśli argument że ten pokazany przez Ciebie olej według Ciebie na pewno jest lepszy od tamtego czy owego...?! Nie ma to jak merytoryczna dyskusja... z samym sobą...
Nie wiesz o co mi chodzi w postach które dzisiaj napisałem? Trudno :(
Dodano po 3 minutes:
Cytat:
Napisał
wlyszkow
Jeśli MB nie akceptuje 13% wymaganych przez ACEA i API tzn że ma to znaczenie. Noack to oczywiście nie wszystko bo niższe odparowanie można uzyskać np. stosując bazę odrobinę wyższej lepkości (mniej lotną) a nie wyższej jakości - wtedy jednak lepszy Noack jest kosztem CCS czyli parametrów zimowych na ogół. Znam estrowe oleje o Noacku 6% ale CCS na granicy normy dla 5W i niestety w niektórych silnikach potrafi to się negatywnie odbijać na zużyciu - zwłaszcza użytkowanych na krótkich odcinkach.
Noack powyżej 10% oleju 10W-40 to jest dopiero dramat bo przy 10W spokojnie można zejść do 7 albo niżej jeśli nie ma konieczności stosowania baz niskiej lepkości na zimno.
Oprócz parametrów ważne są jeszcze pakiety dodatków bo w niektótych markach nawet za podstawowy modyfikator tarcia trzeba dopłacić albo za detergenty, które mniej paskudzą sondy i katy - jak w niektórych markach aut - kupa opcji za dopłatą :-(
Wspomniane Valvo podaje w kartach tańszych olejów np. tego 10W-40 z Noack 10,9%, że stosuje detergenty na bazie sodu - prawie nikt już tego nie robi...
Diesele lubią magnez/wapń, benzyniaki głównie wapń/bor, TWC i DPFy wapń/bor w innych proporcjach.
Czytając Ciebie zaczynam bardziej rozumieć zależności pomiędzy parametrami. Obiecuje ze bede szukać sam oleju - a nie pytać o gotowce - bazując na m.in tych informacjach. Dzieki!
I pisz dalej!
Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??
O takie jeszcze fajne cos znalazłem:
https://www.amsoil.com/lit/g3115.pdf
Gdzie granica? Chyba w głowie głownie. Alboooooo....
Namalowac sobie na obrotomierzu kreskę: do 20pln/l i powyżej a potem jeździć odpowiednio :)
Ide spać - pogadamy za tydzień!
Dzieki jeszcze raz!