No podobno parę komplikacji jak czerwone boczki w business zniknęły, ale myślisz, że rosso competiozione by zniknęło na stałe, no bez jaj...
Printable View
Hej, ktoś ostatnio zamawiał Giulię do produkcji? Wiecie może jaki jest obecnie czas oczekiwania, czy jest zależny od jakichś konkretnych opcji/koloru?
Macie może namiar na sprzedawcę, który może zaoferować fajny rabat? :)
Jedna zamówiona 7 kwietnia, produkcja ostatni tydzień maja, ma byc do odbioru do końca czerwca. Druga zamówiona 7 czerwca, 11 fabryka potwierdzila produkcję na 31 tydzień, czyli 1szy tydzień sierpnia (ciekawe). Obydwie Giulie veloce, jedna alfa red q4, druga vesuvio grey rwd. Podsumowując, oczekiwanie na produkcję 7-8 tygodni, dostawa do PL 1-2, transport do dealera, papiery 1-3 tyg. Fabryka potwierdza daty produkcji w piątki.
Tak dla urozmaicenia, dyskusja na FB na pod postem o włoskich autach :)
Załącznik 278938
Dzielnie bronisz Alfy. Ja uważam że dyskutowanie z takimi hejterami nie ma sensu, to jakby ich docenianie. Lepsze jest ignorowanie, bo naprawdę nic lepszego nie ma na tekst "naprawdę zapłaciłeś swoimi pieniędzmi" w wykonaniu jakiegoś zakompleksionego typa. I tak on napisze ostatniego posta, a jego wiedza pochodzi od szwagra Janusza, który słyszał od Grażynki, której powiedziała to mama Dżesiki, która usłyszała to w przedszkolu od Brajanka.
[MENTION=83980]Mix[/MENTION] no może masz rację, ale mnie to wkurza.
To głęboko zakorzeniony stereotyp -zwykle w głowie posiadacza niemieckiego auta, który tak chce się dowartościować posiadając (jak sądzi) prawdziwy cud motoryzacji, przy którym inne, a zwłaszcza włoskie samochody bledną . Z reguły taki gość nigdy nie miał do czynienia z Alfami, a wiedzę swoją czerpie od znajomych oraz z niemieckich- polskojęzycznych mediów, które w ocenach Alf zatrzymały się ok. 20 lat wcześniej.
To jest właśnie nasz stereotyp prawdziwego Polaka ma alfę to psioczy, ale jak inny psioczy to tak nie można.
No ja bym się merytorycznej dyskusji na FB nie spodziewał :sarcastic:
Swoją drogą strasznie bawią mnie ludzie, którzy wypowiadają się o autach, którymi nie jeździli. Zazwyczaj dotyczy to "użytkowników popularnych marek" którzy nigdy nawet we włoskim aucie nie siedzieli (no może w Fiacie), aczkolwiek niestety zdarzają się też przypadki wśród Alfisti, dla których wszystko inne spoza Włoch to badziew gorszego sortu. Prawda leży gdzieś pośrodku (jak to zwykle bywa), ale co by nie gadać włoskie auta mają w sobie pewną magię.
Ostatni przykład: kolega z pracy, fan niemieckiej motoryzacji, szuka właśnie moto. Jest totalnie zaskoczony i zauroczony Ducati :D
Jeśli alfista psioczy na Alfę to mówi prawdę, bo to jego osobiste doświadczenia z tym autem. A jeśli psioczy ktoś kto tylko coś o Alfie usłyszał od osób trzecich, to najczęściej mówi nieprawdę powtarzając niesprawdzone rzeczy, często zniekształcone jeszcze w takiej komunikacji. Ot, taka drobna różnica.
No nie do końca tak jest:
https://www.youtube.com/watch?v=z8lzXi6PNGU&t=17s
ale pochlebne teksty o nowych Alfach być muszą, bo inaczej czasopismo utraciłoby wiarygodność- auta są rzeczywiście udane. Ale to nie przeszkadza by w porównaniu minimalnie wygrywał Niemiec :)
Taki artykuł znalazłem, ciekawe ile z tych newsów się sprawdzi
https://www.passioneautoitaliane.com...restyling.html
Jeśli nie wprowadzą ani EV ani nawet PHEV przy tych poje..nych unijnych normach to niestety Alfa ma prze...ne i raczej ją wygaszają z takimi "modernizacjami" w postaci.. świateł LED...
Przymierzam się do zakupu Giuli Veloce TI i mam problem, żeby podjąć ostateczną decyzję nt. konfiguracji. Czy ktoś miał podobny problem i zechciałby wyrazić swoją opinię w tym temacie?
