Alfe mam z 2008, a zbiorniczek z grudnia 2006, normalne to to ?
Printable View
Alfe mam z 2008, a zbiorniczek z grudnia 2006, normalne to to ?
Jak dla mnie normalne, przecież część mogli wyprodukować w 2006 i zdjąć z półki.
Nawet teraz jak kupujesz nowe części oryginalne to mogą być wyprodukowane całkiem dawno.
Przykład - korbowodzik zawieszenia silnika do 3.2, nowiutki a jak byk wybity rok 06 jak pamiętam.
czesc witam wszystkich , chce wyplukac uklad wspomagania i do konca nie jestem pewien czym zalac , w aucie obecnie zolty kolor plynu , w sklepie dali mi [ niby po tablicach , tu w Norwegii tak to dziala ]
costrol transmax Z , raz ze ma inny kolor , czerwony to jeszcze szukajac po necie ani razu na niego nie natrafilem ... po za tym posiadam tutela gi/vi to jest od skrzyni , mannol dexron 2 gm
szukajac w necie najczescjej pojawial mi sie liqui molly.....
i od razu ...ile potrzebuje tego oleju zeby wyplukac uklad ,,,, dzieki z gory za wszelkie podpowiedzi.....
Lej taki co masz zalany. Była akcja serwisowa na to i zmieniali z czerwonego na żółty. Polift miał żółty w standardzie. Przedlift miały czerwony. Lepiej tego nie mieszaj. Jak masz przedlift I żółty to znaczy że albo ktoś wymienił albo jest po akcji serwisowej. Niektórzy pisali ze po wymianie przekładnia ciekła.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Polift miał zielony...
Możesz śmiało wlać czerwony. Wspomaganie w 159 pracuje najlepiej moim zdaniem na Mobil ATF 320. Do wymiany płynu z przepłukaniem układu używam 3 litry.
PS. Używaj wyszukiwarki tematów. Odpowiedź na większość pytań już istnieje.
Witam , czy ktoś może wymieniał pompę wspomagania? Jeżeli tak to na jaką? Na rynku jest kilka od 250zł -900zł w górę. Pytanie też odnośnie płynu do wspomagania: Ja mam zalany zielony FUCHS PENTOSIN CHF 11S (syntetyk), bo na czerwonym miałem gigantyczne "gumowanie" na tym tylko niewielkie? Podobno to wina pompy? Dodam , że 1 rok temu pękł mi wąż od wspomagania (nad alternatorem) i kilka razy pompa popracowała na "oparach". Zbiorniczek wymieniony (stary miał urwane sitko).
Jak wąż pękł to wymieniłeś na nowy oryginalny? Bo jak dałeś do zakucia to zapewniam, że gumowanie to wina węża, a nie pompy.
Ja wymieniłem na oryginalny i wspomaganie działa jak nowe. Gumowanie znikło jak ręką odjął. Płyn mam czerwony, wbrew temu co zaleca producent i wszystko działa perfekcyjnie.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Dałem do zakucia i po pół roku popuszcza... w tym samym miejscu (ale nie leje) Myślisz że to nie pompa? Wspomaganie normalnie chodzi tylko lekko gumkuje (na zielonym) na czerwonym gumowało bardzo . Wcześniej lało się bardzo (po alternatorze) Jak żona raz zapaliła samochód to nastąpiło spięcie (ogromny huk) i zgasł samochód... Mam prawdopodobnie alternator do wymiany. Węza wymienię na pewno przed wymianą alternatora! Dzięki za pomoc
Dokładnie. Tak samo mam u siebie.
Jak czytam wpisy Kolegów, to nadziwić się nie mogę... Jestem zdania, że problem trzeba rozwiązać.
No, ale każdy robi jak chce.
A stare przysłowie mówi: chytry dwa razy traci.
Ja mówię, że za biedny jestem, aby tanio robić. Kto tanio robi ten dwa razy robi.
