Wersja TI, zawieszenie sprawdzane w listopadzie, wszystko ok, jeszcze fabryczne czesci.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Wersja TI, zawieszenie sprawdzane w listopadzie, wszystko ok, jeszcze fabryczne czesci.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Wiosna tuż tuż, a moje letnie opony niestety nie nadają się już na kolejny sezon.
Potrzebuję komplet 4 opon w oryginalnym rozmiarze 235/40 R19.
Zależy mi, żeby były:
- przyczepne
- niezbyt twarde (sporo jeżdżę i już same 19stki dają mi się czasem we znaki ;))
- trwałe
- ciche (najlepiej 68 db)
- z rantem ochronnym na felgę
- najlepiej w cenie do 3 tys. brutto za komplet
Myślałem o Goodyerach Eagle F1 Asymmetric 2, ale nie mogę ich znaleźć z odpowiednim indeksem nośności (96Y).
Dobre opinie mają też Dunlopy SP Sport Maxx RT. Miałem jednak kiedyś SportMaxxy (starszą generację) i były strasznie twarde, więc tych RT trochę się obawiam.
Macie jakieś doświadczenia z tymi modelami?
A może polecacie coś innego?
Może Uniroyal rain sport? Komplet znajdziesz poniżej 3 tysi spokojnie
a czemu nie googyear eagle f1 ale assymetric 3? miałem 18 w 159tbi i sa duzo bardziej komfortowe niz inne ktore miałem wczesniej w tym aucie (ori mialem kumho), do tego ciche i super kleily. najlepsze opony jakie kiedykolwiek miałem (a przez lata w 159/Giulieycie jezdzilem glownie na samych premium Michelinach HP i PS4, Pirelli PZero, Continental SC3, Bridgestone RE50A)
Dzięki! Cenę mają rzeczywiście bardzo dobrą, ale są też dość głośne (72 db).
Mam wyjątkowo ciche zimówki Nokiana i tak mi się spodobało, że wolałbym na lato nie montować głośniejszych ;)
- - - Updated - - -
epsonix, z tego, co piszesz bylyby dla mnie idealne!
Nie moge ich jednak znaleźć w moim rozmiarze :/ W swojej TBI miałeś 19stki?
jak pisalem mialem 18. looknalem na stronę gy, i gaktycznie wyskakuja tylko dunlopy sport maxx rt (ten sam koncern), a jsk mu pozwole na nizszy indeks nosnosci to gy f1 assy 2. kurcze, tego sie nie spodziewalem, szkoda bo assy 3 to naprawde rewelka
Ja tam wolę żeby opona była głośna niż nie kleiła. Wszystkie opony do przyjemnego pokonywania zakrętów będą głośne.
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Jestem podobnego zdania,mam Toyo proxes sport i jakoś mega głośne nie są (71 db) ale w zakrętach kleją jak szalone,dla mnie bomba,napewno jak je zjeżdże to zapodam ten sam model.
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Ja jestem z tych co nie lubią płacić za markę, więc zawsze opony nieznanych producentów kupuję i testuję. I teraz kupuję drugi komplet hifly hf805 bo jestem z nich mega zadowolony
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Masz racje, nie zauważyłem, że pisałeś o 18stkach.
Miałeś w takim razie łatwiejszy wybór ode mnie ;) Chociaż mi w zasadzie zostają teraz tylko te Dunlopy, więc też wybór jest prosty ;)
- - - Updated - - -
Dzięki Klonek! A możesz napisać, jaki masz rozmiar i jak z "komfortem" na tych oponach?
Czytałem sporo opinii na temat ich dobrej przyczepności, ale ważne jest też dla mnie, żeby nie były zbyt twarde. Tak, jak pisałem wcześniej, sam profil opony na 19stach powoduje, że jak dla mnie jest już wystarczająco twardo ;)
A co powiecie o kormoran 235/40/19
Ja również od zawsze kupuję opony premium, zatem i na ten sezon zakupiłem coś w wyższej półki ;)
Załącznik 255648Załącznik 255649Załącznik 255650
Miałem je założone w aucie służbowym. Kleiły się do asfaltu. Mimo nieagresywnego stylu jazdy bieżnik ginął w zastraszajacym tempie!
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
235/40 R19
Na zimę mam też Dunlopy, ale 235/45 R18 i szczerze dla mnie nie ma wcale prawie żadnej różnicy między 18 a 19.
Nie uważam, aby te opony były zbyt twarde. Ale to subiektywna opinia i nie musisz się z nią zgadzać :)
Z doświadczenia jestem po prostu z nich zadowolony, stąd wiem, że kupię takie same za sezon.
A co sądzicie o oponach nexen n'fera su1 ?
Ja mam te opony w 166, trzymają świetnie na suchym i mokrym, są dość ciche. Jedyny minus to dość szybko się zużywają. Te z osi napędowej po trochę ponad 20kkm zbliżają się do twi. Ale teraz większość opon letnich starcza na 20-30kkm.
Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka
Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Rzuciły mi się w oczy 19 Sava. Budżetówka że hej, bliźniaki Dębicy, cena poniżej 2k za kpl. Czyli w miarę tanie. Jeśli wierzyć etykietom jest w klasie C( zużycia paliwa) i A ( zachowanie na mokrym.) Do tego ciche 67 dB. Wolałbym jakiąś markową opnę ale np. taka P Zero i wiele innych klasowych opon gorzej wypada w etykiecie i głośności. To w czym są lipne te savy w takim razie?
bo te etykiety to podobno straszna lipa jest...
jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz, duzo markowych opon to cen atylko za marke a nie jakość.
