a na uj ci dystans do tego ?
do 7J 17" ET 40,5 215/45 włazi na 200% ( to akurat potwierdzam własnoręcznie )
ale jak już pytasz - to wg mnie nie będzie za dużo ( tak samo jak byś miał alu z ET 30,5 , dodaj sobie cm do szerokości koła na zew. )
Kamilll czego nienawidzę mu przyznawać ma niestety rację. Pognałem na parking sprawdzić ten rozmiar kapcia u siebie i ledwo na grubość kartonu po telewizorni luzu...
Gum nowych szkoda rrrrrwa mać :mad: Trza pakować dystanse.
100zł +
Zasadnicze pytanie, przy dystansie 5mm warto zmienić śruby ??
Ja mam zamiar założyć 18 cali na 225/40/18. Przy ET 35 raczej nie powinno nic trzec. Obnizam o 20mm. To pytanie do speca, czyli Drift-r'a ;-)
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
A ja się pytam teraz po fakcie który spec doradca pokryje koszty dystansów.
Jak sięgnę pamięcią to było: tak 225 spokojnie będzie pasować...przestrzegam nie zorientowanych przed poleganiem na mędrcach forumowych co to im się wydaje że wszystkie rozumy pozjadali.
pytanie było retoryczne.
5mm będzie za mało.
U mnie miejsca zostało tyle:
Załącznik 92691
Ja sobie nie przypominam tego doradzania ale chyba nie ja . Ja pisze ,że przy ET35 wchodzi 225/40/18 bo mam a na 17tkach miałem 215/45/17 i było aż za wiele luzu przy szerokości 8 cali felga . Mi jedynie gdzie przyciera czasem to tylne plastikowe nadkola (225/40/18) bo są za mało głębokie i przy obniżeniu o 40mm przy dużym obciążeniu czasem obetrze . ALe zaznaczam - nie o błotnik tylko o te plastikowe nadkole od zewnętrznej strony koła .( jakby nie dało się zrobić "normalnego" głębokiego nadkola jak w każdym innym aucie ) .
mi przy oponie 225/45/17 et 35 i szerokości 8", standardowym zawiasie przytrze o rant błotnika z tyłu pod obciążeniem i w dziurce :D
Dragos ale wez dobrze obejrzyj bo nie chce mi się wierzyc ,że o rant błotnika . Zobacz czy opona z boku jest zciachana od błotnika . Wsadz łape pod błotnik i pomacaj se te plastikowe nadkole. Ja dziś jechałem z dwoma gumbasami na tylnej kanapie i mi na dziurach przycierało ale boki nietknięte a lekko otarty ten plastik . Jutro zrobie fotki to wrzuce . Smiem twierdzić ,że po wytarganiu tego plastikowego ustrojstwa to i 235 na tyle by nie przytarło bo jak patrze na moje felgi ( 18/8 cala ET35) to jeszcze zapas jest . Kurde miałem robić przymiarke 9 cali na ET35 ale narazie nie mam czasu . Jak się uda to wrzuce fotki - ale może być nieprędko ( arbeit macht frei )
tak jest ślad na oponie. Nie ma tragedii bo to wygląda na takie liźnięcie tylko.
Jak jadę sam, bądź z pasażerem z przodu to jest OK.
Jak z tyłu siedział pasażer (ok 60kg) od strony pasażera to na dziurze właśnie potrafiło pocałować oponę.
Panowie Ci co posiadają 18'
225/35 przód , 225/40 tył Jakie ciśnienie w oponach?
Takie jak zaleca producent opony.
Hmmmm- drift-r- przeczytaj co napisałeś i się zastanów. Z ciąganiem po koleinach sie kolega kamilll zgodził- nie było słowa o tarciu o wahacz.
Zresztą wystarczy przejrzeć kilka tematów o oponach i w większości jest info że 225/45/17 pasuje bez problemu.
Ale pozostaje jeszcze ET i szerokość felgi...
Na Twoje nieszczęście dodałeś na końcu, że rozmiary pasują. Osobiście też odebrałbym to jako stwierdzenie, że 205, 215 i także 225 pasują, z tym że 225 bardziej lata w koleinach. Inna sprawa, że to są tylko sugestie i jeśli ktoś ma pretensje do forum, że coś jednak obciera, to dla mnie nie jest to poważne.
Oczywiście chodziło o "pasowanie" tych polecanych rozmiarów.
Niepoważne to jest pisanie o czymś o czym się nie ma pojęcia. A to że sie kiedyś gdzieś zasłyszało to nie jest wiedza:)
Poza tym wystarczy wejść w działy techniczne aby poczytać wypociny niektórych domorosłych mechaników i speców- ostatnio wyczytałem taka radę: AR 156 w TS'ie, cos się strasznie tłucze w silniku (kobiecina na obczyźnie w NL-pojęcia bladego nie ma a sie gorączkuje i udziela jak mechanik z 30 letnim stażem), naprawa może iść w tysiące Euro - a jakis szanowny użytkownik proponuje jej powrót autem na kołach do polski- ale nie przekraczając 100km/h. Czy to jest mądre? to też tylko sugestia ale ona była gotowa w to uwierzyć.
