a ja dziś wymieniłem olej,umyłem i przegoniłem po trasie :)
Printable View
a ja dziś wymieniłem olej,umyłem i przegoniłem po trasie :)
zamówiłem nowe oponki na lato tj. Fulda Carat Exelero 225/45 ZR17
[QUOTE=a jak cenowo wyszło Tobie obszycie??[/QUOTE]
160 zł za całość, ale wzięła więcej bo musiała sie namęczyć z kierownicą, bo jest dwuelementowa a nie z jednego kawałka skórki, wyszło naprawdę super!
Pzdr
Podarowałem jej nowe filterki i oliwkę (oczywiście Agip Sint 10W40), a potem świeżą oliwką przepłukałem wariator na trasie:D
Odebrałem nowy wariator i olej Motul X-Cess 5W40. Teraz czekam aż kolega Puotek wyśle części od rozrządu i mogę się umawiać na wymianę do Mławy albo do Pabla. Zaś wczoraj odkurzyłem i wymyłem ;)
a moja piekna na kanale:( ale jak dobrze pójdzie to na weekend bedzie gotowa:) wymiana skrzyni biegów, tarcze mikoda gt , klocki remsa, nowe łozysko Fag. no i moze letnie buciki:)
Wymienione w Belli przednie lewe łożysko i jest cicho :)
kupiłem ramki klubowe.dzis się dowiedziałem,ze jutro będzie wysyłka.ciekawe czy będzie zadowolona? :)
A ja zrobiłem (znaczy się tapicer zrobił) i jutro albo w piątek będzie montaż odnowionych foteli do mojej 155:)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/03/125.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/03/126.jpg
ile takie coś kosztuje? bardzo ładne.
Powiem ci tak tapicer za robotę powiedział, że do 155 weźmie około 700 zł, a materiał sam załatwiłem skóra prawdziwa(ta ciemniejsza) ok 50zł a eko-skóra(ta jaśniejsza) 23zł. Z prawdziwej skóry około 30% odpadu. za materiał dałem 520 zł razem
w sobotę wymieniłem opony na nowe, rewelacyjne letnie Bridgestone ER300 i umyłem recznie Piękną
od razu lepiej
Moja 145 po wymianie oleju, zmieniłem z Mobila na Castrol Magnatec, zobaczymy jak się będzie na nim sprawować. Przy okazji wyszło że muszę pomyśleć o tylnym prawym łożysku i regeneracja rozrusznika mnie czeka chyba bo coś słabo kreci mimo dobrego Aku...
bo fotele skórzane do 155 jak i również do145 można dostać w granicach 700 pln i to w bardzo ładnym stanie.fakt cięzko takie znaleźć na jakiejkolwiek aukcji ale jak już są to właśnie w takich cenach.za Twoją ceną przemawia to,ze sam wybrać mogłeś wzór i kolor-to też ważne.pzdr. :)
Ja wypucowałem autko dzisiaj, świeci się strasznie jeszcze chyba zmeinie olej, teraz jeżdże na 5w40 ale zakupiłem 10w40 oba oleje castrola magnatec
a ja wypucowałem alu 16 telefony bo chyba nie długo przyjdzie czas na zmiane tych bee stalowek
Ja dzisiaj posprzątałem troszeczkę i podjąłem mocne postanowienie umycia autka (w czym przeszkodził niecny deszcz!)
Bella dostała nowiutkie, fabrycznie oryginalne pióra wycieraczek Alfa Romeo;D Dodatkowo zalana do pełna oraz kupiłem ostatnio profesjonalny zestaw do czyszczenia skóry i jej konserwacji;) Cena zestawu 160zl teraz czekam na odpowiednia aurę i będę pieścił tapicerkę w krwisto czerwonym kolorze;D
Wymieniony olej na Shella 5w40 oraz filtry..
Jak będzie więcej czasu to nowe wahacze trzeba będzie założyć.. już jeżdżą w bagażniku.