Milem chinczyki na przedniej osi i P0 na tylniej i jakos caly czas mi dupa uciekała :D
teraz dokupiłem dwa identyczne chinczyki ale jeszcze nie zmienilem na lato wiec zobaczymy co bedzie po zmianie.
Sava (UHP jeśli o takiej mowa) jakoś bardzo lipna nie jest, jako nowa jak to nowa - fajna. Ale twardnieje dość szybko jednak, i do mocniejszego wozu i gdy ktoś lubi czucie auta to nie to. Mam je od kilku lat na 166 3,2, to auto się głównie turla ot, żeby się nie zastało, więc nie szukam innych. Ale drugi raz bym nie kupił, w porównaniu do powiedzmy Michelina (primacy HP , czy Conti - też wieloletni użytek) to różnica między topowymi oponami a budżetowymi przejawia się choćby w trzymaniu swoich właściwości przez kilka sezonów dość stabilnie. Wszelkie savy, dębice, barumy, jakie miałem - fajne ok pierwszy rok, później niesmak .
Topowe nie są bez powodu topowe, aczkolwiek pytanie czy się wykorzystuje oponę do jej limitów. Puszczenie tyłu raz czy drugi to tyle czynników może być, poczynając od kierowcy (i w zasadzie to jest główny i podstawowy) , że hoho, za daleko idące wnioski i zbyt śmiałe - że Pirelli gorsze od chińczyka.
Więc - Sava ok , byle duże przebiegi robić i ją zużyć szybko :)
Opony Nokian Tyres - dobre są? Warto w nie inwestować?
Jak masz odpowiedni budżet na ten cel, to czemu nie. Nokiany, to producent może nie premium, ale solidna klasa średnia jeżeli chodzi o oponiarstwo.
Zwlaszcza wyspecjalizowali się w oponach zimowych - wiadomo, zimy w Finlandii bywają mroźne, sa więc specjalistami od radzenia sobie w tego typu klimacie.
Polecam zapoznać się jeszcze tutaj pod linkiem: http://bezawaryjneauto.pl/2019/06/01/nokian-tyres/ - artykuł znaleziony w sieci, na którym ich specyfikacja została trochę szerzej opisana.
Pytanie o rozmiar, bo potrzebuję nowych opon letnich. W katalogach podają rozmiar 225/50 R17. Natomiast na forum wyczytałem, że żeby unikać szorowania osłoną po ziemi, warto wybrać 225/55 R17. Z racji jakości dróg w okolicy skłaniam się ku temu rozmiarowi. Jakieś przeciwskazania?
kto tak poleca? straszne balony. jesli juz to 215/55r17 ale w mocnym/ciezkim 2.4 to nir wiem tez czy bylvy to wlasciwy wybor.
moze oslona ci wisi i cos poprawisz. albo sprezyny siadly po latach i trzebaby je wymuenic zeby nie szurac?
Auto kupiłem w sobotę, więc w sumie to nie wiem czy jest za nisko :) Czyli jednak 225/50?
A ktoś z kolegów jeździł może na Dębica Presto HP - czyli takich jak te tutaj: https://www.sklepopon.com/model-opony/debica-presto-hp
Do jazdy przede wszysktim po mieście.
Jak wygląda ich przyczepność? Mocno szumią?
Więcej informacji znajdziesz tutaj:
https://www.opontest.pl/debica-presto-hp/
Jak na ciężkie Q4 to stwierdzam, że dają radę. Również nie boję się wjeżdżać w kałuże. Co do hałasu - jak dla mnie są na razie dość ciche. Przejechałem na nich dwa sezony. Mniej niż 10kkm.
Jestem zadowolony. Biorąc pod uwagę cenę tym bardziej. Zrobię jeszcze dwa sezony i kupię takie same nowe.
To i ja wtrącę swoją opinię...3 tyg. temu z przymusu musiałem wymienić opony na tylnej osi. Miałem GoodYear F1 Asymmetric i na jednej złapałem rozcięcie nie do naprawienia. Nie chciałem szukać używanej szt. żeby oś się zgadzała, więc szukałem czegoś rozsądnego cenowo. Znalazłem Kormorana 235/40/19 w cenie, w którą trudno było uwierzyć. Pomyślałem sobie "wezmę na próbę" może nie będzie tak źle. Opony przyjechały i okazało się, że nie są takie złe. Po kilkudziesięciu kilometrach już wiedziałem, że są cichsze niż GoodYear. Przy montażu widać było, że są dużo miększe. Tak naprawdę to GoodYear był jak z plastiku w porównaniu z Kormoranem. Od razu powiem, że F1 nie były stare (4217). Reasumując na razie jestem zadowolony. Na suchym opona dobrze trzyma, na mokrym jeszcze nie wiem...
Opony są ciche gdy są nowe. Potem w miarę zużycia i starzenia się robią się twarde i hałaśliwe. Tak stało się z moim zimowymi Dębica HP2. Już w trakcie 3.sezonu miałem chęć wywalić je na śmietnik.
Hej, jako ze temacik o oponach,
Co sadzicie o calorocznych marki Pirelii albo MOMO?
chodzi o 225/50/17 albo 225/45/17
mam maly dylemat czy profil 45 czy 50
Na pewno chce caloroczne jakies lepsze bo nie mam ochoty juz zmieniac ciagle lato/zima i tak nie mamy takich zim.
Rozmiar chyba najlepiej brać fabryczny. Po co kombinować?
Bierz fabrykę 225/50/17. A co do marki i modelu opony to poczytaj testy w necie.
A fabryka przypadkiem to nie jest 225/45/17?
Nie. 225/50/17 strona 259 instrukcji obsługi
Okay,Thx :)