- 1. Pakiet Asystent kierowcy 4.500 zł (Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych, System utrzymywania pasa ruchu, Aktywny czujnik martwego pola, System ostrzegający o zmęczeniu kierowcy (Driver Attention Assist), Lusterka elektrochromatyczne)
- 2. Pakiet Asystent kierowcy Plus 8.000 zł (j/w + Highway Assist System (HAS), System rozpoznawania znaków drogowych, System asystenta ruchu w korku - Traffic Jam Assist, System kontroli prędkości - Intelligent Speed Control)
- 3. Tempomat adaptacyjny 3.000zł
- 4. Alarm fabryczny 2.200zł
- 5. Szyba przednia laminowana 1.500 zł
1 vs 2 - czy ktoś miał podobny dylemat albo używa w/w funkcji? Warto dopłacać 3,5k do plusa dla własnego komfortu bądź pod względem dalszej odsprzedaży po kilku latach?
3 - czy tempomat adaptacyjny da się niskim kosztem włączyć w my21 i czy cokolwiek przemawia za dopłatą 3k?
4 - kupujecie z alarmem fabrycznym, czy montujecie w zamian coś customowego, czy jedno i drugie?
5 - czy na zachwalane lepsze wyciszenie auta, ta szyba w Giuli ma odczuwalny wpływ, który uzasadniałby dopłatę?
Dzięki za wsparcie, czołem!
Mam Giulię z wszystkimi tymi pakietami.
1. Must have
2. Po 2 tygodniach jazdy stwierdzam, że bajer fajny i czasem przydatny, ale zdecydowanie nie must have. Jak szukałem auta to chciałem koniecznie z pakietem AK+, ale gdybym teraz szukał to nie koniecznie decydowałbym się na ten pakiet.
3. Nie wiem na ile łatwo (i czy w ogóle) da się dodać tempomat adaptacyjny w polifcie, ale jeśli jest to niemożliwe to brałbym (tym bardziej, ze potaniał o 2k ;) )
4. W ogóle nie rozważałem alarmu, ale był to mam. Wkurza jedynie piszczenie podczas otwierania/zamykania.
5. Dla mnie szyby laminowany (nie przednia, tylko przednie w drzwiach) to był must have, bo jestem uczulony na wyciszenie auta. Plus to, że audio lepiej gra z tym pakietem - podobno.
Dodałbym jeszcze pakiet H&K jeśli nie planujesz modyfikować audio na własną rękę. Wiem, że zdania są podzielone na temat jakości HK w Giulii, ale ja jestem zadowolony i daje mi przyjemność ze słuchania (chociaż ciągle mam wrażenie, że zestaw pośredni w poprzedniej Giulii grał mi lepiej).
Ale jeśli myślisz coś grzebać w audio to nawet się nie zastanawiaj i zostaw podstawowe.
1 vs 2 twoja ocena
3 tak
4 z fabrycznymi mam wrażenie ciagle problemy z samowzbudzaniem sie- chocby ostatnio znow service news - wymiana czujników/panelu z alarmem. ja mam dokładany akcesoryjny mopar (meta systems) nie robi falszywych alarmow
5 to szyby przednie boczne w tym pakiecie, nie wiem jak z poprawa komfortu, nie wiem czy ktos mial okazje rzetelnie porownac w tych samych warunkach
- - - Updated - - -
da sie wylaczyc ale serwis lub ktos kto przeprogramowuje
1 - warto dla przyciemniajacych się lusterek zew, automatycznych świateł drogowych i czujnika martwego pola - swoją drogą i tak dość drogi pakiet
2 - HAS i TJA to bardziej gadżety. Rozpoznawanie znaków za to jest super, działa dobrze w połączeniu z nawigacją. Pakiet wymaga aktywnego tempomatu, więc nie 8k a licz 11. Czy bym wziął ponownie - tak, bo są opcje z których nie chciałbym rezygnować.
3 - niekórym przeszkadza, ja tam się z nim polubiłem, za 3kpln moim zadaniem warto. Jazda w korku jest dużo przyjemniejsza, szczególnie, że skrzynia nie ma autoholda znanego z np grupy VW, a tempomat zastępuje to trochę.
4 nienawidzę dokładanych przez dealera elementów wyposażenia, a już w szczególności alarmów. Wiszą potem te czujniki, auto ma zdejmowane elementy wykończenia, jakość podłączeń często pozostawia wiele do życzenia. Jak alarm do ubezpieczenia to zawsze wybieram fabryczny.
5 nie mam, da się żyć, ale gdybym dzisiaj miał konfigutować to bym wziął.
Ja dzisiaj odbieram Giulię bez alarmu i nie było żadnych problemów z ubezpieczeniem - nie bardzo widzę sens, żeby dopłacać.
Jeśli dużo jeździsz krajówkami, to tempomat adaptacyjny koniecznie - idealne rozwiązanie, kiedy nie masz ochoty wyprzedzać non stop i jednocześnie cały czas kontrolować, czy ktoś z przodu czegoś nie odwala. Dla mnie podstawowe wyposażenie.
