W takiej cenie jeżeli ktoś myślał ze kupi V6 w akceptowalnym stanie, do ogarnięcia w sensownym budżecie, to przepraszam, ale mało rozsądne założenie.
Printable View
W takiej cenie jeżeli ktoś myślał ze kupi V6 w akceptowalnym stanie, do ogarnięcia w sensownym budżecie, to przepraszam, ale mało rozsądne założenie.
Czy ktoś oglądał GTV z Sopotu?Nie mogę dodać linka ale jest na OLX pod opisem:
ALFA GTV 2003r. PIERWSZY WŁAŚCICIEL, SALON PL, Oryginalny przebieg !
Przebieg można sprawdzić na historiapojazdu i faktycznie zgadza się z tym co napisano w ogłoszeniu.
Też interesowałem się tym egzemplarzem. Odpuściłem jednak ponieważ autko ma sporo korozji na podwoziu. Brak jakiejkolwiek historii serwisowej. I już w 2005 roku miało trochę ponad 20000 przebiegu.
Jeśli będziesz chciał więcej zdjęć powyższej alfy to mogę je Tobie wysłać.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź :)
Szukam właśnie GTV lub Spidera. Czy ktoś może widział / zna tego:
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-spider-alfa-romeo-spider-gtv-916-cabrio-ladna-atrakcyjna-cena-ID6BRVfg.html
Co myślicie na temat zakupu v6tb i zrobieniu przodu na polifta? Jak ze spalaniem w porównaniu z 3.0 i kosztami przeróbki (czy jest taka możliwość)?
916 to już klasyk, coraz trudniej o zadbany egzemplarz, a jeśli jsszcze ma być to busso to zostają rodzynki.
Zatem uważam, o ile SWAP jeszcze ma uzasadnienie, bo przybędzie mocy, to przeróbka przed fl na fl raczej pomniejszy wartość takiego egzemplarza. Pomijając już kwestię gustu, ale ja należę do tych, którzy są zwolennikami ph1.
Ponado koszty takiej przeróbki przewyższą wartość samochodu.
Pozdrawiam.
Rafał
To już zupełnie inna sprawa... IMO polift z V6TB to dziwoląg, niewystępujący w naturze i z punktu widzenia wielu entuzjastów bez sensu. Kasę wolałbym włożyć w zmiany silnika (większe turbo, wzmocnienie) i przeniesienie napędu, żeby mieć powiedzmy 250-300KM w youngtimerze :)
To by było coś ;)
A jak ktoś chce polifta, to są 3.0V6 które i lepiej brzmią i mają więcej mocy w serii (24v).
300 KM w GTV? Po co :D
V6 TB wystarczy jak się ogarnie mechanicznie.
Największy koszt utrzymania V6Tb to koszt psychiczny.
1. Bezsensu. Po co? Obniżenie wartości samochodu + środek ph1 i przód ph3 mocno ze sobą nie współgrają.Cytat:
Co myślicie na temat zakupu v6tb i zrobieniu przodu na polifta? Jak ze spalaniem w porównaniu z 3.0 i kosztami przeróbki (czy jest taka możliwość)?
2. Odpuść sobie 2.0 Tb jak i 3.0 jak patrzysz na spalanie - kup dobrego Ts'a.
Co do mocy to w V6Tb to i 400 KM można osiągnąć.
Tu jeden przykład https://www.squadra-tuning.nl/spider...e3pa-KnMO0ccSo
Ale czy jest sens? Moim zdaniem nie bardzo - sztuką jest te auta utrzymać w oryginale i dbać by jak najdłużej jeździły a nie zmieniać przód na polifta czy robić inne "grube projekty" (czy to wyglądowe czy mocowe).
Jakoś bardziej podoba mi sie przód ph3, ph1 odpada za wnętrze. Myślałem że v6tb to taki złoty środek z silników ;D.
Czy były jakieś zmiany poza wyglądem i silnikami między liftami? Np inne wyposażenie, poprawiona elektronika etc? To wtedy bym polował na 2.0 ts, bo jts z ph3 słyszałem że bardziej awaryjny :(
2.0v6 ph1 to kompletny brak wielu części, albo ceny już wariujące. Do tego nie ma możliwości diagnozowania silnika przez podpięcie kompa, bo... nie ma gniazda diagnostycznego - przynajmniej ja nigdy go nie znalazłem. PH3 ma już - chyba - zawsze esp, automatyczną klimę. Nie wiem jak z poduszkami bocznymi.
Gagex123, w PH1 masz 3 pinowe wtyczki starego typu, OBD2 dopiero od PH2. Wtyczka sterownika silnika powinna być pod prawą osłoną tunelu w nogach pasażera a ABS pod tylną kanapą.