Wtrące się i ja odnośnie wspomagania . Podczas parkowania lub wchodzenia w zakręty z niewielką prędkością słychać z lewej strony takie puknięcia . Na pierwszy rzut ucha kojarzy mi się to z maglownicą zwłaszcza że auto ma już 310 tyś przebiegu więc jakoś mnie to bardzo nie zdziwiło . Ciekaw tylko jestem czy akurat właśnie na tym maglu można kasować luz . Wiadomo że to przeciągnęło by w czasie wymianę maglownicy ale pytam z czystej ciekawości czy można coś takiego zrobić ?
U mnie przy pełnym skręcie i jak jadę pomalutku do przodu zaczęło występować tak jakby uślizgiwanie się opon. Nie wiem może przez duże koła i szerokie opony ale chyba nie?? Dziwny efekt. Nie wiem jak to opisać nawet. Jakby tak opony się uslizgiwaly co jakiś czas. Nie wiem wstawiam auto niedługo jeszcze raz do mechanika. Niech mysli. Zalał mi elfa dextron III. Może niech kupi ten mobil atf 320. Gadałem z kolegą który włożył nowy wąż Ori i gówno miał dalej to samo czyli gumowanie więc nie koniecznie wąż będzie winny. Nie wiem zobaczymy. Ja mam zakuty i przed zakuciem pomimo, że ciekło dziwnych efektów nie bylo
Tak to u mnie wygląda po zakuciu. Zobaczę jak się temat rozwinie. Czy mechanik umyje ręce i oleje temat
Załącznik 274384
Załącznik 274385
Wymiana na nowy wąż problem rozwiąże bo zakucie nic nie daje. Już to wiele osób przerabiało i nawet jeśli przez kilka tygodni było trochę lepiej, to i tak działy się te same rzeczy.
Polecam wymienić wąż oraz zawór na maglownicy. Płyn nie ma aż takiego wpływu na działanie wspomagania.
Ale każdy robi jak i co chce.
Jak potrzebujesz części, to odezwij sie na priv
Pozdr
Ja nie zakuwalem bo miałem problem z gumowaniem tylko puszczał wąż. Nic nie wyło. Zakupem i trochę się zaczęło. Tragedii nie ma
Nie miałeś problemu z gumowaniem, bo miałeś oryginalny wąż. Zaczął puszczać, dałeś do zakucia i zaczęło się wycie. Winne jest zakuwanie. Zmieniasz na oryginał i problem znika.
Polecam Kolegę slawek986, brałem od niego różne części, w tym tego węża - wszystko super :)
A wyć zacznie bardziej jak będzie upał, zobaczysz :/
Wycie może jeszce być powodowane przez zapchane sitko w zbiorniczku. Koszt nowego poliftowego w aso to ok. 130zl.
Kolego dzięki ale to już przerabialem. Mam nowy zbiornik od ok.2013/14 roku. Poza tym wtedy by mi pienilo płyn i robiło wir w zbiorniku. Kolega mowil, że u niego zatarło pompę ale on jeździł chwilę bez płynu. U mnie takiej sytuacji nie było jedynie ubyło mi go na minimum w zbiorniczku więc to wykluczam. Mówił, że narobiło opiłków. Nie wiem obstawiam ten wąż.
Zmieniłem koła na 205/55/16 i efektu nie ma. Czasami troszkę przygumuje w skrajnym skręcie w prawo ale nie tak jak było. Troszkę pompę słychać. Na 16 jest tak jak było. Może sobie szukam problemu. Nie wiem������
U mnie wycie oznaczało wyciek na maglownicy. Po jej regeneracji pojawiło się gumowanie, ale wyleczyłem je cierpliwością. Zniknęło całkowicie po kilku / kilkunastu dniach. Wycie powróciło po kilku miesiącach i okazało się że pękł przewód do magla. Po dolaniu płynu cicho-sza. Wąż przekuty został całkiem na nowo ponieważ pękł wzdłużnie. Tak jak by go ktoś przeciął, a więc wymieniono całego węża. Węża, kilka zakuwek i amortyzatory drgań które są w jego linii. Oczywiście wyło niemiłosiernie więc mechanik przekuł również drugiego węża! No i oddał auto rozkładając ręce.
