Teddy Bear - auto nie jest wybitnie nieudane. Ono się Tobie nie podoba. A to dwie różne rzeczy
Printable View
Teddy Bear - auto nie jest wybitnie nieudane. Ono się Tobie nie podoba. A to dwie różne rzeczy
A moim zdaniem jest to dobry produkt, który nie ma szans pokazania swojego potencjału przez dziwną politykę AR. Trochę za drogi, za mało do wyboru w opcjach (w tym w silnikach) i jest jak jest. A mogło być nie dobrze, ale świetnie. Natomiast AR jako marka już tak szorowała volumenami sprzedaży po dnie, że cokolwiek by nie dołożyć do oferty (do ssangyonga korando przekleić znaczek AR), to i tak podbiło o 100% słupki sprzedaży.
Oferta AR wstrzeliła się w twoje potrzeby i jesteś zadowolony i bardzo fajnie. Ale sprzedaż Tonale to jakieś 2% rynku SUV-ów segmentu C. Tak Alfa nie zarobi na prawdziwie sportowe modele jak Porsche Cayen-em na 911-ki.
Przestań bredzić, bo się niedobrze robi. Od lat szefowie Alfy, kolejni, jak mantrę powtarzają, że znacząco zwiększą sprzedaż, jeszcze niedawno mówiło się o pół milionie aut rocznie i o niezliczonych nowych modelach alf.
Poza tym, skąd wiesz, że budżet się spina? znasz wyniki finansowe marki i powiązanie z wynikami Stellantisa? Nie znasz? a szkoda.
Bo Stellantis finansowo robi bokami i jest coraz gorzęj.
- - - Updated - - -
Komu podoba się wystający z deski tablet, pasujący tam, jak pięść do nosa?
No i oferta silnikowa. Masakra. Zobacz, co oferuje konkurencja i masz odpowiedź, czemu alfa ma 2 procent rynku suvów.
co tam w temacie Tonale? jakieś dane o sprzedaży?
A za 10 lat będzie problem z kupnem poduszki silnika czy innej bzdury. Tak jak teraz z częściami do 159-ki (pompy oleju do 2,4 w końcu dostępne?). Produkcja zakończona 12 lat temu, a wiele części niedostępnych (nawet w ASO), o tańszych zamiennikach nie wspominając.
O jazdach z nietypowymi częściami do Brery czy Spider-a nawet nie wspomnę.
I przypomnę, że 159-ki sprzedano klikaset tysięcy sztuk, czego Tonale raczej nie da rady, więc będzie gorzej niż ze 159-ką.
Za 10 lat to nie będzie mój problem. Ale to moje egoistyczne podejście.
Za 10 lat? Kurczę, Wy to macie optymistyczne podejście :)
Znając AR to za 4-5 lat już będzie problem z jakimiś częściami do Tonale.
Największy skok rok do roku wykonała Tesla - od stycznia do czerwca 2023 r. sprzedała ona 137 241 aut, co jest wzrostem o 165,7 proc. Swoją sprzedaż podwoiła również Alfa Romeo. Sprzedając 25 755 egzemplarzy, Włosi wykręcili względem I półrocza 2022 r. wynik lepszy o 117,5 proc.
Przy małej sprzedaży możesz nie doczekać kolejnych modeli w ogóle.
- - - Updated - - -
Hurra, otwieramy szampany.
Przypomnę tylko, że w planach była roczna sprzedaż 400 tysięcy aut rocznie i to już, zdaje sie, jakiś czas temu. No mamy 26 tysięcy, półrocznie.
Dopiszmy jeszcze, że całkiem niedawno było to 100 tysięcy, potem 60 tysięcy itd..
John z Nasa zapewne klepie się po udach. Ma samochód, który nie jest popularny jak Octavia.
No i w czym problem, skoro to co proponują to dziadostwo z żałosnym silnikiem, a za moment pozostaną same elektryki?
Oczywiście ironizuję, ale dostrzegam pewną niespójność: narzekanie na to jakie beznadziejne te auta robią, z roku na rok coraz gorsze, bo Unia każe zmniejszać emisje i zmusza do elektryków, a jednocześnie pilnowanie wyników sprzedaży byle było jak najlepiej i móc się doczekać nowych modeli.