Co prawda nie dziś, lecz wczoraj założone letnie buciki :)
Wczoraj:
- zaprogramowany nowy klucz 3 przyciskowy ( wreszcie! )
- nowe klocki i tarcze przód
- nowe łączniki stabilizatora przód
Dziś:
- wymiana tarcz + klocki przód
- wymiana płynu hamulcowego
- wymiana gałki zmiany biegów na nową!
- zamontowałem tempomat
- na sam koniec umyłem samochód bo dziś spot/grill na kopcu!
Wczoraj w 166 założone 17 calowe alu, wymieniony plyn od wspomagania, a dzis niestety brak paliwka i niespodzianka w drodze na stacje ;?
Dzisiaj w 147, wymyta, wypastowana lekko scierna, nawoskowana i wypolerowana ^^
do tego pomalowana koncówka i pucha tłumika w czarny mat.
Akcja wiosna rozpoczeta: wymieniony termostat (w koncu temperatura osiaga 90 stopni:), przy okazji wymieniony płyn chłodniczy, zalany olej shel 5w40, wymienione wszystkie filtry, pomalowany przedni zderzak, bo troche obtarty był. Założone czujniki cofania (żaden parking teraz nie straszny;). Na koniec zalane do pelna V-Powerem;). I to na razie tyle. Oponki, tuleje i czyszczenie skórek w przyszłym tygodniu:)
Wymienione turbo
Dziś:
- wymiana oleju Motul Synergie 6100 10W40 wraz z filtrem oleju, powietrza i kabinowym
- wymiana klocków hamulcowych przód - klocki TRW,
- wymiana chłodnicy wody, nagrzewnicy i termostatu oraz płynu chłodzącego,
- wymiana tłumika środkowego,
- mycie po zimie, za tydzień mycie, pasta, wosk,
Co wczoraj zrobiłem dla swojej Alfy:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...007_resize.jpg
Od góry
Woltomierz
Ciśnienie oleju
Temperatura oleju
A ja dzisiaj wyczyściłem, wypastowałem i wyodkurzałem moje Słoneczko z okazji Szczecińskiego Cuore Sportivo Congresso amanti :)
A ja byłem w piątek z podciekającą (nową) uszczelką pokrywy zaworów. Uszczelka została przesmarowana "wiktorem" i założona na nowo. Jakież było moje dziś zdziwienie, kiedy stanąłem pod sklepem 20 km od domu i poczułem smród spalenizny, z nadkoli poszedł dym. Po upewnieniu się, że nic nie płonie, otworzyłem maskę i okazało się, że uszczelka pociekła niemal na całej rozciągłości. Mam wrażenie, że stało się to przy mocnej redukcji na trasie, a że miałem oleju do górnej kreski, to i guma nie wytrzymała... Wniosek taki, że towar gumowy raz założony, nie może być potem zdejmowany i ponownie zakładany, bo choć nowy, to i tak traci swoje właściwości... :)
Ja swojej Belli w sobotę wymieniłem tulejki wahacza wleczonego, trochę walki było bo nie mam kanału ale zakończone pełnym sukcesem i wymieniłem kółeczka na letnie
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/03/161.jpg
A ja zabrałem swoją Bellę na spocik :)
No właśnie smarowane było w piątek, a jechałem dziś, więc jakby nie było to 24h minęło. Miałem pecha, ale na szczęście jutro z rana sprawa bedzie dokładnie poprawiona. Cieszę się tylko, zę autko wytrzymało w drodze powrotnej i nie stało się nic złego. Oczywiście starałem się nie przekraczać 2 tysi na obrotomierzu :)
Można sobie niezłego bigosu narobić przez taką uszczelkę... Może panowie źle ją założyli i dlatego poszło po całej długości.
Naprawde trudno mi powiedzieć. Byłem przy tym, bo mechanik to mój znajomy i jest specem od aut włoskich. Nigdy dotąd nie skopał sprawy. Jak go znam, to nie będzie nawet chciał za to pieniędzy, jedynie za nową uszczelkę.
Olej zmieniony na Motul x-cess 8100 5W40 + filtr. I z niecierpliwością czekamy aż wiosna zagości na dobre (czyt. letnie oponki) :D
Dzis wymieniłem ograniczniki otwierania drzwi;);) o wiele lepiej:)