Wszędzie i wszyscy ludzie którzy sprzedają części radzili wymianę węża na ori za minimum 600zł. Wszędzie też gdzie nie zapytałem twierdzono że jeśli to nie wąż to pompa. Ale jeśli to pompa to nie ma za bardzo sensu jej regeneracja. Tylko jeśli to wąż zakuty na nowo to to nie NASA i powinno działać. Wszystkie też markowe firmy które sprzedają te pompy (takie jak zf czy trw itp.) oczekują oddania starej pompy a rzekomo sprzedają mi nową!! Trafiłem w końcu na youtubowy kanał jednego a później i innego mechanika, który to pomimo że twierdził identycznie to dodawał, że odkąd zamienniki pomp kosztują w okolicach 300zł to nawet mu przez myśl nie przejdzie wysyłka na regenerację.
No i w#*wiony tym że za zakucie dałem 350zł z robotą mam teraz za wężyk dać 2 x tyle i mało to za ten sam wężyk mam dać 2x tyle co nowa pompa !! Ubrudziłem ręce !! Zdemontowałem pompę. Rozebrałem ją i sprawdziłem stan (te pompy to naprawdę proste pompy i nie ma się czego bać). Drobne ślady zużycia i wyślizgania/przetarcia były widoczne, co oznacza że pompa jest już w słabej kondycji (tam nie powinno być widać absolutnie niczego). Dodatkowo pompa miała spory luz lewo/prawo po osi. Kupiłem więc pompę SKV 10SKV159. Na yt montowali właśnie te skv. Na jakimś forum znalazłem też info że nie mają na nie reklamacji. Pompa w ręku robiła świetne wrażenie. Z montażem nie było też problemu. Wypłukałem również cały układ 4 litrami oleju. Zalałem K2 ATF dextron 3 (czyli tym naszym GI/E po włosku - czerwony syntetyczny olej hydro) K2 za 14zł/1l w punktolejowy z allegru.
Wszystkie problemy spędzające mi sen z powiek zostały uleczone !! Cisza. Jak k#rwa makiem zasiał. I jak pracuje - miodzio. Zobaczymy tylko jak z trwałością tej pompy. Ale to przyniesie czas.
Co mogę dodać więcej ? Ano to żeby przyłożyć się do wymycia zbiorniczka. Straszne miałem w nim błoto na dnie. Dodatkowo co wydaje mi się dziwne. To filtr mamy na powrocie do zbiornika. Zamontowany jest tak, że płyn wpada do filtra, syf osadza się na ściankach wewnątrz a olej przepływa do zbiornika. O tyle kiepskie to rozwiązanie, że ciężko wyczyścić wnętrze z dziadostwa. Całość czyściłem benzyną ekstrakcyjną. Wygląda teraz jak nowy a benzyna leciała czarna.
Pompę kupiłem na superparts taniej o trzy dychy niż na allegro.
No i wydaje mi się, że te układy są już po prostu stare. Zakucie węża zmienia parametry pracy i pompa wyje. Nowy oryginalny wąż przywraca właściwy przepływ co może rozwiązać problem. Ale może go również rozwiązać czyszczenie układu, nowy olej, szczelne węże i w pełni sprawna pompa. Albo się mi tylko wydaję !! Polecam jednak sprawdzić u siebie to co można sprawdzić zanim popłynie rzeczka cebulionów ;)
Wąż można zakuć w sklepach dorabiających węże hydrauliczne za niewielkie pieniądze. Nie wszyscy chcą się podjąć ze względu na to, że te koncówki alu mają duży kąt zagięcia i nie pasuje im do prasy. Trzeba podgrzać i odprostować, żeby pan Mirek zakuł wąż wąż a potem ponownie sobie podgrzać i zagiąć do właściwego kąta. Płyn wymieniać co 40 tyś i cieszyć się cichą pracą pompy.
