Sprawdziłem sobie kartę Synthoilu na wordpacu. 40-70% PAO, 60-100% HC, 1-5% CAS 68649-42-3. Bądź mądry, pisz wiersze :D
Printable View
Sprawdziłem sobie kartę Synthoilu na wordpacu. 40-70% PAO, 60-100% HC, 1-5% CAS 68649-42-3. Bądź mądry, pisz wiersze :D
Może się pozmieniało - dla mnie liczy się info ze strony on-line producenta. Generalnie to i tak podają te dane aby się pochwalić bo ani PAO ani GIII nie jest obecnie uznawane jako toksyczne. Wiele firm nie podaje tych informacji pisząc tylko, że pełny syntetyk a lokalni dystrybutorzy korzystają z tajemnicy producenta i opowiadają klientom bajki ;)
Inna sprawa, że teraz już np. Shell potrafi zrobić dobre 0W-xx bez grama PAO i spełniać normy ACEA i API tyle, że Noacka nie publikują ani nie podają jak się zapyta...
Wiesz, info ze strony w sumie też miarodajne teoretycznie jest, ale to o Synthoilu z bazą HC wyszło, jak jeden z użytkowników BITOGa zaczął męczyć przedstawicielstwo LM w USA. Wcześniej nic nie wspominali na kartach etc. Same właściwości oleju wg producenta, a po nizależnych badaniach próbki są deczko rozbieżne.
W stosunku do olejów z USA jestem raczej ostrożnie nastawiony do produktów, chyba, że skład jest jasno podany - u nich to chyba czyste HC można opisać jako syntetyk. W UE to różnie bywa, ale oleje z Niemiec jeżeli tam są sprzedawane jako w pełni syntetyczne to powinny prawie (te maks 20% HC) takie być. Jakoś wątpię, żeby ichni producent ryzykował obchodząc niemieckie prawo.
A gdzie jest to prawo do poczytania i pytanie czy nadal obowiązuje skoro inaczej jest w innych krajach EU? Trochę mi się wydaje, że to jakaś legenda już skoro wychodzi że cała grupa BP oferuje w DE pełne syntetyki rzekomo niezgodnie z tym prawem...
Co do rynku USA to przykładowo Grupa Shella oferuje tam oleje pod marką Pennzoil o niebo lepsze od tych, którymi zalewa EU po 20zł/L, to samo z M1.
Dodano po 13 minutes:
Kolejny przykład - Meguin 5W-40 niby pełen syntetyk sprzedawany w DE a 10-20% PAO.
http://www.meguin.de/meguin/produktd...id/d_4809.html
p.s. w DE także Motula serii 8100 sprzedają jako voll... ;) a to przecież od dawna już PAO nie pamięta ;)
No dobra włyszkow. Przy następnej wymiane oleju boxer dostanie Amsoil 10w40. Mam nadzieje, że silnik nie wybuchnie, bo cenowo wychodzi 2x drożej niż do tej pory:) Na chwilę obecną przebieg blisko 322 000km.
Wymiana szykuje się przed zimą.
A który konkretnie jeżeli można wiedzieć?
Dodano po 5 minutes:
A który konkretnie jeżeli można wiedzieć?
O Twój, chciałem dopisać coś innego, ale chyba Firefox nie wytrzymał obciążenia procesora i coś nabruździł :D