od razu ma bulgotac i wyc tzn.nie powinien ale jak tak jest to wymien zbiorniczek(koszt w ASO 120 zl.).Jezeli masz wyciek na maglu to moze byc zly znak.Jedz jak najszybciej do jakiegos mechanika ogarniajacego dobrze temat magli do AR.
Printable View
od razu ma bulgotac i wyc tzn.nie powinien ale jak tak jest to wymien zbiorniczek(koszt w ASO 120 zl.).Jezeli masz wyciek na maglu to moze byc zly znak.Jedz jak najszybciej do jakiegos mechanika ogarniajacego dobrze temat magli do AR.
ja nie zauwazylem zeby dzialalo ciezej.Dzialalo tak jak ma dzialac tylko wyla pompa.Wymienilem zbiorniczek po przejechaniu 100 km bo nie chcialem zatrzec pompy.Wedlug mnie u ciebie jest powazniejsza sprawa jak tylko zbiornik ale to musisz ustalic gdzies u specjalisty.Przewaznie jak puszcz magiel to jest juz do regeneracji.Narazie rozszczelnil sie minimalnie ale moze puscic calkiem i w zbiorniczku nie bedzie juz ani kropli oleju.
Hej,
mam pytanie bo mi też wyła pompa wspomagania dlatego wymieniłem w ASO zbiornieczek(113,75 zł) oraz płyn do wspomagania, czerwony (gratis) + wymiana 50zł.
Tylko że mój nowy zbiorniczek(oryginalny, posiada znaczek) nie ma sitka tak jak ten stary. Czy wy też w nowym nie macie sitka?
Powiem, że od razu ciszej. Ale chyba ciężej chodzi...
Witam,
chciałbym się podzielić swoim doświadczeniem jeżeli chodzi o wspomaganie.
Mianowicie któregoś dnia jadąc do pracy zaczęła mi wyć pompa wspomagania. Dość donośny dźwięk który się nasilał gdy skręcałem i przyspieszałem. Po podniesieniu maski zauważyłem, że zbiorniczek oleju wspomagania jest "spocony"- co się okazało wyrzucało mi olej przez korek. Zacząłem czytać na necie i natrafiłem na ten wątek. Co jakiś czas powtarzał się temat wymiany zbiorniczka na nowy. Pomyślałem spróbuję wkońcu to nie taki wielki koszt. Zamówiłem zbiorniczek w ASO -126zł (taniej jak na alledrogo). Nie wiedziałem też jakim olejem muszę zalać bo kolor tego, który był w zbiorniczku to coś w kolorze coli więc kupiłem 2L nowego oleju w kolorze czerwonym. Ja akurat kupiłem Mobil ATF320 DEXTRON III ale to chyba nie ma większego znaczenia, ważne aby specyfikacja się zgadzała. Jak wszystko już miałem wziąłem się do roboty. Spuściłem całość starego płynu kręcąc kierownicą na odpalonym silniku tak by pompa działała (dosłownie chwilkę) , założyłem nowy zbiorniczek, wlałem około 0.5L nowego płynu pokręciłem kierownicą by przepłynął przez układ i także go wypuściłem. Później zalałem resztę płynu tak by stan się zgadzał. Finał tego wszystkiego jest taki że wszystkie te czynności wykonałem już prawie 2 m-ce temu a pompa nie odezwała się już ani razu. Także dzięki wam za podpowiedź. W moim przypadku się sprawdziło.
Pozdrawiam !
bo to zazwyczaj sie sprawdza.Niewielki jest odsetek aut w ktorych pada pompa.
Czy padające wspomaganie objawia się również strzelaniem podczas manewrowania na parkingu? Najpierw kilka razy słyszałem huk/strzał (jakby najechać na butelkę szklaną, która nagle pęka), a potem doszło do tego buczenie/warczenie w czasie manewrów parkingowych.
sprawdz czy pieni sie plyn w zbiorniczku
Domyślam się, że powinienem sprawdzać po odkręceniu korka i odpaleniu silnika?