Koledzy potrzebuje ten przewód od maglownicy do pompy wspomagania do 159 1,9 jtd 120KM. Czy ktoś ma nowy w cenie do przyjęcia lub sprawdzony używany?
Ja też ostatnio miałem problem z tym wężem w 2.4 i płyn ciekł na alternator. Pojechałem do sklepu z hydrauliką siłową, kupiłem 30 cm przewodu 8mm podwójnie zbrojonego, z jednej strony zakuli mi końcówkę oczkową (16mm) a z drugiej końcówkę na nypel m16/1.5 do tego gokupiłem nypelek i baryłkę na przewod aluminiowy 10mm z nakrętką m16/1.5. Jest cisza, wspomaganie chodzi lżej ,bez gumowania,wycia, koszt naprawy nie przekroczył 50 zł. Jak ktoś bedzie zainteresowany to moge dodać zdjecia. Aha, jesli chodzi o ten dławik to ja dorobiłem ze śruby m8 . Uciełem lepek i przewierciłem ją na dugości 2cm wiertłem 4. Taki dorobiony dławik wsunełem w wąż przed zakuciem. Nie wiem czy to potrzebne ,czy nie ale w oryginalnym króccu,który przeciekał własnie bylo takie zdławienie.
Miałem tę samą usterkę i w serwisie chcieli ode mnie 4k za wymianę przekładni. Po podjechaniu do nie autoryzowanego warsztatu okazało się, że wystarczyło wymienić czujnik położenia kierownicy. Do dziś nie mam żadnych problemów. Pozdrawiam.
Gdzie można kupić w rozsądnych pieniądzach ten przewód wysokiego ciśnienia do układu wspomagania kierownicy? Mam AR 159 2.4 JTDM. Czy tylko w serwisie? Pękł mi jedne gumowy przewód i tak patrzę, że chyba jednak dla pewności trzeba kupić całość. Przerabiał ktoś z forumowiczów ostatnio ten temat?
Temat opisany.
Zobacz sklep Akuki Łukasz Sarna.
Ja tam kupowałem do 2,4.
Witam. Posiadam AR 159 SW z 2006r. Wymieniana była pompa wspomagania na nowa. Jakim płynem zalać?
Ja jestem właśnie świeżo po zmianie Tuteli na wyżej wspomnianego Mobila. Póki co wydaje się, że ustąpiło lub znacznie zmniejszyło się buczenie podczas kręcenia w miejscu i takim maksymalnym skręcie podczas parkowania. Stary płyn miał niby 3 lata i było mu bliżej kolorem do czarnego aniżeli do zielonego więc nawet nie wiem czy mechanik wtedy go wymienił.
Ja też mam Mobila ATF 320. Tak jak pisze magil. Od wymiany już chyba ze 4 lata. Wszystko ok.
Ja chyba mam czerwony Elf. Spróbuję może tego Mobila
Witam. Alfa 159 motor 1.9 padła pompa wspomagania. Została zakupiona używana po regeneracji. Wszystko zalane płynem tulela czerwonym. Zbiorniczek nowy bo w starym sitko się urwało. Pompa po odpaleniu przez jakieś 3 minuty chodzi ładnie, ale po tym czasie zaczyna ją słychać. Zakuwany był jeden wąż, ale nie wiem czy to ma znaczenie. Jak wkręce auto na obroty to wspomagania nie słychać. Jakieś pomyśly?
A zakładał ktoś może węża z wersji 8v do wersji 16v? Ponoć da się tylko, wygięcie przy obudowie rozrządu jest w inną stronę.