wiesz co alfa to nowy nabytek miesiac ja mam i nie wiem zbyt dużo jeszcze o niej
A rok produkcji powie jaki kolektor tam jest? moja jest ze stycznia 2007
Printable View
wiesz co alfa to nowy nabytek miesiac ja mam i nie wiem zbyt dużo jeszcze o niej
A rok produkcji powie jaki kolektor tam jest? moja jest ze stycznia 2007
Nie zawsze rocznik pokaże czy masz plastik czy alu kolektor. Ja mam przed lit 2007 i juz kolektor plastik był i oczywiście nieszczęście :)otwieraj maskę zdejmij pokrywę silnika (jak będziesz zakładać ponownie to najpierw powyjmuj z silnika 4 gumowe podkładki które potem umiesć w pokrywie i tak zamontujesz , inaczej możesz uszkodzić pokrywę )na tyle silnika z góry masz kolektor za świecami. ..I jeżeli jest alu to będziesz widział zebry kolor jeżeli plastik to czarny w nim zamontowany jest czujnik turbiny.
Napisane na Commodore C64..;)
jutro zarkne i dam znac :)
- - - Updated - - -
w sumie juz tam zaglądałem bo wyciągałem świece żeby sprawdzić ale jaki kolektor to nie zwróciłem uwagi
wygląda mi kolektor na alu
teraz pytanko czy ta duża korekta jest spowodowana klapą?
one są poruszane jednym cięgłem to dlaczego tylko jeden cylinder świruje?
Jak wyglądają okolice klap ? Są zaolejone ?
trzeba sprostowac:)
po ciemku ogladałem kolektor:)
dziś jak jasno plastik na 100%
zamieniony wtrysk 3 z 1
Następujące teraz są korekty
1. -0.48
2. 1.41
3. -2.19
4. 1.23
Teraz jakie wnioski?:)
- - - Updated - - -
aha temperatyra sil,ika podczas pomiaru ok 60
Moim zdaniem powinieneś zrobić to gdy silnik ma 90*, a po drugi po zamianie miejscami wtrysków trzeba je zakodować. Ale ja się nie znam, nich się wypowiedzą mądrzejsi.
były zakodowane po zmianie
Skasuj parametry autoadaptacyjne, zrób kilkadziesiąt km i pokaż korekty dla rozgrzanego silnika.
Ale w,porównaniu ze starymi korektami przed zmianą wtrysków zmiana jest na plus czy nie?
Zrób tak jak napisałem i zmierz korekty jeszcze raz.
Gdzie sie kasuje te parametry ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W Multiecuscan, łączysz się z ECU i potem w zakładce F7 (Regulacje).
Nie ma potrzeby kasowania tych parametrów. Ja na swoim przykładzie wiem że korekty kijowo pracują jeśli zmieni się miejscami wtryski bez przypisania kodów. Natomiast wtryski pracują poprawnie natychmiast po wpisaniu poprawnych, nawet jeśli wtrysk ten nie jest w starym swoim miejscu.
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
jutro wymienie wszystkie podkładki pod wtryskami bo po przełożenie wtrysków wiadomo auto chwilę kręci zanim odpali i wtedy bardzo wyraźnie było słychać sykanie ale jak odpalił przestało.
chyba któraś podkładka puszcza chyba że macie inną podpowiedź:)
To stykanie to może byc jakiś syf który wpadł podczas zamiany wtrysku
ale jak już zapalił cisza
przy kolejnych odpalaniach też
czyli dać sobie luz z tymi podkładkami?
Ja ja zamieniałem to właśnie tak miałem. Syf sie dostał naprawdę nie dużo i syczalo. Nie sprawdzałem czy samo przestanie tylko wyczyściłem miejsce wtrysku i jest ok
wezme jutro wywale wtryski wymienie podkładki nie zaszkodzi to przecież i wyczyszcze wszystko
zobaczymy jaki będzie efekt:)
Czy ktoś mi powie jaka jest różnica między wtryskiem nowym a regenerowanym fabrycznie?
Znalazłem na allegro regenerowane fabrycznie wtryski i nie wiem czy opłaca się w to inwestować czy to takie samo dziadostwo jak regenerowane przez warsztaty.