Może z tą niespójnością to przesadziłem. Przekaz tak naprawdę jest spójny: wszystko jest do dupy.
Rozpogódźmy się, jest ładna pogoda, słońce świeci. Jest dobrze.
Spędziłem blisko trzy tygodnie w Danii i w pólnocnych Niemczech. Przejechałem 3 i pół tysiaca kilometrów. Widziałem JEDNO Tonale. Słownie: jedno.
Czy są dane na temat sprzedazy, bo Carsalebase nie dodaje już nowych danych od blisko 10 miesięcy?
ja w Krakowie widuje kilka tygodniowo...
W Poznaniu widziałem bodajże 3. Rzadki widok, tylko czasami się trafia. Szczerze mówiąc Lamborghini Urus widuję częściej :D
W Polsce widziałem dopiero kilkanaście sztuk, natomiast w poludniowo-zachodnich Niemczech i Luksemburgu w ciągu kilku dni naliczyłem kilkanaście sztuk.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
U mnie na wsi są dwie:)
To czas się zapoznać. Na początek kawka.
białą widziałem jako auto flotowe jakiejś firmy rozlewającej włoskie wina. Na zywo zielona fajnie wygłąda...
niebywały sukces rynkowy, Tonale. Formentory jeżdżą wszędzie, w rozmaitych wersjach. To jest sukces. No ale wiem wiem, Formentor to badziew. Tonale to klasa.
Ile jeździ to poboczna sprawa (btw w mojej okolicy całkiem sporo i znajoma cx30 na tonale zmieniła. No w zasadzie nie zmieniła a pewne i sprawdzone auto dała dziecku, mądra matka ;) ) Jak będzie (a chyba jest póki co) lepiej jak z pierwszymi wypustami giulii i Stelvio zatrzymującymi się bo WSK paliwa nie wie że go nie ma czy hamulce robia co chca czy gaśnie i Black ekran na środku skrzyżowania to ja kibicuje temu podejściu mimo małej sprzedaży i wysokiej cenie wzgl osiągów przeciętnych vs przysłowiowy przez nikogo nie wykorzystywany karbonowy wał.
A później drogą ewolucji może być i kwantowy wał, nie ma sprawy .
Byle jeździły od przeglądu do przeglądu bez oglądania opon, poprawiania po fuckupach ASo samemu itd.
Tylko ta linia ewolucji wobec ekoreligii nie bardzo ma rację zaistnienia w kolejnych modelach niestety.
Edit
Ciekaw jestem jak na najbliższy italian track day staną Tonale i Giulie/ Stelvio i wcześniejsze ar. Czasy pokażą czy to "prawdziwe " AR czy nie. W tym wobec np gościnnych formentorow czy czegokolwiek innego .
Nie wiem co i gdzie o "udowadnianiu" wyczytałeś.
Każde auto jadąc robi to w jakimś czasie. Czy suv czy pickup czy bolid. Nie wiem co za iksde głupkowate. Iksde sedanowi, innemu suvovi czyu kompaktowi (wszystko miejskie i uczestniczące w ITD) też dopiszesz ? Italian Track Day to nie F1 czy LeMans. Tam jadą własnie auta codzienne miejskie w ogromnej przewadze.
no właśnie, sam tłumaczysz że to nie ma sensu
iksde
porównywanie tych aut nie ma sensu
widzialem Tonale) na S3:) ładny metalik niebieski., Moje pierwsze Tonale na drogach a robię rocznie 30-35 tysięcy:)
Właśnie , ile od czasu premiery ich sprzedali bo nie powiem żeby były co róż widoczne na drogach
Ilość sprzedanych Tonale do końca czerwca 23' to prawie 20000 sztuk. W USA wystartowała dopiero w czerwcu tego roku i wiem o około 600 sztukach sprzedanych od tego czasu. Czyli, gdyby dalej tak szło, to planowana granica 45000 docelowo rocznie może zostać osiągnięta. Ogólnie sprzedaż AR wzrosła i dobrze by było, żeby taka tendencja się utrzymała.