Skoro zrobiony na 200 KM to DPF-a pewnie nie ma ;) Swoją drogą gratuluję naprawdę zdrowego silnika, skoro wyciska 200 KM. Z ciekawości jaki moment obrotowy?
Printable View
Skoro zrobiony na 200 KM to DPF-a pewnie nie ma ;) Swoją drogą gratuluję naprawdę zdrowego silnika, skoro wyciska 200 KM. Z ciekawości jaki moment obrotowy?
DPF'u raczej nie ma , nie wiem jak to sprawdzić ale myśle że właściciel który użytkował auto od nowości w Holandii chyba się go pozbył sądząc po tym że podkręcił autko. Większość trasa, tak powiedzmy 30/70 :)
Niedługo podjadę na hamownię i sprawdzimy co w trawie piszczy bo te 200km to z zapewnień sprzedającego tylko ,aczkolwiek czuć moc i jak już wcześniej pisałem to autko odpycha się podobnie do mego drugiego autka CL500 z v8 i 306 pod maską :) ;)
Jak nie masz dpf-a (przy 200 km zakładam, że nie masz)to jakiś dobry full saps najlepiej pełny syntetyk. Ja polecam topowe oleje koncernu Liqui Moly tj. Meguina Leichtlauf 5w40 lub Meguina Super Leichtlauf 0w40 - bardzo dobre w pełni syntetyczne oleje za bardzo rozsądne pieniądze. Odpowiedniki z Liqui Moly (Synthoil High Tech, Synthoil Energy) są sporo droższe. Oprócz tego Penrite, Millers, Amsoil i Neste. Było dużo tego omawiane w wątku olejowym.
5 litrów potrzeba (dokładnie 4,5l).
Koledzy, maly dylemat. Auto idzie na usuniecie dpf-a, egr-a i remap. do tej pory zawsze co pol roku lalem plukanke + Millers long life EE 5w30, dobry olej i to co mi sie w nim podoba to ze wycisza silnik(technologia nanodrive). Ale rozumie, ze nie jest polecany do auta bez ekologii. Od razu wpadl mi w oko Millers EE LL Eco 5w30, chociaz wiem, ze longlify 5w30 nie sa polecane po chipie, a raczej cos o specyfikacji 5w40, ale tutaj technologia nanodrive jest jeszcze bardziej dopracowana co mnie kusi do sprobowania.
Kolejnym z Millersow jest CFS 5w40 NT i to moze ten bylby najbardziej odpowiedni dla auta po czipie bez dpf.
Tryb jazdy, spokojny, raczej wiecej miasta niz tras.
Zaznaczam ze mieszkam na zadupiu Europy czyli Polnoc Irlandii, wiec ciezko o cos innego niz Millers, ktorego zreszta lubie. Ewentualnie Liqui Molly.Jakies sugestie?
Wybaczcie że pytam ale przy 233 stronach tematu jednak ciężko o odpowiedź na moje pytanie - co polecacie do 1.9 JTDM 16v 150 KM z mapą na 180 KM - zaślepiony EGR, DPF jest i służy dobrze. Przebieg to 305 tys km - prawdziwy. Auto aktualnie jeździ na Motulu 5w40. Będę wdzięczny za podpowiedzi ;)
5W40. Millers EE, Penrite Enviro+ itp itd.
[MENTION=65273]tomek evo[/MENTION] - wyczyść skrzynkę :)
Czyli Panowie jak to jest ? 5w30 do serii a 40 pod program ?
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Nie koniecznie. Podstawa to dobry olej i zarówno lepkość 5w30 jak i 5w40 będzie odpowiednia. Zależy też od sposobu użytkowania. Jak często mamy przeloty autostradowe z dużymi obrotami to 5w40 powinien sprawdzić się lepiej. Po chipie jest teoretycznie bardziej zasadne stosowanie 5w40 ale nie można tego nazwać regułą.
Pytanie do tych co jeździli na Motulu Xcess 5w40 i przeszli na Amsoil Premium Diesel Oil 5w40.Odczuliście różnicw np.w pracy silnika?Porównując parametry z etykiet Amsoil wypada znacznie lepiej
Witam wszystkich w Nowym Roku i zwracam się o pomoc w doborze oleju do mojej AR 159 SW 1.9 jtdm - 150 KM z automatem. Od lipca moja AR nie posiada zbędnych ulepszaczy : EGR off,DPF off, klapy off, przebieg 268 tyś i przyszedł czas aby zmienić olej w silniku. Obecnie miałem zalany Motul 8100 Eco-clean 5W30 C1, a teraz po modyfikacjach mam mętlik w głowie i zastanawiam się czy zalać do DPF. Doradzicie ?