Nie wiem czy dostaniesz gdzieś nowe z naciskiem na "nowe", a nie regenerowane w fabryce boscha. Większość nowych to tak naprawdę fabrycznie zregenerowany wtryskiwacz z pełna gwarancją. Nie powinien odbiegać od nowego. Tak samo jest z przekładniami kierowniczymi, zaciskami hamulcowymi, pompami wspomagania i wieloma innymi podzespołami, które wracają do producenta i są regenerowane. Na pewno taki wtryskiwacz będzie pewniejszy niż regenerowany u miecia poprzez wymianę końcówki i wypranie go w myjce ultradźwiękowej. Fabrycznie zregenerowany ma nadane nowe kody i jest to zrobione tak jak być powinno.
Wiecie może w takim razie gdzie można dostać w sensownej cenie pewne wtryskiwacze?
Szukam, ale nigdzie nie są dostępne. Natomiast allegro trochę nie ufam.
Jakikolwiek dobry sklep sicagnie Ci je od boscha z tym, ze nie w cenie allegrowej 600zł za sztuke tylko po dwa razy tyle ale coś za coś...
Dzień dobry koledzy... Co ciekawego mozna powiedziec na temat moich korekt wtryskow? Ten piaty cos chyba nie za bardzo bo odbiega od reszty, dobrze mysle warto zalac jakis preparat do wtryskow czy juz za pozno? Wiem tez ze mam pozrywane szpilki w kolektorze wydechowym, ale to chyba nie powinno miec znaczenia
Załącznik 217524
Spokojnie możesz wlać jakiś czyścik. Korekty masz dobre, nie ma tragedii.
Jak z poziomu wyświetlacza dostać się do informacji o korektach wtrysków jak przedstawił to na zdjęciu boorek? W każdej 159 da się taką informację wyciągnąć? Z góry dziękuje - bawiłem się menu komputera, ale takie informacje nigdzie nie rzuciły mi się w oczy.
Nie musisz mieć specjalna kostkę od eculab
Można prosić o bardziej precyzyjną odpowiedź? "Kostkę eculab" trzeba mieć fabrycznie zamontowaną czy też samemu się ją dokłada?
Czy taką samą informację o korektach można uzyskać z poziomu samego interfejsu diagnostycznego czy żeby ją uzyskać również potrzeba tej kostki?
Możesz uzyskać z poziomu interfejsu diagnostycznego bez kostki Kostka jest produkcji naszego kolegi z Forum mały 777 wpina się ją w miejscu złącza diagnostycznego i prawie wszystkie parametry możesz wyświetlać na wyświetlaczu w samochodzie między zegarami. Poszukaj DPF monitor w kategorii pozostałe
Czesc.
Tak cos ostatnio zauwazylem, ze alfa wciaga jakby duzo paliwa.
Zapialem MS dzisiaj i mowie sprawdze korekty.
I sie wkurzylem.
Pierwsze foto silnik dobrze nagrzany na wolnych obrotach, 3 cyl korekta 3.5 prawie,
Drugie foto trzymam silnik na ok 2400obr. 3 wtrysk ok, 4 wtrysk korekta 1.
Załącznik 217637Załącznik 217638
Sprawdź na przelew
No wydłuża ci wtrysk na trzecim. Zobacz czy nie masz przedmuchów w okolicy wtrysku. Jeśli nie ma to spróbuj http://www.forum.alfaholicy.org/foru..._pigulce_.html Jeśli to nie pomoże, to jak zwykle zamiana wtrysków miejscami. Jak pójdzie korekta za wtryskiem, to końcówka albo regeneracja całego.
A zapytam jeszcze czy wtryski trzeba dopisywac jakos w ecu?
Czy wystarczy samo przelozenie miejscami?
Trzeba. ..
Mam pytanie czy stan zapełnienia filtra DPF ma znaczenie przy korektach wtrysków? :)
Jeśli filtr jest ogólnie sprawny to stan jego zapełnienia nie będzie się znacząco odbijał na korektach.
Szybkie pytanie (1.9 150), stojąc na światłach: podłączyłem pod kompa i 1. wtrysk leje tak dobrze, jak mój kumpel na imprezach (+4 do +5), 2. i 3. w normie (poziom 0.18-0.20), 4. zdrowo na minusie.
Zgaduję, że padł wtrysk - pytanie który. I czy da się tak jeździć czy nie (bo jutro wiadomo, że trzeba odpalić auto)?
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Spokojnie nie zawsze to może wtrysk. ..przypadki były ze tez klapy robiły takie korekty i dpf...