jakie koszty mechanizmu??
Printable View
Wczoraj byłem u fachowców od skrzyni (Gdynia Orłowo), skrzynia i układ różnicowy igła - jak nówka. Z jednej strony mnie to pocieszyło....gdy poczytałem o skrzyni M32 zmieniłem trochę styl jazdy, delikatne ruszanie potem, a na wyższych biegach jazda na wyższych obrotach 5 i 6 - staram się mieć 2tyś. Mechanicy sprawdzili półośki, z prawej wcześniej był wymieniany przegub zewn. oraz krzyżak. Ale bicie nie ustało. Jadę za chwile po odbiór auta... nie mam już wizji co to może być. Postanowiłem jeszcze, że zamienię jeszcze koła na letnie na próbę.
myślę, że najprawdopodobniej zawieszenie napędu.
Jak tak czytam te lektury związane z "problemem" jakim jest M32 to aż zaczynam się zastanawiać nad dalszymi poszukiwaniami 159 :(
Są 159 bez tej skrzyni
Silnik jaki mnie interesuje to 1.9 16V ;> Ewentualnie pozostaje q-tronic
Skoro jesteśmy przy tym temacie – czy ktoś korzystał z usług firm, które robią regeneracje skrzyni za 1200-1500 zł? Pojawiło się kilka takich firm z Poznania. W ofertach na allegro przewija się też Luboń, Skórzewo, Gdynia, Strzyżewice, Plewiska. Jest też Belfer z klubu Zafiry, również Poznań. Wszyscy piszą, że specjalizują się w skrzyniach M32. Są też firmy, które robią regeneracje za 2000-2800 zł (np. w Łodzi, podobnie chyba w Sosnowcu). Rozrzut cenowy duży. Czy ktoś korzystał z tych tańszych firm i jest/nie jest zadowolony?
Mam mieszane uczucia, ale może ktoś się wyspecjalizował i robi szybciej, taniej i lepiej. Trochę jak słynne belki w Citroenach/Peugeotach – regeneracje najlepiej robić w Antałexie w Mokrych, opłaca się jechać tam z końca Polski, ceny 2x mniejsze, a jakość 2x lepsza.
Jest to problem na który można przymknąć oko jeśli tylko pojawia się głośna praca skrzyni/wycie, gorzej jeśli skrzynia stanie "na amen", pytanie czy takie przypadki też były(chodzi o to czy rozleciała się bez jakiś wcześniejszych objawów np.ruszanie się lewarka czy też głośna praca). Porównanie ciekawe ;)