Liqui Moly 5w40
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli teraz nie muszę zalewać specjalnego oleju do silnikiem z DPF ? Wymiany robię co 10 - 15 tyś km. Ma to wpływ na dobór oleju ?
U mnie DPF off klapy off EGR off... Ponad 40 tyś w takiej konfiguracji zrobiłem... Olej co 10-12 tyś zmiana i cały czas na liqui Moly
LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W-40 może być czy jakiś inny ?
Tak ten... To olej z wyższej półki.
A czy MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W40, to odpowiednik tego LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W-40 ? Przepraszam za takie dopytywanie, ale chcę wybrać najlepiej jak się da :)
No ale przecież to jest właśnie olej dedykowany pod DPF :P Sam taki lałem przed "kastracją". Na dniach będę wymieniał na Meguina z dodatkiem archoil, zobaczymy :)
http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Super-...100-175-ml/190
http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Super-...auf-5W40-5L/84
Ja standardowo Motul 8100 xcess 5w40 + Archoil 9100 + filtr UFi do 1.9JTDm,poprzedni właściciel śmigał na Castrolu 5w30 ,według mnie po przejściu na motula wyraźnie cichcsza i lżejsza praca ,oczywiście wlalem 5w40 bo u mnie dpf out
Wlej tego LM i nie kombinuj... Będzie Pan zadowolony jak nigdy ;)
To nie TOP TEC 4100 jak już tylko Synthoil: http://oilserwis.pl/liqui-moly-synth...-5w-40-5l.html
Temat się rozkręca, a wątpliwości pozostają :)
Nie chcę rozwalić silnika stosując nieodpowiedni olej. Wolę się upewnić przed wymianą.
To jest jtdm na rzepakowym pojedzie :D ... A tak serio kup ten toptec.
Hehe.
Nawet jak mu platinium za 60zeta nalejesz to tez pojedzie. To nie jest az tak czuly silnik.
Ja od zawsze leje tt4100 bo to jest bardzo uniwersalny olej. No i kiedys widzialem rozebrany silnik, ktory od zawsze jezdzil na lm. To mi wystarczylo aby wyrobic sobie o nim opinie.
A lanie wynalazkow po 300zl do zwyklych silnikow to moim zdaniem wywalanie kasy.
Właśnie... Popieram. Nie masz formuly1 tylko dizla jtdm. Nie daj się zwariować. A toptec to i tak górna półka.
Starałem się znaleźć sam odpowiedź na kilku ostatnich stronach, ale praktycznie każdy olej jest dobierany indywidualnie do auta i "stylu" jazdy, tak więc i ja proszę o pomoc
159 SW 1.9 jtdm 16v 150km 2007r
Auto kupione 2 dni temu ( w sumie to nie wiem co jest wlane )
Wszystko seria, będę usuwał klapy i raczej zaślepiał EGR. DPF zostanie bo w większości będę robił niewielkie trasy, 2 x w tyg po 150 km
Dodam, że około 40 zł nie robi mi różnicy, wolę dopłacić za lepszą jakość
Pozdrawiam!
Jeśli cena nie gra roli, to polecam ten olej: http://oilserwis.pl/millers-oils-ee-...3-5w30-5l.html
i nie znam lepszego cywilnego oleju do tego silnika.
- - - Updated - - -
No i tym sposobem wprowadzacie zamęt.
TOP TEC 4100 to bardzo dobry olej, ale kolega pytał o olej do silnika bez EKO, a Synthoil jest zdecydowanie lepszym olejem pod tym względem.
Ogólnie panuje ostatnio tendencja do zalewania innych oleów po usunięciu DPFu, tylko nie wiem po co, i co to ma na celu.
Oleje przy DPFie są rozrzedzane ON, kty przedostaje się do oleju przy wypalaniu filtra, a po usunięciu nie mamy tego problemu.
A z ciekawosci, po co lac 5w30 skoro sa oleje w40 niskopopiołowe, nie tylko LM, ale motula, fuchsa itd.
Chyba ze mowimy o zuzyciu paliwa, ktore na w30 moze byc nizsze o 0.032l/100km?