ile w stosunku do serii jest opóźnione EOI i w jakim zakresie.
Napisz mi przewidywaną przez Ciebie wartość liczbową EGT w stopniach Celsiusza.
Printable View
I co mam tu teraz pisac o EOI temat tego nie dotyczy . Wada fabryczna niech tak zostanie, przynajmniej nikt odpowiedzialności za to nie wezmie
Tu masz luz na 4 tlokach w kazda strone swiata. https://m.youtube.com/watch?v=qb2GWOjlSrw
Efektem byla glosna praca. Wszystkie 4 tloki cale. Jedynie wytarte sa i luz powstal dlatego.
Silnik vw
A gdzie Ty tu widzisz luz na sworzniach?? Bo na filmie tylko widać luz tłok-cylinder. I to jeszcze w benzynie, a nie dieslu który ma dużo większy stopień sprężania. Żeby zobaczyć luz sworznia pokaż film z tego silnika gdzie mają odpięty tłok od korby i pokazany luz, a jeśli tam jest niepływający sworzeń, to luz sworzeń-tłok.
Dalej nie widzę spójności tematu luzu sworznia z powyższym tematem
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Dlatego ten wątek ma już 73 strony :)
To po co producent ustala normę pasowania sworzeń-panewka główki korbowodu, skoro może być on 10 razy większy wg.Ciebie i nic to nie zmienia. Przecież można by to dużo luźniej spasować. Moje podejrzenie wycierania tej panewki jest związane z jej nowym kształtem . To są główki cięte w V. Luz najpierw robi się na boki, a później po całości i wtedy pęka tłok od wibracji. Sworzeń w 2,0 ma większą średnicę od 1,9 2,4 o 4 mm.
Nie no bez przesady "wg ciebie"
jak najbardziej podzielam twoje zdanie co do tolerancji pasowania,masz racje i jest ok
Ja mam auto w którym jeszcze nie wiem co jest grane a bocian i kamorado raczej nie miał luzu na sworzniu{chyba że mieli},moja teoria i zaznaczam teoria brzmi że było za ciepło i najsłabszy element w tym wypadku tłok dla 2.0 jtdm padł
ale jest to tylko teoria.
Dlatego jeszcze raz powtarzam że palenie szkodzi zdrowiu:D
Nie jestem stronniczy i nie zamierzam tworzyć jakiegoś zdania,wolałbym raczej żeby miało to pozytywne aspekty dla przyszłych ewentualnych modyfikacji czy eksploatacji tego silnika,ot taK dla potomnych
- - - Updated - - -
No andrew jasna sprawa żę tak mogło być ale w przypadku z którym ja mam doczynienia wątpie że do czegoś dojdziemy bo wóz dojechał o własnych siłach do mnie z pod niemieckiej granicy więc to czy luz powstał i doprowadził do awarii czy powstał już po awarii jest teraz nie do znalezienia.
Dlatego też jestem za wymianą kompletnej jednostki a nie jej remontowaniem co mi się raczej nie zdarza,w tym przypadku sądze że będziemy mieć po prostu takie 2.0 na części.
Przecież cinek napisał:
Luzy na sworzniu wg danych fabrycznych biorąc pod uwagę wartości skrajne są w tolerancji maksymalnie 0,015 w przypadkach w.w było to od 0,05 do 0,09mm !!
Czyli był luz na sworzniu u kamorado. Ale tak jak pisałem, nikt się do tego nie ustosunkował. U bociana nie wiemy czy to zostało nawet sprawdzone. Dam ci przykład z najszybszego malucha w pl bo innego nie mogę znaleźć. Tak wygląda awaria po pękniętym sworzniu. Akurat ten był za mocno odchudzony.
Załącznik 188439Załącznik 188440Załącznik 188441