Po 2020 bo idiot odchodzi na emeryturkę a potem będzie miał wyebane na cały koncern . Tego heretyka powinni spalić na stosie albo ukamieniować za celowe działania na szkode firmy.
Printable View
Po 2020 bo idiot odchodzi na emeryturkę a potem będzie miał wyebane na cały koncern . Tego heretyka powinni spalić na stosie albo ukamieniować za celowe działania na szkode firmy.
Działa na szkodę firmy bo chce zrobić z Alfy prawdziwą markę premium? Bo wdraża plan przejścia na nowy poziom technologiczny, wprowadza nowy model z napędem na tył, który w topowej odmianie ma moc powyżej 500KM i osiągami zawstydza konkurencyjne wersje BMW i Merca? Bo nie chce wypuścić kolejnego kotleta w stylu 159 z potężną nadwagą i bez nawet jednego silnika benzynowego godnego Alfy Romeo?
Marchionne chce jak najlepiej dla Alfy Romeo, w której widzi duży potencjał. Niestety, life is brutal i nie zawsze wszystko wychodzi jakby się chciało.
Szczerze mówiąc, jak zobaczyłem ten plan jak go ogłosili, to od razu wiedziałem że jest nierealny w tak krótkim okresie i z takim rozmachem. Przesunięcie w czasie premiery flagowej limuzyny, coupe oraz następcy Giulietty nie jest moim zdaniem krytyczne z punktu widzenia losu marki. Najważniejsze żeby wyszły planowane SUV-y zgodnie z planem, bo one teraz napędzają sprzedaż także marek Premium. Wygląda na to, że to właśnie one będą miały teraz pierwszeństwo.
Nie ma co się przedwcześnie podniecać zaawansowaniem technologicznym Giulii. Faktycznie V6 - robi wrażenie, ale już 2,0 turbo benzyna... mam mieszane uczucia, a fakt, że jest konstrukcją Chryslera... raczej splendoru i szlachectwa jej nie dodaje. Zwyczajne cięcie kosztów - ograniczają gamę silników.
Żeby się nie skończyło jak z 159-silniki pożyczone od GM były totalnym badziewiem, a te pochodzące od FCA były dosyć udane.
Stary to co chce i jego plany to jedno a realia to drugie. Wszyscy widzą co się dzieje. Giulia to auto widmo a te 500KM za rok albo dwa to bedzie miał traktor do koszenia trawy. On niebawem idzie na emeryturkę i pewno do momentu uzyskania sowitej odprawy ciągnie dobry bajer a robi z ludzi debili i zniechęca klientow. Zeby zrobić fure klasy Premium trzeba miec hajs i dzialac a on qrwa nie ma ani jedbego nawet żeby nowe Punto czy inną Fiacinę do sprzedazy wprowadzic. Francuzi,Niemcy wypuszczają nowe modele co tydzien a co prezentuje FCA??? Fiat Profesional . Ludzie kupują co innego bo co mają tu kupić "garnitury"??? Mito??? Ja yebie to jest paranoja .
Szkoda, że Fiat nie ma w ofercie dobrego kompakta - teraz ma być to Tipo ale .... jakiś niedosyt po zajeb...tym Bravo ( Nazar jeździsz "Bravolcem" to wiesz o czym mówię)
Co do Giulii .... raz na jakiś czas spoglądam w ten temat. Nie interesuje się szczególnie poczynaniami Sergio ale z perspektywy kogoś kto się nie interesuje sytuacja jest tragiczna :) ... spoglądam na temat raz na trzy tyg. od prawie roku i nadal to samo... tzn. nic (chyba nic - bo nie mam czasu wertować wszystkich postów, czytam na bieżąco)
Skąd wyczytałeś, że ten silnik wychodzi od Chryslera? Przecież oni nie mają żadnego silnika Turbo, a z pojemności 2.4 z bólem wyciągają 170 KM i to jest dla nich szczyt techniki. Nowy silnik wychodzi oczywiście z FCA, ale nie wierzę, żeby amerykańscy inżynierowie mieli z nim coś wspólnego, bo oni nie mają pojęcia o projektowaniu nowoczesnych silników benzynowych o małej pojemności.
Ja spotkałem się z dwiema wersjami ale w obydwu mianownik był ten sam - silnik jest projektowany przez FPT, czyli włochów. W pierwszej ma być to bezpośredni następca 1,75 TBI, w drugiej wersji nowy silnik konstrukcyjnie bazuje na starych 2 litrówkach Fiata oczywiście po modernizacji i z nowym osprzętem i turbo. Pierwsza wersja wydaje się być najbardziej prawdopodobna.