Ja przy swojej klapy usuwałem przy przebiegu 263000, a przy okazji EGR i DPF
Printable View
Mogłeś bo pewnie klapki są ustawione w pozycji otwartej i pewnie będzie ok chyba że przy osiach zacznie się robić nieszczelnosc. Jeśli nie robiłeś rozrządu to przy okazji zmiany zrób z tym porządek. Generalnie ja bym z tym tak nie jeździł bo nie wiesz jak dobrze się jeszcze trzymają osi.
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
Jak klapy są bez listwy to są nie w jednym, a w różnych położeniach no chyba, ze się już zablokowały od syfu w kolektorze dlatego listwa spadła bo klapy zablokowane, a silniczek pchał. Tak czy inaczej warto pomyśleć o ich wywaleniu dla świętego spokoju. Nikt Ci tu nie da sobie reki uciąć, że będzie ok lub, że coś się rozleci bo to loteria.
Dokładnie :) ja uwuwałem zaraz po kupnie przy przebiegu 175 tys (teoretycznie) ponieważ było świeżo sprowadzone z holandii i nie wiedziałem co jest. Okazało sie że po zdjęciu kolektora dolotowego z zewnątrz i w środku wyglądał jak nówka po dalszych oględzinach okazało się że głowica byla robiona poniewaz się swieciła a blok był brudny :) pomimo świetnego stanu klap zdecydowałem się na ich wywalenie żeby mieć świety spokój ale jak widać holender wywalił kase i mu pewnie wciągło klapy (mam tylko nadzieje ze zrobili głowice zgodnie ze sztuką) tak czy siak żadnych wad po wywaleniu nie zauważyłem ani zalet :) pozdrawiam
Zaleta jest taka, że więcej do kolektora nie będziesz musiał zaglądać ;)
Dla zdrowia silnika można jeszcze zaślepić EGR.
Egr zaslepiony musze go tylko jeszcze wyprogramowac :) zastanawiam się nad DPF odrazu tylko że niby mają wejść te kontrole na stacjach przy przeglądzie i tak się waham nad tym zabiegiem :D
Widzę, że strach ma wielkie oczy :) W UK tak straszą od 2006 :)
Tu jest opis techniczny badania i urządzeń do badania cząstek stałych w spalinach http://www.autoexpert.pl/technika-i-...-spalin,2591,1
Zobaczymy mialem padnięty czujnik temperatury spalin teraz po wymianie mam w tym momencie zapchanie 40% i 270 km przejechane :) w kompie pisze ze byl wymieniony filtr przy przebiegu 171 tys mam 175 ale od spodu na nowy nie wyglada :) wiec pewnie licznik cofnięty albo cuś :D komp mi pokazuje że mam 225 tys ale to ponoć nie zawsze mówi prawdę :)
- - - Updated - - -
A artykuł ciekawy :)
Powiedzcie, czy wywalenie klap, da radę zrobić samemu...? Potrzebny jakiś specjalny sprzęt, czy dobry zestaw kluczy, i szwagier z 6-cio pakiem wystarczy. Może znajdzie się opis krok po kroku, z przebiegu pracy ?