Są 2 wtyczki, jedna od sterownika airbag, druga od ABS, fakt jedna jest pod kanapą, druga chyba w nogach. Dopiero w PH2 jest złącze do ECU, nawet w MES nie znajdziesz tego modelu do wybrania :)
1. To był złoty środek jak kupowałeś nowy samochód. Obecnie jest to najbardziej wymagająca jednostka finansowo i... psychicznie. :D
2. Jak chcesz ph3 to poszukaj ori z TS'em - tak były takie.
3. Aczkolwiek moim zdaniem nie odrzucaj żadnego silnika - nawet 1.8. Jak się trafi coś fajnego, zadbanego, zdrowego i wartego pieniędzy to tylko brać. Nie ma co sie ograniczać. Weź pod uwagę ph2, lub i nawet spidery.
2.0 V6 ma gniazdo OBD w ph2.Cytat:
2.0v6 ph1 to kompletny brak wielu części, albo ceny już wariujące. Do tego nie ma możliwości diagnozowania silnika przez podpięcie kompa, bo... nie ma gniazda diagnostycznego - przynajmniej ja nigdy go nie znalazłem. PH3 ma już - chyba - zawsze esp, automatyczną klimę. Nie wiem jak z poduszkami bocznymi.
Obecnie z ciekawszych sztuk:
https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...8fff1;promoted
https://sprzedajemy.pl/alfa-romeo-sp...a9f-nr58961652
Cześć, od jakiegoś czasu rozglądam się za GTV i znalazłem ciekawy egzemplarz, ale auto zdecydowanie potrzebuje sporej inwestycji, chętnie załączył bym link do zdjęć, ale mam jeszcze blokadę na zamieszczanie linków w postach.
Z podanych mi informacji o aucie do zrobienia jest coś w tylnym zawieszeniu i hamulce oraz "pasek od alternatora głośno chodzi". Na zdjęciach które udało mi się zrobić, widać też jakby ktoś nieudolnie próbował podnieść samochód niszcząc w ten sposób progi, silnik według mnie wygląda jak uszkodzony i wymyty jakąś ostrą chemią, a cały olej został na kielichach i od spodu maski. Akumulator padł auto nie daje znaków życia. To co mi się podoba, to że auto jest z końca produkcji, a pierwsza rejestracja w połowie 2007 przez to alfa w środku wygląda prawie jak nowa. Liczę na jakieś uwagi a pro po samego auta, czy ktoś orientuje się jakie są koszty naprawy/wymiany takiego 2.0 JTS, czy warto ciągnąć to auto do Polski? Jeżeli samochód jest godny uwagi mam możliwość podpięcia akumulatora i sprawdzenia auta bardziej. Ewentualnie na co zwrócić uwagę, co lepiej sprawdzić?
Szkoda nerwów, czasu i kasy
Nie wiem w jaki sposób stanowi to dla Ciebie "ciekawy egzemplarz" ale radziłbym poszukać czegoś w przyzwoitym stanie technicznym. Zaoszczędzisz sobie nerwów, czasu i pieniędzy, szczególnie teraz gdy przyzwoite 916 nadal cenowo są bardzo przystępne i na wiosnę tradycyjnie spory wysyp ofert.
co kto lubi...
Dzięki za konkretna i szczerą odpowiedz, w takim razie pewnie sobie daruję i jak wrócę do Polski zacznę oglądać coś sprawnego.
Kabel viagcom. A program to Fiat Ecu Scan 3.5
Cena bardzo niska, ale na pierwszy rzut oka nie wygląda źle. Jak ktos szuka to moze warto sie zainteresowac.
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...0-dc32a864be2f
Koledzy, czy ktoś wie czyje to było?
https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...tml#a1fe818a00
Wyglada na warta zainteresowania :
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-...ontent=app_ios
Koledzy oglądał ktoś może tego GTV ? Nie mogę wrzucić linka. Jest na OLX z Sopotu rocznik 1986. Czy jest w ogóle sens kupować taki samochód, chciałbym tym samochodem jeździć na codzień a nie tylko na złoty. Widziałem go na żywo w parkingu podziemnym i dla mnie wyglada jak cudo był tylko strasznie zakurzony.
Mysle ze nie to forum. Powinienes spytac sie w dziale klasyki, tutaj sa wlasciciele GTV i Spidera serii 916, a ty pytasz o starsza GTV-ke
Zakladam ze chodzi o:
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...ID6yyJRp.html?
Auto jest ze Szwecji, wiec mialbym obawy o korozje i to powinienes sprawdzic w pierwszej kolejnosci.
Cena nie jest niska, szczegolnie ze nawet sprzedawca twierdzi ze troche jest do dopieszczenia - spradzw c jest do zrobienia i ile to bedzie kosztowalo (ceny czesci potrafia zaskoczyc) , warto rozejrzec sie tez za granica, bo pojawiaja sie regularnie GTVki (ale tez podobne w stylu Alfetty) tego typu w stanie juz dopieszczonym, niewiele drozsze.
Co do jazdy na codzien, to sie nie wypowiem, ogolnie starsze Alfy maja problem z dostepem do czesci i to trzeba brac pod uwage, jezeli chcesz youngtimera jako daily