Owszem wyrażałem ja lubię pocisnąc:
Co do bulgotania to jeśli to nowe auto to układ mógł się odpowietrzać - jak się powtórzy to sprawdź szczelność korka (może nie trzymać ciśnienia i wtedy obniża się temp. wrzenia płynu)
Printable View
Jesli na S-kach i autostradach lubisz jeździć trochę szybciej kup mocniejszy silnik niż 1.4
Ciekawostka... Julka dawno nie była przepędzona na trasie >100 km (może być i ze 3 miesiące). W piątek jechałem trasę Poznań - Berlin, dzisiaj powrót. Sposób jazdy identyczny. Długość odcinka - 270 km. Dokładnie ta sama trasa (czyli 90% autostrada z równą prędkością). W tamtą stronę - dwie osoby na pokładzie, w powrotną - cztery osoby. Średnie spalanie w tamtą stronę (wg komputera) - 8,3 litra. W drodze powrotnej - 7,6 litra. Czy to możliwe, żeby dłuższe przegonienie samochodu coś mu poprawiło w kwestii spalania i to tak wyraźnie?
Kolego Radosuafie - w Polsce wieje głownie z zachodu wiec jest szansa ze jechałeś z wiatrem wracając do Poznania. Opory powietrza powyżej 70kmh maja wiodący wpływ na zużycie paliwa wiec....
W sumie o tym nie pomyślałem...
nie, pomimo dziury na niskich obrotach 1.4 jest fajny do miasta i na trasy, ale przy wyższych obrotach jest wirnik w baku
kilka pomiarow:
https://www.youtube.com/watch?v=DLMDIvnzBIc
To raczej nie kwestia wiatru, bo spalanie spadło mi teraz do 7,5 litra! Wniosek jest taki, że MultiAira trzeba od czasu do czasu przegonić ☺.
właściwie to każde auto trzeba od czasu do czasu a alfy to już szczególnie bez wyjątku :D