Co do asystentów, to jestem mniej przekonany - skoro i tak cały czas musisz trzymać ręce na kierownicy, to niewiele pomagają.
Tempomat adaptacyjny mam i używam i to jest must have, ale czytałem, że to kwestia włączenia go w sofcie i naszła chęć przycebulenia :)
A z asystentami jest tak, że nie wiem na ile skutecznie w Julce działają i na ile ich brak mógłby być wadą przy odsprzedaży. Niecałe 3k więcej po rabacie za wersję "plus" to majątek nie jest, ale po zsumowaniu wszystkich opcji robi się już różnica.
Moim zdaniem działają fajnie, nie trzeba trzymać kierownicy a wystarczy oprzeć rękę na niej. Póki co jedyny minus, który zauważyłem to zakres prędkości w których działają.
Rozpoznawanie znaków moim zdaniem nie działa tak dobrze, często pokazuje złe prędkości.
Nie mam jednak porównania do asystentów w innych samochodach.
Mam leasing :). Santander.
W przypadku Giulii i jej podaży na rynku używek, nie sądzę, żeby ich brak był jakimkolwiek problemem przy sprzedaży ze względu na wyposażenie. Ja sprzedawałem Giuliettę w czerwcu i na Otomoto był to jedyny egzemplarz z MA z tego rocznika (2015) :). Poszła w niecałe 24h.
Hej. Czy ktoś ostatnimi czasy, rozglądał się bądź kupował Stelvio za gotówkę (zakup prywatny/osoba fizyczna)? W Gdańsku "średnio" chcą negocjować, a i atmosfera słaba. Myślałem, że po wypowiedzeniu umowy dealerskiej przez producenta, bardziej będą się wszyscy starać... a po doświadczeniach z innymi markami, wiele wcale nie oczekuję. Ot, minimum uprzejmiści i dobrej woli ;)
Mam pytanie odnośnie alarmu... Na pewno za niego nie dopłacałem, na pewno był jako płatna opcja, a po zamknięciu samochodu migają czerwone lampki przy klamkach drzwi - wersje bez alarmu też tak mają, czy ktoś się pomylił w fabryce?
też tak mają
jest to zalezne od wartosci a prog ustala indywidualnie kazdy leasingodawca ;) moze sie to tez roznic w poszczegolnych latach. Dla leasingu FCA (Leasys) bylo to chyba rzeczywiscie 150 tys.
Cześć .
Po podziwianiu na drodze choć rzadko się zdarzało modelu Stelvio w końcu mam możliwość takie auto nabyć . Wybrałem model Veloce praktycznie na full wyszło prawie 290tys. zł , wysłałem zapytania do salonów ( mało ich w polsce i w sumie ciężki kontakt przez e-mail ) jest szansa na auto do produkcji jeszcze w grudniu i mam takie pytanie zapewne jak każdy kto myślał o zakupie , przy takiej kwocie idzie dostać rabat 20%+ czytałem o tzw. demoVip choć może nie aktualne oraz pojazd będzie z końca roku ( utrata wartości po nowym roku ) więc też cena powinna być lepsza . Dostałem jak narazie po tylu zapytaniach jedną propozycje 11% z oburzeniem ,że chcę więcej , są to niszowe samochody w porównaniu np. GLC43 , których pełno na drodze ,a na stocku nie ma nawet 1 sztuki na sprzedaż , więc salonowi powinno zależeć . Leasing też dostałem słaby ,ale to mały problem bo zapytanie wyślę do banków choć widziałem na forum ,że 100% osoby podostawały , ale od czego to zależy nie wiem .
Z wyposażenia Veloce nie wiem czy brać dodatkowo :
-alarm fabryczny ( nie patrząć na wymóg leasingu/ubezpieczenia) praktycznie żaden nowy samochód nie ma tego w standardzie
-FSD lub active suspension (jeżdżę trochę dynamicznie , ma ktoś taką opcje jakieś plusy ?)
-mechanizm różnicowy (up)
Proszę o waszą opinie co do modelu Veloce i veloce ti praktycznie ten sam konfig i ta sama cena , nie mogę różnic się dopatrzyć (ti ma dostępne 21 ,ale chyba dla tego modelu 20 cali jest wystarczające ?)
Pozdrawiam.
Nasza opinia jest taka: żeby kupić Stelvio w Polsce w dobrej cenie trzeba bardzo chcieć je kupić :P Dilerom nie zależy na tym, żeby je sprzedawać, ale jak będziesz bardzo uparty, to dostaniesz te +20% upustu, choć pewnie nie w tym roku i nie w tym salonie. Pamiętaj, że pierwsza selekcja użytkowników Alfy odbywa się w salonach - najpierw musisz sam udowodnić, że Alfa to jest auto dla Ciebie :D