Płyn jest wlany zielony wiec myślałem ze ktoś już robił manewr z wymienieniem zbiorniczka. Sprawdzę datę i jak będzie ori to wymienie.
Printable View
Płyn jest wlany zielony wiec myślałem ze ktoś już robił manewr z wymienieniem zbiorniczka. Sprawdzę datę i jak będzie ori to wymienie.
Mam pytanie dotyczące wspomnianego wcześniej zbiorniczka, jest sens kupić używany czy lepiej celować w nowy?
dokladnie, zaden uzywany syf, i data prod musi byc minimum 2011r czego w uzywce raczej sie niie doswiadczy (1.9jtdm juz nie byl produkowany).
W ASO powinni mieć już raczej ten po 2011r?
oczywiście, z resztą jest inny numer części, więc powinni zamówić ostatni zamiennik.
A masz może numer tego zbiorniczka, żeby podać im w ASO?
51880990
W ASO zamawiasz na miejscu. Przez telefon można tylko zapytać o dostępność. Możesz też kupić w Łódzkim sklepie autosklep24. Ja właśnie tam kupiłem.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Panowie pytanie mam wyje mi pompa najprawdopodobniej z powodu wymieszaniu różnych płynów. Teraz pytanie czy wymienić sam płyn czy zbiorniczek też wymienić? Płyn w zbiorniczku się pieni ale przepływa normalnie w środku
Pompa wyje bo Ci się zapowietrza i dlatego masz też pianę w zbiorniku. Musisz wyeliminować miejsce przez które się zapowietrza bo inaczej nie pozbędziesz się wycia, a możesz zatrzeć pompę.
Witam wszystkich.
W ten weekend zamierzam wymienić zbiorniczek na nowy, więc mam pytanie do tych, którzy robili to samemu.
Mianowicie jakich szczypiec, czy innego narzędzia użyć do poluzowania opasek na przewodach?
Pozdrawiam.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kombinerki :P
Mam nadzieję że wystarczą :P
Dziś zrobiłem to kombinerkami w 2min.
Może odpiąć się da kombinerkami,ale już zapiąć nie idzie. Na szczęście miałem inne opaski.
Gdzie ja napisałem że Mobil jest zielony??. Ale skoro już tu piszę, to podzielę się doświadczeniem po zalaniu nowego ZIELONEGO płynu. Specjalnie nie pisałem wcześniej żeby opinię wyrazić po nieco dłuższym stosowaniu, żeby później ktoś nie pisał że to za krótki okres. A więc upłynęło około 3 miesięcy po zalaniu i efekt jest taki że nie ma żadnej różnicy w wspomaganiu czyli wszystko chodzi bardzo dobrze. Załącznik 265924
P.S dla mało kumatych zalałem ten zielony ze zdjęcia;)
Z tym rozszczelnianiem się układu to nie do końca tak. Powodem tego prędzej będzie fakt niewymieniania płynu przez długie lata i kilometry niż zmiana "koloru" płynu.
nie mam obowiązku śledzić co minute forum
Witam.
Mam problem ze swoją Alfą 159, 2.4 JTDm, wspomaganie działa jedynie na obrotach, na postoju nie działa, nie słychać żadnych dźwięków.
Maglownica wymieniona w październiku 2019, pompa BOSH w 2018 r.
Po wstępnej konsultacji z mechanikiem chce on wymieniać od razu pompę.
Czy ktoś miał może takie objawy i okazało się to coś innego niż pompa ?
Niestety osoba od której kupiłem auto nie pamięta dokładnie jaki, ale jest zalany czerwony, poziom MAX
- - - Updated - - -
Sytuacja uległa zmianie. Teraz odpaliłem alfę i wspomaganie na postoju co prawda wróciło ale pompa zaczyna wyć przy ruszaniu kierownicą.
Wstawiam filmik - pompę słychać od 2 sek oraz zdjęcie zbiorniczka, czy data na nim mówi o tym, że pochodzi z 2008 roku ?
Załącznik 267512
https://megawrzuta.pl/download/95567...d1af63a96.html
Zbiorniczek wyprodukowany w 7/2018.
Czy płyn w zbiorniczku się pieni?
Brzmi jak pompa pracująca powietrzem.
Dziwne jakby znowu padła pompa. Ale przez forum diagnozy nie dostaniesz. Płyn się nie pieni, więc pompa nie dostaje powietrza. Albo jest niesprawna, albo magiel padł.
witam.
U mnie sytuacja wygląda tak lało z węza od wspomagania przy pompie, węza oddałem do zakucia, została wymieniona sama guma, dławiki zostały bez zmian, po założeniu węza zaczeła wyć strasznie pompa przy kręceniu kierownicą cisza.
Jeśli chodzi o zbiorniczek to nic nie bulgocze i sitko na swoim miejscu, płyn wlany czerwony.
Panowie jak wyrwać pompę wspomagania z 1.9jtdm 8V ? Odkręciłem trzy śruby od strony koła pasowego ale jest jeszcze jedna od tyłu do której brak dostępu.
Po opuszczeniu sprężarki klimy udało się wykręcić śrubę i wyrwać chwasta. Ale jeszcze jeden problem pozostał: zapieczona na amen śruba w pompie od rurki biegnącej do maglownicy.:( Nie wiem czy można tam ewentalnie nagrzać tą śrubę? Pompa sprawna, trochę szkoda ją uszkodzić.
gienia11 byłem dzisiaj na zakuciu węża i dopytałem po co tyle zakuwek na jednym odcinku węża. Tam są tłumiki przepływu i jak coś z nimi nie tak zrobili to będzie wyło jakby uszkodzona była pompa.
U mnie wymienili cały ten dzielony odcinek. Robota dobrze wykonana bo wspomaganie śmiga cichutko. Dałem 150 zeta za wymianę. Nowy ok. 700 stów.
mam zbiorniczek z 11 roku , czyli juz wymieniany a płyn sie pieni , po zmianowe tez sie koncza?