Podsumowując, wystarczy że wraz z oponami będziesz zmieniać skrzynie i będzie Pan zadowolony [emoji14]
Printable View
Podsumowując, wystarczy że wraz z oponami będziesz zmieniać skrzynie i będzie Pan zadowolony [emoji14]
Dla jednych problem, dla drugich nie. Mnie osobiście mocno irytuje szum skrzyni. Zdecydowanie obniża komfort jazdy, dodatkowo nie mam tego poczucia spokoju, że jak gdzieś pojadę daleko to czy wrócę, czy może np na drugim końcu Polski skrzynia się wysypie.
Pisząc, że co to za problem, naprawiasz i masz... Bzdura. Niejednokrotnie czytalismy tutaj, że naprawa nie przyniosła rezultatu, ewentualnie poprawiło się na krótką chwilę. Znaleźć dobry warsztat to sztuka. Dodam jeszcze że kompletny koszt naprawy to dobrze ponad 2000 PLN. Nawet jeśli mam zasobny portfel, to tę kwotę wolę wydać na inne przyjemności, nie związane z naprawą skrzyni.
Tak wiem, wiem, że każde auto ma jakieś swoje wady.
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
w ramach ciekawostki wycena z Warszawy z serwisu Opla gdzie specjalizują się w m32. Są ich filmy na youtube jak ktoś jest zainteresowany jak to robią. Ja tak z ciekawości napisałem ile by kosztowała wymiana łożysk lekko mnie zadziwiło to co dostałem ceny z kosmosu, Myślę że za te pieniądze to można ogarnąć to z dwumasem i sprzęgłem i zostanie na duże piwko. sama ich robocizna 1700 zł. i za gwarancję każą sobie płacić :D poniżej to co dostałem w wycenie.
DEMONTAZ/MONTAŻ RAMY ZAWIESZENIA I SKRZYNI BIEGÓW 980,00 zł
GEOMETRIA PRZEDNIEJ OSI 170,00 zł
WYMIANA ŁOŻYSK WAŁKÓW NAPĘDOWYCH SKRZYNI M32 699,00 zł
ŁOŻYSKO WAŁKA SPRZĘGŁOWEGO PRZÓD 146,00 zł
USZCZELNIACZ WAŁKA SPRZEGŁOWEGO 32,00 zł
ŁOŻYSKO WAŁKA SPRZĘGŁOWEGO TYŁ 146,00 zł
ŁOŻYSKO GÓRNEGO WAŁU GŁÓWNEGO PRZÓD 210,00 zł
ŁOŻYSKO DOLNEGO WAŁU GŁÓWNEGO PRZÓD 210,00 zł
ŁOŻYSKO GÓRNEGO WAŁU GŁÓWNEGO TYŁ 132,00 zł
ŁOŻYSKO DOLNEGO WAŁU GŁÓWNEGO TYŁ 132,00 zł
PIERŚCIEŃ REGULACYJNY 15,00 zł
PIERŚCIEŃ REGULACYJNY 15,00 zł
PODKŁADKA REGULACYJNA 30,00 zł
ORING WYBIERAKA 15,00 zł
ORING DYFERENCJAŁU 26,00 zł
USZCZELNIACZ PÓŁOSI 42,00 zł
USZCZELNIACZ PÓŁOSI 42,00 zł
OLEJ SKRZYNI BIEGÓW FUCHS 3 LITRY 195,00 zł
OLEJ HYDRAULICZNY SPRZĘGŁA 24,00 zł
MASA USZCZELNIAJĄCA 48,00 zł
ZMYWACZ 4 SZTUKI 80,00 zł
WKRĘT WYSPRZĘGNIKA 3 SZTUKI 26,00 zł
KOREK ZAMYKAJĄCY WAŁKA SPRZĘGŁOWEGO 21,00 zł
WYSPRZĘGLIK SACHS 560,00 zł
SPINKA MONTAŻOWA PRZEWODU SPRZĘGŁA 12,00 zł
GWARANCJA 24 MIESIĄCE 432,00 zł
SZACOWANY KOSZT
4 500,00 zł
Nie wiem czym różnią się te naprawy, bo generalnie to słyszałem że niektórym wymieniali np tylko 1-2 łożyska a kasowali 3tys. Czyli cena nic nie mówi, ani co wymienią, ani nie daje gwarancji że goście znają się na robocie. Koszt 6 łożysk to ok 550zł, olej <150. Reszta to robota. Niektórzy robią bez wyciągania skrzyni (Pampik ma to opanowane, i liczy tanio za robotę, ale to w Tychach)
Ważne żeby wymienili wszystkie 6 łożysk na Timken-y, zalali nowy olej (może lepiej Fuchs) i wlali go więcej o 0.5L niż przelew (to ma zabezpieczyć skrzynię na przyszłość), no chyba że chcesz dodać 250ml Archoil-a AR9100 to wtedy odpowiednio mniej oleju.
Można tez myśleć o zmienie obudowy skrzyni, w 2012 wypuścili jakąś z ulepszeniami smarowania. Dodatkowy koszt to chyba z 1500zł więc nie wiem czy jest sens.
maxer86 to co wrzuciłeś to chyba cennik, a nie wycena ;)
Jeśli robisz kompleksową regenerację wymieniając wszystko co się tylko da to cena się zgadza (chociaż robociznę mają faktycznie drogą). Co do gwarancji to pewnie nie pytałeś czy w standardzie jest np 12 miesięcy, a dodatkowa cena jest za jej rozszerzenie?
Normalnie (normalnie czyli w Polsce, gdzie nikomu się nie przelewa) po otwarciu skrzyni wymienia się te elementy, które uległy zużyciu/uszkodzeniu (lub profilaktycznie komplet tych elementów, żeby za chwilę znów nie trzeba było rozbierać). Wtedy sumujesz pozycje z listy i wychodzi Ci cena rzędu 1,5 - 2,5 tysiąca lub idziesz poszukać nowej skrzyni bo remont może się np nie opłacać.
W Warszawie może faktycznie być inaczej bo np po odziedziczeniu jakieś kamienicy nikt nie będzie się bawić w półśrodki za tak drobne sumy ;)
Niedawno pod Rzeszowem wymieniałem łożyska w skrzyni (6 sztuk wewnętrznych chociaż ślady zużycia były tylko na dwóch). Demontaż skrzyni, mycie, wymiana łożysk, nowy olej i geometria kosztowały mnie 1300 zł.
Kolego Ontrax ja jestem z Krosna gdzie dokładnie wymieniałeś te łożyska ?
a ja mam na skrzyni taką tabliczke znamionową znapisem remanufactured co ponoc oznacza regenerowana. a itak zaczyna cos hrobotac na 2,3 czasem 4.i lekko drży lewarek na 4.pewnie niezmienili waystkich łożysk,i zostały te najgorsze do wymiany
Panowie.. u mnie również szumi 5/6 bieg.. ogólnie skrzynia chodzi precyzyjnie, biegi również wchodzą bez problemu. Przy zmianie biegu z 5 na 6, widać jak po puszczeniu sprzęgła cofa się drążek, jednak widać to tylko przy 6 biegu. Im zimniej tym głośniejszy szum/chrobot.. Gdzie najlepiej kupić łożyska i czy oczywiście same łożyska wystarczą.. pomijam fakt oleju. Skrzynię będę wyciągał sam, mam dostęp do kanału i oczywiście grzanego garażu.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
i co kolego sam bedziesz zmieniał łożyska?