Na przyszłość polecam-najpierw sprawdzić samemu-później doradzać.
Peace
Pamiętajcie, ze mimo oznaczenia 225, każda opona jest tak naprawdę inna!
Ostatnio widziałem ciekawe porównanie opon jednego rozmiaru - różnica dochodziła do kilku cm na komplecie (kilka opon leżących na sobie), więc nie ma co się dziwić, że jednym 225 wchodzi innym nie.
Mógłby ktoś rzucić okiem na stronę 221 na sam dół na te fotkę i stwierdzić czy taki odstęp jest w granicach tolerancji w ogóle ?
Te tematy znajdzie i wrzuci @kamilll. On szukał i czytał o oponach bo kupował nowe.
Drift-r - jak się nie znam to nie pisze. Polecam tę zasadę innym. Zresztą sięgając kilka stron wstecz- jeden temat wyprostowaliśmy tutaj ( dawanie linków do aukcji z felgami i oponami i pisanie że opony są dobre-a nawet sie ich na oczy nie widziało) to wyprostujemy i ten. Nazar- no offense:)
Spoko - poczekam na linki - mniejsza o to kto wrzuci.
zamknęli temat z olejami to teraz tutaj naśmiecą :D
zapraszam na stronę 198, widzę kolega drift czuje się urażony mimo że nie skierowałem żadnych zarzutów do nikogo...czyżby jakieś wyrzuty sumienia gryzły?
A na stronie 198 pytał Zbyszek o takie opony bez podania parametrów felg co się minęło z celem i pod koniec tej samej strony została na to zwrócona uwaga - trzeba to tłumaczyć jak dziecku milion razy? Co jakiś czas jest tu podawany link do kalkulatora opon, i ET, tłumaczone są podstawowe kwestie dotyczące felg i opon.
Wyrzuty sumienia, że starałem się pomóc komuś tak niewdzięcznemu? - możliwe.
podawałem et 40,5...gdzieś pytałem 2 lub 3 razy i nikt nie wrzucił że będzie tarło. jedyne co to usłyszałem że problem może być w koleinie, ale dla mnie to nie problem....
wybacz panie mą niewdzięczność...hahaha
nie chce mi sie dyskusji prowadzić, wrzucać tematów i postów. śledząc ten i inne można sie dowiedzieć że mój zestaw pasuje idealnie więc resztę przemilczę...może mam chińską alfe i inne zawiecho...trudno ;)
trochę podzielę się moimi spostrzeżeniami.
założyłem do mojej 166 letnie 18. wyglądem zabija. tyle czekałem na tą chwilę i...
masakra. w miejscu gdzie mieszkam nie da się więcej niż 15 cali na dużym balonie.
gdyby ktoś był chętny wybawić mnie z tych katuszy to proszę napisać. koła ładne a opony prawie nowe.
jak to jest że przejeżdżam całą Polskę po równym a gdy wjeżdżam do mazowieckiego mało nie wyrwie zawiechy. powiat wołomiński przechodzi sam siebie w tej kategorii. ewenement w skali świata... złodzieje:mad:
a i bardzo Wam zazdroszczę że możecie latać na pięknych dużych kołach. ja nie mogę:(
Kolega ALBEX w pełni Cie rozumiem...auto na ładnych dużych ori zyskuje na wyglądzie niewyobrażalnie. Ale tak jak ja uzytkuje na co dzien niestety duże koła są kłopotliwe wiec wybrałem 17 cali, wygląda ładnie mi sie podoba ale wiadomo chciałoby sie wieksze. Szerokości
Myślał ktoś o adaptacji felg z BMW e60? Dokładniej chodzi mi o ten model:
Załącznik 92877
Podrzuć ich parametry - szerokosć, ET, średnicę... Ale na starcie domyślam się, że mało prawdopodobne.
- - - Updated - - -
Jeśli o tych parametrach:
Cytat:
Front - 19" X 8.5"J, offset ET12
to nie da rady.Cytat:
Rear - 19" X 9.5"J, offset ET17
Drift-r z tymi felgami z E60 to nie ma takiej opcji nawet jakby miały ET35/40 . Nie ta szerokość felgi a do tego jeszcze dystans zmieniający rozstaw i masz połowę koła poza błotnikami . Alfa to nie BMW/Merc do seryjnej budy ni chu... 9-11 cali nie wejdzie.
Właśnie dlatego ja szukałem felg o max szerokości 8" i ET35 a brat szukał 9-10" i ET15-25 ;)
Ponawiam pytanie. Zawiecha -20, ET 35 na gumie 225/40/18 Berzie git?
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2